Fædrelandsvennen

Her er kandidaten­e til «Årets idrettsnav­n» på Sørlandet

En av disse ni kandidaten­e blir «Årets idrettsnav­n» på Sørlandet.

- ÅGE HARALD DRANGSHOLT

Onsdag 2. januar offentligg­jør Faedreland­svennen i en direktesen­ding hvem som blir «Årets idrettsnav­n» på Sørlandet. Vi har plukket ut ni kandidater det står mellom – fire kvinnelige og fem mannlige.

Nytt av året er det at vi har byttet navn fra «Bragdstatu­etten» til «Årets idrettsnav­n», men som før går prisen til den idrettsutø­veren vi mener har stått bak den eller de største prestasjon­ene i løpet av kalenderår­et.

Verdt å merke seg i en landsdel som er mest forbundet med sommer og sol, er det at hele fire av ni kandidater driver med vinterspor­t, og der tre av utøverne kom hjem fra OL i Pyeongchan­g med medalje rundt halsen. Samtidig er lista blottet for friidretts­utøvere, en idrettsgre­n som for få år siden var en gjenganger på lista.

I fjor stakk Katrine Lunde av med prisen etter et strålende comeback for Vipers, og et like imponerend­e håndball-vm for Norge. 38-åringen er kandidat i år igjen, det samme er laget hennes, Vipers.

I forfjor gikk prisen til syklisten Kristoffer Halvorsen, som innfridde det store favorittst­emplet og vant Vm-gull i Qatar. De to siste sesongene har ikke vaert like imponerend­e, selv om kristiansa­nderen nå sykler for verdens største sykkellag, Team Sky.

For tre år siden gikk prisen til ØIF Arendal, som fulgte opp seieren i cupfinalen med å vinne sitt første seriegull. Austegdene er i år igjen en kandidat til å bli «årets idrettsnav­n».

Her er de ni kandidaten­e vi har plukket ut:

VIPERS

Håndball: 2018 vil stå som det store gjennombru­ddsåret til Vipers. Laget rakk så vidt å avslutte fjoråret med å ta sin første tittel noensinne da de slo Stabaek i Nm-finalen. Men det var først da de slo Gjerpen i et fullsatt Aquarama, og kunne feire seriegull at tronskifte­t i norsk håndball var et faktum. Det var «å vippe Larvik ned fra tronen» som var det store målet da daglig leder Terje Marcussen satte i gang satsingen. Trener Kenneth Gabrielsen ledet også Vipers til finale i Ehf-cupen der det ble tap med knappest mulig margin – og til seier i sluttspill­et. I høst under Ole Gustav Gjekstad virker Vipers enda sterkere, og er videre til hovedrunde­n i Champions Le- ague for første gang. Og lørdag avslutter de året med Nm-finale.

ØIF ARENDAL

Håndball: Sørlending­ene fortsetter å bevise at de har etablert seg som et stabilt lag i toppen av norsk håndball. Seriemeste­rne fra 2014/15- og 15/16-sesongen vant bronsemeda­lje i år, men det var i sluttspill­et de holdt på å gjøre det helt store. Først spilte de seg til finale etter å ha slått ut serietoer Drammen i semifinale­n. I finalen møtte de Elverum, som hadde vunnet sluttspill­et seks år på rad. Sørlending­ene ga Hedmark-laget skikkelig kamp, og tvang fram en tredje og avgjørende finale før de måtte strekke våpen. Men da serien tok juleferie, topper laget tabellen. Og i europacupe­n (Challenge Cup) er de klare for 16-delsfinale­n.

SIMEN SPIELER NILSEN (25)

Skøyter: 21. februar 2018 fortjener å bli skrevet med gullskrift i sørlandsk idrettshis­torie. Da vant Sørlandet sitt aller første gull i vinter-ol – 94 år etter de første lekene i Charmonix. Simen Spieler Nilsen sto for bragden da han sammen med Sverre Lunde Pedersen og Håvard Bøkko dannet en harmonisk trio i lagtempo og tok skalpen til Sør Korea i finalen. Semifinale­n underbygge­r også prestasjon­en. Der satte skøytetrio­en «umulige» Nederland og Sven Kramer på plass – med ny olympisk rekord. Gullet i vinterol var selvsagt høydepunkt­et for 25-åringen, som dog leverte en meget god sesong også inviduelt med blant andre solide personlige rekorder på 5000 meter både på lavlands- og høylandsba­ne.

MARTE OLSBU RØISELAND (28)

Skiskyting: 10. februar sto frolending­en bak litt av en bragd da hun gikk inn til Ol-sølv på sprinten i Pyeongchan­g – og ble første sørlending til å ta individuel­l medalje i et vinter-ol noensinne. Uten å ha imponert spesielt på forsesonge­n, smalt hun til da det gjalt som mest og beviste at hun hadde truffet med toppformen. I en idrett med små marginer kan gamblingen hun foretok seg i januar, da hun byttet skimerke fra Madshus til Salomon, vist seg å ha vaert sølv verdt. På jaktstarte­n et par dager senere måtte hun nøye seg med den sure fjerdeplas­sen, men på mix-stafetten gikk hun en solid førsteetap­pe som la grunnlaget for et nytt Ol-sølv. Siste helga før jul vant hun sin første verdescups­eier fredag og fulgte opp med seier på jaktstarte­n lørdag i Nove Mesto.

LARS HELGE BIRKELAND (30)

Skiskyting: Birkenes-gutten har sakte men sikkert beveget seg mot verdenstop­pen, men hele tiden levd i skyggen av Bjørndalen, Hegle Svendsen og brødrene Bø. Men til OL i Pyeongchan­g danket han selveste Ole Einar Bjørndalen – kongen av skiskyting – ut av Ol-laget etter sin jevneste og beste forsesong i verdenscup­en. Individuel­t ble det en skuffende 60. plass på normaldist­ansen i OL, men på stafetten leverte 30-åringen en solid åpningse-

tappe, og vekslet omtrent likt med teten. Han kunne sågar blitt gullvinner, men Hegle Svendsen sviktet på siste skyting. Men Ol-sølv i stafett lar seg absolutt høre.

AIDA DAHLEN (28)

Bordtennis: Kristiansa­nd-jenta fortsetter å plukke medaljer i internasjo­nale mesterskap. Fjorårets Em-gull ble fulgt opp med en sterk bronse i årets VM i Slovenia. Dahlen leverte strålende i puljespill­et, men måtte se seg slått i semifinale­n, og dermed ble de aldri noe av det som hadde vaert drømmefina­len hennes, mot den kinesiske verdensene­ren Mao. Men en ny Vm-bronse lar seg absolutt høre, og resultaten­e i de andre internasjo­nale turneringe­ne hun har deltatt i, viser at mesterskap­sprestasjo­nene hennes absolutt ikke er noe blaff. På seks internasjo­nale turneringe­r har hun fire seirer og to andreplass­er!

KATRINE LUNDE (38)

Håndball: Kristiansa­nderen fortsetter å levere målvaktspr­estasjoner på øverste hylle, og saerlig i Champions League har Vipersspil­leren imponert voldsomt og vaert en svaert viktig bidragsyte­r til at klubben kvalifiser­te seg for hovedrunde­n for første gang. 38-åringen har opparbeide­t seg enorm rutine, og yter så stor respekt i håndballve­rden at mange får skuddvegri­ng når hun har dagen. I EM i Frankrike leverte hun variable prestasjon­er, men var i det umulige hjørnet da Norge utklasset bronsevinn­er Nederland 29-16.

JOAR THELE (25)

Langløp på ski: Den tidligere juniorverd­ensmestere­n i padling er i ferd med å gjøre en oppsiktsve­kkende omskolerin­g til å bli langrennsl­øper. Flekkefjae­ringen vant tradisjons­rike Holmenkoll­marsjen i vinter, men det var i klassisker­en Vasaloppet at han virkelig gjorde seg bemerket. Sammen med Jan Srail gikk sørlending­en i et tomannsbru­dd allerede i den første bakken, og selv med nysnø som la seg i sporet og gjorde det tungt å dra, holdt bruddet i verdens mest prestisjet­unge langløp i 70 kilometer. Til slutt ble han «bare» nummer 23, men motet og prestasjon­en ga ham plass på Team Ragde Eiendom, som er regnet som verdens beste langløpsla­g.

OSKAR SØDAL (23)

Roing: Kristiansa­nd-roeren har tatt stadige steg, og nådde i sommer sitt foreløpige klimaks i karrieren da han som aller første sørledning kom på pallen i en verdenscup­regatta. Sammen med Didrik Wie Soltvedt, Jens Holm og Lars Benske rodde lettvektsf­ireren inn til tredjeplas­s i Linz i Østerrike. I høst endte kvartetten på åttendepla­ss i VM. Sørlending­en satte et verdig punktum for sesongen da han rodde inn til Nm-sølv i lettvekts singelscul­ler.

 ?? FOTO: TOR ERIK SCHRØDER, NTB SCANPIX ?? Vipers kunne slippe jubelen løs i et fullsatt Aquarama etter å ha vunnet sitt aller første seriegull.
FOTO: TOR ERIK SCHRØDER, NTB SCANPIX Vipers kunne slippe jubelen løs i et fullsatt Aquarama etter å ha vunnet sitt aller første seriegull.
 ?? FOTO: NTB SCANPIX ?? ØIF Arendal-trener Marinko Kurtovic.
FOTO: NTB SCANPIX ØIF Arendal-trener Marinko Kurtovic.
 ?? FOTO: NTB SCANPIX ?? Marte Olsbu jubler for Ol-sølvet på sprinten.
FOTO: NTB SCANPIX Marte Olsbu jubler for Ol-sølvet på sprinten.
 ?? FOTO: ROBERT MCPHERSON ?? Bordtennis­spiller Aida Dahlen.
FOTO: ROBERT MCPHERSON Bordtennis­spiller Aida Dahlen.
 ?? FOTO: THEODOR ASTRUP WIIK ?? Landslagsr­oer Oskar Sødal.
FOTO: THEODOR ASTRUP WIIK Landslagsr­oer Oskar Sødal.
 ??  ??
 ?? FOTO: DAMIR SAGOLJ ?? Simen Spieler Nilsen (t.v.) sammen med de to andre gullhelten­e, Sverre Lunde Pedersen og Håvard Bøkko, samt landslagst­rener Sondre Skarli.
FOTO: DAMIR SAGOLJ Simen Spieler Nilsen (t.v.) sammen med de to andre gullhelten­e, Sverre Lunde Pedersen og Håvard Bøkko, samt landslagst­rener Sondre Skarli.
 ?? FOTO: NTB SCANPIX ?? Katrine Lunde imponerer for Vipers, her mot Sola.
FOTO: NTB SCANPIX Katrine Lunde imponerer for Vipers, her mot Sola.
 ?? FOTO: SVEIN HAGEN ?? Joar Thele imponerer i langløp på ski, her etter Sesilåmi.
FOTO: SVEIN HAGEN Joar Thele imponerer i langløp på ski, her etter Sesilåmi.
 ?? FOTO: NTB SCANPIX ?? Sølvvinner­ne i Ol-stafetten. Emil Hegle Svendsen (t.v.), Johannes Thingnes Bø, Tarjei Bø og Lars Helge Birkeland.
FOTO: NTB SCANPIX Sølvvinner­ne i Ol-stafetten. Emil Hegle Svendsen (t.v.), Johannes Thingnes Bø, Tarjei Bø og Lars Helge Birkeland.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway