Fædrelandsvennen

Eder er i dag en (ny) frelser født?

Det naermer seg jul, og overalt høres vakker sang og musikk om det lille barnet i Betlehem. Om den lille gutten som ble verdens frelser. Men samtidig kan det virke som det er noe annet vi feirer.

- ERLEND WAADE laerer/kateket

Er julesangen­e bare en søt (les: beroligend­e og kjøpsfremm­ende) glasur over en gigantisk kjøpefest? Og kan vi da ha mistet noe vesentlig?

I det siste har det stått fram en mann i Vesten som forkynner frelse på denne siden av døden. Han sier at frelse kan oppnås gjennom at den enkelte tar ansvar for livet sitt, setter seg høyest tenkelige mål, og frivillig ofrer andre ting for å nå det målet. Han sier det er dette som gir livet mening. For slik kan alle vaere med på å skape litt mer himmel på jord. Mens uten ansvar fins det ingen virkelig mening. Og uten mening går det mot mer helvete på jord.

Som Jesus kaller denne mannen mennesker til omvendelse. Til å snu fokus motsatt vei, og fokusere mer på ansvar enn på rettighete­ne sine. Til å ta livet på alvor, og baere det ansvaret livet krever, frivillig. illioner overhele verden lytter i timesvis til undervisni­ngen hans. Tusener lever etter det han laerer. Og de opplever at det skjer store under i livene deres. De setter seg gode mål, tar ansvar for seg selv og jobber blant annet med å løse konflikter i relasjonen­e sine. Og de opplever at de får et mye bedre liv.

Denne mannen snakker som en engasjert forkynner. Han snakker

Malltid til enkeltmenn­esker, selv om han har tusener av lyttere i salen eller på internett. Han snakker også med stor tyngde om Jesus og hans betydning. Han mener at Jesu budskap er fundamente­t for hele den vestlige sivilisasj­onen. Men at vi i Vesten nå holder på å ødelegge grunnmuren vår, og at det i tilfelle vil få katastrofa­le konsekvens­er. Alle som enda ikke har merket seg denne mannens navn, bør vurdere å gjøre det. For han er et helt saerpreget fenomen i vår tid. Det ser ut som han påvirker folk mer enn noen andre uansett tid, sted eller bransje. ordan B. Peterson heter han. Boka hans (“12 regler for livet”) er for tiden verdens mest

Jsolgte bok. I tillegg reiser han nå rundt i hele verden, og samler fullsatte saler overalt hvor han kommer. Han er bare halvveis på verdenstur­neen sin, men har allerede samlet 250000 på foredragen­e sine. Han har også hatt to fullsatte saler i Oslo Konserthus. Han holder ikke konserter eller helbredels­esmøter. Men foredrag. Han er en middelaldr­ende canadisk psykologip­rofessor. Han snakker lenge om psykologi, moral, ondskap, og om viktighete­n av å snakke sant; i alle fall ikke lyve. Og at den enkelte må begynne i det små med å rette ryggen, og fortsette med å rydde rommet sitt. Og slik skape mer og mer orden i sitt eget liv. va er detsom gjør at folk sitter musestille i timesvis og lytter til et slikt budskap? For min egen del, tror jeg at engasjemen­tet hans, og det at ingen kan vaere i tvil om at han selv tror på og lever etter det han sier, gjør at mange blir sugd inn av ordene hans. Jordan Peterson ER budskapet sitt. Det kan faktisk ligne på det som ble sagt om Jesus: “han laerte med myndighet og ikke som de skriftlaer­de”. Peterson er som regel ubundet av manus, og øser av erfaring fra sin lange, terapeutis­ke praksis. Han har alltid en vitenskape­lig tilnaermin­g. Og bruker sin enorme kunnskap om bl.a. litteratur, historie, evolusjon, biologi, hjernefors­kning; og spesielt religion i sin formidling. Og han holder

Htimelange foredrag om Bibelens fortelling­er. et finnes mange meninger om Peterson der ute. Han er kontrovers­iell, og mange mener han provoserer for å provosere. Og noen mener han lefler med skumle høyrekreft­er fordi han er svaert skeptisk til mye av den politiske venstresid­ens ideologi. Selv sier han at han uttrykker det han mener og tror på dypt i seg selv, og at han ikke har noen skjult agenda. Han har heller ikke et politisk budskap, men et etisk, psykologis­k og kanskje religiøst budskap; sier han.

Peterson mener det bare er religionen­s språk som er dypt nok til å skape forståelse og håp i møte med verdens virkelige farer, lidelse og ondskap. Han tar religionen (primaert den jødisk-kristne tradisjone­n) på det største alvor, og sier den er baerer av tusener av år med menneskeli­g erfaring. Og at kristendom­men gjennom sine fortelling­er og verdier har dyp visdom å gi i møte med de utfordring­er mennesker alltid har møtt. et er som sagtmange som lytter til det Peterson sier. Og som Peterson selv, tar de også budskapet hans på det dypeste alvor. Kanskje ikke først og fremst de som allerede kaller seg kristne, fordi de er bundet av den kristne tanken om at det ikke er gjerningen­e som frelser. Og at livets hovedutfor­dring er valget mellom et godt/ondt etterliv.

DDMange av dem som virkelig lytter til Peterson strever med livet sitt. De opplever meningsløs­het, forvirring, psykiske lidelser og/ eller rusmisbruk. Andre har kalt seg ateister, men oppdager at kristendom­men gir dyp og ekte veiledning i forhold til livets store spørsmål. Så kanskje er Peterson inne på noe? At vi holder på å miste noe verdifullt. Og at det går an å finne mening i det livet vi lever her og nå.

Jordan B. Peterson er ingen religionss­tifter. Han peker bare på visdommen i det vi har, på de gamle merkestein­ene, og stiene som generasjon­ene før oss har gått på.

Han blir stadig spurt om han tror på Gud. Da svarer han at trenger å skrive en hel bok for å forklare hva/hvem han tenker Gud er. Og enda en bok for å uttrykke hva han mener tro handler om.

Men så sier han: “Jeg lever som om Gud finnes”. Og egentlig er det vel ingen av oss som kan komme lenger enn det.

 ?? FOTO: JERREVÅNG STEFAN/ AFTONBLADE­T / IBL BILDBYRÅ / AFTONBLADE­T / 2800 ?? Jordan B. Peterson er ingen religionss­tifter. Han peker bare på visdommen i det vi har, på de gamle merkestein­en, skriver kronikkfor­fatteren.
FOTO: JERREVÅNG STEFAN/ AFTONBLADE­T / IBL BILDBYRÅ / AFTONBLADE­T / 2800 Jordan B. Peterson er ingen religionss­tifter. Han peker bare på visdommen i det vi har, på de gamle merkestein­en, skriver kronikkfor­fatteren.
 ??  ??

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway