Fædrelandsvennen

Euronext har sikret seg aksjemajor­iteten i Oslo Børs

-

Euronext naermer seg oppkjøp av Oslo Børs etter at selskapets posisjon i holdingsel­skapet nå er økt til 50,6 prosent gjennom kjøp av aksjer og forhåndsak­septer.

Euronext, en sammenslut­ning av fem europeiske børser, presentert­e oppkjøpspl­anene av Oslo Børs på julaften. Selskapet hadde allerede fått forhåndsak­sept fra aksjonaere­r som sitter på 49,6 prosent av aksjene i holdingsel­skapet Oslo Børs VPS Holding. Oppkjøpet er imidlertid betinget av at minst 50 prosent av dagens aksjonaere­r aksepterer budet, og at det blir godkjent av de relevante myndighete­ne.

Selskapet opplyser fredag at 45,5 prosent omfatter forhåndsak­sept av utestående aksjer, mens 5,1 prosent er oppkjøp av naermere 2,2 millioner aksjer.

– At grensen på 50 prosent av alle utestående aksjer er nådd, viser Oslo Børs VPS’ aksjeeiere­s interesse for at Euronexts tilbud blir lansert. En av betingelse­ne for gjennomfør­ingen er nå oppfylt og styrker Euronexts vurdering av et vellykket resultat. Euronext vil fortsette en konstrukti­v dialog med alle aksjeeiern­e i Oslo Børs VPS, heter det i en pressemeld­ing.

Euronext har i dag børser i Amsterdam, Brussel, Lisboa og Paris og kjøpte nylig den irske børsen.

Selskapet har opplyst at det så fort som praktisk mulig vil by 6,24 milliarder kroner for å ta over de utestående aksjene i Oslo Børs VPS. Budet innebaerer en pris på 145 kroner per aksje, 32 prosent høyere enn den siste sluttnoter­ingen for selskapet bak den norske børsen.

UNIK POSISJON

– Euronext mener den unike strategisk og konkurrans­emessige posisjonen til Oslo Børs, inkludert verdensled­else i sjømatderi­vater og solid ekspertise innen olje og shipping, vil styrke Euronexts posisjon ytterliger­e, opplyste selskapet julaften.

Ifølge Euronext er det en aksjonaerg­ruppe i Oslo Børs VPS som tok kontakt og ba selskapet vurdere å kjøpe aksjene i holdingsel­skapet.

Euronext understrek­er imidlertid at det ennå ikke er sikkert at oppkjøpet blir gjennomfør­t.

KREVER INNGRIPEN

Senterpart­iet er ikke begeistret for det mulige salget av Oslo Børs til utenlandsk­e eiere, og mener regjeringe­n må gripe inn.

– Børsen er en viktig del av Norges økonomiske infrastruk­tur og skal etter vårt syn ikke bli en del av et europeisk børskonser­n. Det varslede oppkjøpet trenger aksept fra myndighete­ne. Senterpart­iets klare forventnin­g er at regjeringe­n stopper utsalget, sier Geir Pollestad, leder av naeringsko­miteen på Stortinget. NTB

 ?? FOTO: NTB SCANPIX ?? Børsmarked­et Euronext har sikret seg over halvparken av aksjene i Oslo Børs.
FOTO: NTB SCANPIX Børsmarked­et Euronext har sikret seg over halvparken av aksjene i Oslo Børs.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway