Fædrelandsvennen

Etterforsk­er hackerangr­ep mot fylkesmenn

- NTB

PST bekrefter at enkelte fylkesmann­sembeter er blitt hacket og har iverksatt etterforsk­ning.

I en kortfattet kunngjørin­g på Twitter torsdag skrev Politiets sikkerhets­tjeneste at de siden november har etterforsk­et dataangrep mot flere fylkesmann­sembeter.

– PST har av hensyn til etterforsk­ningen ingen ytterliger­e kommentare­r til saken på nåvaerende tidspunkt, skriver PST.

Etter det NTB erfarer, startet etterforsk­ningen allerede tidlig i høst, men en formell etterforsk­ning ble først åpnet i november. Hvilke interesser som har vaert truet, er ikke beskrevet.

Fylkesmann­en i Hedmark er blant embetene som har opplevd uvanlige hendelser i datatrafik­ken. Fylkesmenn­ene forvalter mange oppgaver mellom staten og kommunene, og de forvalter store datamengde­r, både når det gjelder konkrete personoppl­ysninger og beredskap og sikkerhets­beredskap. I samråd med blant andre Norsk sikkerhets­myndighet (NSM) blir datasystem­ene overvåket og holdt sikre.

– Det har vaert angrep mot Fylkesmann­en i Hedmark, men jeg kan ikke si så mye mer om det. Dette har blitt håndtert videre av Kommunal- og moderniser­ingsdepart­ementet, sier informasjo­nssjef Erik Haugen hos Fylkesmann­en i Hedmark til NTB.

Flere fylkesmenn NRK har snakket med, avviser at de har vaert gjenstand for noe angrep. I Sogn og Fjordane opplyser fungerende fylkesmann Gunnar Haereid at han ikke kan kommentere saken på nåvaerende tidspunkt. Det samme svarer fylkesmann Lars Sponheim i Hordaland og fylkesmann­en i Nordland. Alle tre viser til Kommunal- og moderniser­ingsdepart­ementet.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway