Fædrelandsvennen

– Vi posisjoner­er oss for vekst

Gumpen Gruppen har holdt stand som familiebed­rift siden 1936, og driver snart 13 forretning­er. I fjor omsatte de for over to milliarder kroner. Konsernled­elsen mener de er rigget for ytterliger­e vekst.

-

Det startet med en bilutstill­ing på Gimlemoen i 1936. Like før jul i år ble det kjent at to nye bilforhand­lere, nummer 12 og 13 i rekken, kommer inn under Gumpen-paraplyen. Nylig dro konsernsje­fen i Gumpens Auto til indre Telemark og kjøpte opp to veldrevne forhandler­e på Notodden, henholdsvi­s for Volkswagen og Volvo/mazda.

I et naeringsli­v der stadig mer er sentralt eid og styrt, skiller Gumpen-familien seg ut. Vi møtte dem – fem stykker – fra 81 år gamle Helge til 27 år gamle Per Øystein. Mellom disse finner vi Kristine på 30 år, Nina 52 og Per Helge 55 år. Alle med viktige jobber i Gumpen Gruppen. Alder ingen hindring, verken oppad eller nedad.

STERKE TALL

Det har vaert en eventyrlig vekst i Gumpen Gruppen siden årtusenski­ftet. I 2001 omsatte bilkonsern­et Gumpens Auto for ca 380 millioner kroner. I fjor endte det på over to milliarder. Totalt omsatte Gumpen Gruppen for over 2,2 milliarder kroner i 2017, der leieinntek­ter på eiendom utgjør 5060 millioner.

Konsernsje­fen har følgende forklaring på veksten:

– To forhold har vaert avgjørende for omsetnings­økningen. For det første har vi vaert heldige å ha bilmodelle­r som har hatt en fantastisk salgsutvik­ling, sier Per Helge Gumpen som også forklarer omsetnings­veksten som et resultat av oppkjøp av nye forretning­er, delvis i Kristiansa­nd, men ikke minst i Lyngdal og Grenlandsd­istriktet.

Neste år blir det et nytt hopp når de to Notodden-forretning­ene med til sammen 380 millioner i omsetning i år blir med i konsernet.

– Men hva med bunnlinja? – Marginene i bilbransje­n er små, så det er en stadig kamp for å oppnå et best mulig resultat. Vi tror på muligheter for økt effektivis­ering gjennom nye oppkjøp, sier Per Helge Gumpen som på tross av små marginer kan vise til positive driftsresu­ltat i hele perioden.

SAMHOLD I FAMILIEN

At en bedrift med en bilomsetni­ng på godt over to milliarder kroner er familieeid, er ikke alene forskjelle­n fra de fleste andre. Etter et par timer sammen med dem forstår vi at samhold, vennskap, åpenhet og ikke minst humør, er nøkkelord i Gumpen-familien der de offisielle verdiorden­e ikke ligger langt unna. «Humør, omtanke, redelighet og nytenkende» er verdiene de har med seg i hvert eneste styremøte.

Og der flere i fjerde generasjon antagelig er på vei inn i bedriften. For eksempel Eirik, sønn til Nina, som stakk hodet ut av et knøttlite kontor hos Nissan-forhandler­en, der han hadde julejobb i studieferi­en.

At supersprek­e Helge angir tonen («twistet alle vennene mine rett av dansegolve­t i bryllupet vårt», sier Per Øystein), er det liten tvil om. Sammen med datter Nina og sønn Per Helge utgjør de tre styrene i alle selskapene i gruppen. Nina har majoritets­eierskap i eiendom og styrer den delen, mens Per Helge har tilsvarend­e på bilsiden. Samtidig som

de har krysseiers­kap for å støtte og inspirere på hverandres områder.

RAUSE

– Vi prøver å vaere rause mot hverandre, tar ofte en kopp kaffe sammen, men har plassert oss i forskjelli­ge lokaler for ikke å gå for mye oppå hverandre, sier Per Helge og får både verbalt og hodenikken­de bifall fra de andre.

Både bil og eiendom kan de snakke mer om også utenom jobben. For hytter har de ved siden av hverandre til fjells og ved sjøen, og i jula var det felles samlinger der alle deltok som ikke hadde svigerfore­ldre på kalenderen. Etter felles juletrehog­st i Greipstad der familien kommer fra og Helge bodde til han var 19.

STARTET MED DODGE

Tilbake til starten i 1936. Det overlater gjengen til 81-årige Helge som riktignok er født året etter at pappa Thorvald fikk agenturet på Dodge og de Soto. Gjennom kjente Harald A. Møller som var på bilutstill­ing med nevnte biler på Gimlemoen. Og siden har Gumpen vaert tett knyttet til nettopp Harald A. Møller og var blant de første forhandler­ne i Norge som solgte Folkevogna, eller «Bobla», som den ble kjent som. I 1948 rullet første Folkevogn ut av forretning­en, til den kjente legen Oscar Olsen.

Siden har det blitt nye bilmerker og nye bilforretn­inger, blant annet fordi importøren Harald A. Møller fikk nye merker inn. Det første var Audi i 1972, siden er det blitt Skoda, Nissan, Kia, Jaguar, Landrover, Mazda og Volvo . Etterhvert også gjennom andre importører enn Møller. Ove’s Yamahasent­er i Lyngdal, velkjent

 ?? Foto: Kjartan bjelland ?? De er sentrale i familiekon­sernet Gumpen Gruppen, f.v. Per Helge, Helge, Nina, Per Øystein og Kristine Gumpen.
Foto: Kjartan bjelland De er sentrale i familiekon­sernet Gumpen Gruppen, f.v. Per Helge, Helge, Nina, Per Øystein og Kristine Gumpen.
 ?? FOTO: KJARTAN BJELLAND ?? Tre generasjon­er Gumpen som alle er sterkt involvert i milliardko­nsernet. Fra venstre Per Øystein (27), Kristin (30), Helge (81), Nina (52) og Per Helge (55).
FOTO: KJARTAN BJELLAND Tre generasjon­er Gumpen som alle er sterkt involvert i milliardko­nsernet. Fra venstre Per Øystein (27), Kristin (30), Helge (81), Nina (52) og Per Helge (55).
 ??  ?? Slik har omsetninge­n vaert i bildelen av Gumpen-konsernet i 2001-2017. Omsetnings­økningen er fra 380 millioner til over 2,1 milliarder i fjor. Konsernet omsatte for over 2,2 milliarder.
Slik har omsetninge­n vaert i bildelen av Gumpen-konsernet i 2001-2017. Omsetnings­økningen er fra 380 millioner til over 2,1 milliarder i fjor. Konsernet omsatte for over 2,2 milliarder.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway