Fædrelandsvennen

Jeg var helt sikker på at jeg ikke kom til å leve til jul.

Da Torhild Bransdal fikk kreftdiagn­osen, kunne hun ha gitt opp. Men 62-åringen bestemte seg for å ikke la seg stoppe.

- TEKST: HENRIK IHME henrik.ihme@fvn.no

Denne jula blir helt spesiell for stortingsr­epresentan­t og tidligere Vennesla-ordfører Torhild Bransdal. Da hun fikk den alvorlige kreftdiagn­osen i juni, var hun overbevist om at hun aldri ville oppleve årets jul.

– Leveren min fungerer den. Jeg sa til legene at jeg i alle fall ikke har drukket på meg dette, sier Torhild Bransdal og ler.

Stortingsr­epresentan­ten fra Haegeland i Vennesla er hjemme til jul – to intense måneder etter at hun avbrøt sykemeldin­gen.

Da KRF skulle ta sitt skjebneval­g under det ekstraordi­naere landsmøtet 2. november, var hun på plass på konferanse­hotellet på Gardermoen. Uka etter på Stortinget – hvor hun etter hvert håndterte den betente regionrefo­rmen – og sto rakrygget mot det verbale skytset fra Finnmark. Før hun noen dager seinere sto i stortingss­alen som saksordfør­er og redegjorde for regjeringe­ns regionmeld­ing.

Alt mens hun lever med en alvorlig kreftdiagn­ose. Leveren er full av svulster.

– Men jeg kjenner meg ikke syk, og ikke har jeg vondt noe sted. Jeg har sluttet med blodtrykks­medisin, og hoften er bedre nå enn da jeg var tyngre. Alle sier at jeg ser bedre ut, sier hun.

BRUTALT

Den første beskjeden fikk hun tirsdag 19. juni. Hele vinteren hadde hun hatt vondt i magen, men avfeid det med stress fra sin nye tilvaerels­e i Oslo. Da hun kom hjem til sommerferi­en dro hun på legevakta.

– Jeg ble sendt rett på sykehuset for prøver. Neste dag fikk jeg slengt i trynet at jeg hadde kreft i tykktarmen med spredning til lungen. Jeg fikk beskjeden bak et forheng, forteller hun.

– Neste dag var beskjeden den samme, men at det var leveren og ikke lungen. Det var ganske hardt og brutalt.

På gastroseks­jonen lurte hun på hva prognosen var.

– Legene kikket bare bort og ville ikke svare. Det skjønte jeg ikke var noe saerlig.

For Bransdal, som knapt har vaert syk en dag i sitt liv, var det et sjokk.

– Jeg kan vaere aerlig og si at jeg var helt sikker på at jeg ikke kom til å leve til jul. Helt overbevist om at jeg aldri kom til å jobbe eller dra til Oslo igjen.

Må LEVE MED KREFTEN

Cellegiftb­ehandlinge­n ble utsatt på grunn av en alvorlig in-

feksjon. Men svulsten i tykktarmen var «kjempesvae­r», forteller Bransdal. Legene bestemte seg for å operere ut svulsten, og legge tarmen ut i en pose på magen.

En ny infeksjon utsatte cellegifte­n på nytt, men etter en antibiotik­akur kunne kreftbehan­dlingen starte i august.

– I slutten av november fikk jeg beskjed om at cellegifte­n hadde virket, og at svulstene hadde minket.

Det er hva Torhild Bransdal vet om sykdommen nå. Hun tar cellegift, og skal ta nytt bilde i slutten av januar. Hvis behandling­en fortsatt er effektiv, skal hun ta en pause med cellegifte­n.

– Jeg kan ikke ta bort deler av leveren, for det er kreftsvuls­ter rundt forbi. Men de kan minskes, og du kan leve et liv der du kan holde kreften i sjakk.

Behandling­en får hun på Sørlandet sykehus Kristiansa­nd, og bortsett fra kommunikas­jonen i starten, skryter hun veldig av jobben som gjøres der. Og da spesielt av sykepleier­ne og legene på kreftsente­ret.

VILLE TILBAKE På JOBB

Mens sommeren gikk ble den tidligere Vennesla-ordføreren stadig mer rastløs hjemme på Haegeland. KRF var i en opprivende strid om veivalg. Hun satt på sidelinjen og strikket.

– Jeg trives ikke i pasientrol­len, jeg er for trassig og sta. For meg var det et mareritt å sitte og følge alle årsmøtene uten å kunne bidra.

Til slutt fikk ektemannen Hans nok.

– Han sa at nå er det på tide at du kommer deg vekk herfra, og kommer deg tilbake. For dette mistrives du med.

Og legen gikk med på det. Hun måtte bare ikke glemme at hun var syk. Bransdal forteller at hun tok et valg.

– Jeg kunne velge å fokusere veldig på at det var forferdeli­g at jeg ikke hadde gått til doktoren tidligere. Eller på at det kunne jeg ikke få gjort noe med. Jeg valgte det siste.

Hun forteller at hun prøver å ikke ta morgendage­ns bekymringe­r inn over seg.

– Jeg har alltid vaert rasjonell i tankegange­n, og hatt behov for struktur og forutsigba­rhet. Det må jeg bare la vaere nå.

CELLEGIFT På STORTINGET

Bransdal ble overveldet over mottakelse­n hun fikk da hun kom tilbake til Stortinget.

– Alle viser omsorg, og det er rørende. Jeg sitter rett bak Erna Solberg. Hun ønsket meg veldig velkommen tilbake, og synes jeg så godt ut.

Hver 14. dag må hun gå med cellegifte­n i en taske på magen, som sender den inn i kroppen gjennom 48 timer. Det gjorde hun da hun la fram regionmeld­ingen 18. desember.

– Jeg fikk en telefon fra Per Sverre (Kvinlaug, vara for Bransdal på Stortinget, journ.anm.). «Vi har bestemt at du skal vaere saksordfør­er på oppgavemel­dingen, er det greit?». Hjelp og trøste, jeg hadde ikke tenkt tanken en gang. Men hvis rådgiveren vår vil vaere med, så gjør jeg det, sa jeg.

– Og det klarte jeg å stå i Stortinget å gjennomfør­e. Selv om Martin Kolberg (Ap) ikke mente jeg var prinsipiel­l nok. Han var så indignert på slutten: «Bransdal svarte ikke på mine problemsti­llinger på prinsipiel­t grunnlag».

GUDSTRO

Hun kunne lett ha gått rett i kjelleren etter den tunge beskjeden. Men hun sier at hun i stedet opplevde en kraft og en styrke.

– Jeg har fått krefter til ikke å bekymre meg over morgendage­n. Mennesker som ikke har tro kan oppleve det samme, men jeg henger det der. Jesus er en større realitet i mitt liv nå, fordi jeg har mer bruk for ham. Så jeg prøver å be hver dag om han kan helbrede meg. Og Vår Herre kan godt bruke helsevesen­et til det. Det blander jeg meg ikke opp i.

Torhild Bransdal er ikke den som løper rundt og misjonerer, selv om troen alltid har vaert sentral.

– Jeg skal ikke lyve på meg at jeg er en fantastisk ivrig bibelleser. Skal jeg be, så går det to og et halvt minutt så tenker jeg på noe annet. Og er det noe jeg ikke vil vaere, så er det prektig. Jeg vil vaere et helt menneske, der troen er en stor del. Å vaere et aerlig, helt medmennesk­e for alle er det viktigste.

Dette passer Bransdal på å presisere:

– Jeg er verken prippen eller moralistis­k, og er der livet leves. Jeg tar med colaen min og setter meg i baren med de andre, sier hun.

Jeg trives ikke i pasientrol­len, jeg er for trassig og sta.

TORHILD BRANSDAL, stortingsr­epresentan­t for KRF i Vest-agder

 ??  ??
 ?? FOTO: KJARTAN BJELLAND ?? Her er Torhild Bransdal fotografer­t ved julekula i sentrum i Vennesla. Hun svarer «både ja og nei» på spørsmål om hun savner sin gamle jobb. – Jeg ser at det går veldig godt her, og det er jeg selvfølgel­ig glad for.
FOTO: KJARTAN BJELLAND Her er Torhild Bransdal fotografer­t ved julekula i sentrum i Vennesla. Hun svarer «både ja og nei» på spørsmål om hun savner sin gamle jobb. – Jeg ser at det går veldig godt her, og det er jeg selvfølgel­ig glad for.
 ?? FOTO: PRIVAT ?? «Saksordfør­er for oppgavemel­dingen med cellegift på magen. Det skjer ikke hver dag. Takknemlig for å vaere i god form.», meldte Torhild Bransdal på Facebook 18. desember. Med dette bildet av cellegiftp­umpen.
FOTO: PRIVAT «Saksordfør­er for oppgavemel­dingen med cellegift på magen. Det skjer ikke hver dag. Takknemlig for å vaere i god form.», meldte Torhild Bransdal på Facebook 18. desember. Med dette bildet av cellegiftp­umpen.
 ?? FOTO: TONE SANDBERG ?? Torhild Bransdal er saksordfør­er for oppgavemel­dingen for regionene, og tirsdag 18. desember holdt hun sitt innlegg i Stortinget. Kommunalog moderniser­ingsminist­er Monica Maeland (H) lyttet oppmerksom­t.
FOTO: TONE SANDBERG Torhild Bransdal er saksordfør­er for oppgavemel­dingen for regionene, og tirsdag 18. desember holdt hun sitt innlegg i Stortinget. Kommunalog moderniser­ingsminist­er Monica Maeland (H) lyttet oppmerksom­t.
 ?? FOTO: PRIVAT ?? 6. november ble Torhild Bransdal tatt godt imot av Stortinget. Her med Ingunn Foss (H), Kari Henriksen (Ap) og Norunn Tveiten Benestad (H) fra Sørlandsbe­nken.
FOTO: PRIVAT 6. november ble Torhild Bransdal tatt godt imot av Stortinget. Her med Ingunn Foss (H), Kari Henriksen (Ap) og Norunn Tveiten Benestad (H) fra Sørlandsbe­nken.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway