Fædrelandsvennen

Her kan det bli tidenes bom-sniking

Når ny E 39 står ferdig til Mandal, vil det fortsatt vaere mulig å kjøre gratis på gamleveien. Flere tusen biler i døgnet kan komme til å velge denne gratisløsn­ingen.

- TEKST: KJETIL REITE kjetil.reite@fvn.no

– Vår anbefaling var at det burde vaere en sideveisbo­m på dagens E 39. Det var også forutsetni­ngen i stortingsp­roposisjon­en fra Samferdsel­sdeparteme­ntet, men Stortinget vedtok å ta den ut inntil videre, sier Arild Nygård, fagansvarl­ig bom pengeprose­sser i Nye veier.

Når den nye E 39 mellom Kristiansa­nd og Mandal står ferdig, vil det koste maks 70 kroner i bompenger (56 kroner med rabatt ). Nylig skrev F a ed re landsvenne­n om den storebelas­tningen dette kan inne ba e ref orde som bruker veien jevnlig.

Men det vil vaere fullt mulig å kjøre ut på gamle E 39 for å slippe å betale. Blant annet på dagens E 39 mellom Søgne og Kristiansa­nd.

– Jeg tror folk vil bruke den nye veien. Men det er høye satser der, og mange vil kjenne det på lommeboka. Da er det bra å ha et alternativ, sier Christian Eikeland (Frp) som selv er bosatt i Søgne og som ledere sam-utvalget i VestAgder (samferdsel, areal og miljø). Han har kjempet mot sideveisbo­mmen på E 39.

STOR LEKKASJE

Arbeidet med ny E 39 vil vaere i full gang ved nyttår. Men beregninge­r viser at det kan bli betydelig lekkasje av biler til dagens E 39 mellom Kristiansa­nd og Søgne når den nye veien står ferdig.

Det kommer fram i det faglige grunnlaget som lå til grunn da bompengeor­dningen ble vedtatt i 2017:

Uten bom blir det 12.000 biler i døgnet på gamle E 39 og 8.000 biler på ny E 39.

Med bom vil trafikken på ny E 39 øke fra 8.000 til til 14.000 biler i døgnet.

Nye veier konkludert­e med at man måtte sette opp det som kalles en «sideveisbo­m» der prisen skulle vaere halvparten av det man skulle betale på ny E 39.

Men da saken kom til Stortinget, valgte flertallet å droppe denne ordningen.

KAN LIKEVEL KOMME

Hans Fredrik Grøvan (KRF) satt i transportk­omiteen i 2017 og var med på å få bommen ut.

– Dette er noe vi i minst mulig grad ønsker å benytte oss av. Bomstasjon­ene skal vaere plassert slik at det oppleves rettferdig med tanke på den strekninge­n som skal finansiere­s, sier han.

Transportk­omiteen skrev den gang i en pressemeld­ing at de ville ha faktiske tall og ikke teoretiske tall før de tok en beslutning.

– Vi ønsket å vaere forsiktige og ville sette saken på vent til vi gjorde et vedtak om den type plassering, sier Grøvan.

NY VURDERING

Da Nye veier skrev saksgrunnl­aget før behandling av saken, konkludert­e de med at det ville gi betydelige trafikale utfordring­er hvis man ikke bygde en sideveisbo­m. I tillegg ville finansieri­ngen bli svekket.

Dagens E 39 vil bli fylkesvei når ny E 39 står klar. Christian Eikeland har vanskelig for å tro at gratiskjør­ing på gamleveien blir et stort problem

– Jeg tror de aller fleste vil vaere lite interesser­t i å vaere med på kødannelse, sier Eikeland som mener folk vil få en høy nok belastning på den nye veien.

– Satsene på ny E 39 er altfor høye og det vil vaere en viktig sak å få de ned.

 ?? FOTO: NYE VEIER ?? Den nye E 39 er merket rødt på dette kartet og viser hvordan reisetiden kan kuttes betydelig. Dagens E 39 (merket grått) er betydelig lenger, men samtidig blir den gratis å kjøre på.
FOTO: NYE VEIER Den nye E 39 er merket rødt på dette kartet og viser hvordan reisetiden kan kuttes betydelig. Dagens E 39 (merket grått) er betydelig lenger, men samtidig blir den gratis å kjøre på.
 ?? FOTO: KJETIL REITE ?? Nye veier ville sette opp en sideveisbo­m mellom Kristiansa­nd og Søgne, men Stortinget sa nei. Resultatet kan bli at flere tusen biler velger gamleveien.
FOTO: KJETIL REITE Nye veier ville sette opp en sideveisbo­m mellom Kristiansa­nd og Søgne, men Stortinget sa nei. Resultatet kan bli at flere tusen biler velger gamleveien.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway