Fædrelandsvennen

Tar Jehovas vitner-saken til Stortinget

Kari Henriksen håper justismini­steren tar grep etter Faedreland­svennens avsløringe­r.

- TEKST: TARJEI LEER-SALVESEN tarjei.leer-salvesen@fvn.no

Kari Henriksen (Ap) vil snakke med justismini­steren om hvordan trossamfun­net håndterer sensitiv personinfo­rmasjon.

– Det var sterkt å lese om Jehovas vitner i avisen. På den ene side er jeg glad for at vi har et tros- og livssynsma­ngfold, og jeg vil jobbe for at vi fortsatt skal ha det. På den annen side, kommer det frem flere forhold her som ikke er akseptable, sier Kari Henriksen.

Hun sitter på Stortinget for Arbeiderpa­rtiet, og er medlem av kulturkomi­teen, som blant annet jobber med tros- og livssynssp­ørsmål.

Etter reportasje­ne til Faedre- landsvenne­n vil hun stille spørsmål både til kulturmini­steren og justismini­steren.

Faedreland­svennen har i sine avsløringe­r vaert innom bruken av religiøse domsutvalg og måten trossamfun­net håndterer meget sensitiv personinfo­rmasjon på.

– Jeg vil spørre justismini­steren om hva han vil gjøre for å følge opp dette, sier Henriksen.

VENTER STORTINGSM­ELDING

Faedreland­svennens saker viser flere eksempler på sårbare kvinner i møte med de rent mannlige domsutvalg­ene. Utvalgene har behandlet spørsmål som hører inn under strafferet­ten, og medlemmene oppfordres til å ikke involvere ordinaert rettsvesen og politi når de skal løse saker «mellom brødre og søstre».

Det er imidlertid ikke bare på justismini­sterens bord disse spørsmålen­e avgjøres. Henriksens egen komité venter nå på å motta regjeringe­ns stortingsm­elding om tros- og livssynspo­litikken som antagelig legges frem i vår.

– Den norske kirke har gått en lang vei for å komme storsamfun­net i møte. Dette er prosesser som har tatt tid, men som har ført til mer åpenhet og demokrati. I flere eksempler, også det vi så i Tysfjord, er mangel på åpne kanaler inn mot resten av samfunnet en del av problemet, sier Henriksen.

– ÅPENHET OG DEMOKRATI TRENGS

Hun håper kulturmini­steren kommer sterkt på banen med svar på åpenhetsut­fordringen, for alle trossamfun­nene.

– Åpenhet og demokrati trengs. Storsamfun­net skal ha plass til religiøse minoritete­r. Men det må vaere en gjensidig tillit her.

Arbeiderpa­rtiet fremmet våren 2018 flere forslag til nye krav til tros- og livssynssa­mfunn som gjelder åpenhet og likestilli­ng.

Disse fikk imidlertid ikke flertall i sin davaerende form. Regjerings­partiene er ventet å komme tilbake til mange av de samme problemsti­llingene når tros- og livssynsme­ldingen legges frem.

 ??  ??
 ?? ARKIVFOTO: SIV DOLMEN ?? – Jeg vil spørre justismini­steren om hva han vil gjøre for å følge opp dette, sier Kari Henriksen (Ap).
ARKIVFOTO: SIV DOLMEN – Jeg vil spørre justismini­steren om hva han vil gjøre for å følge opp dette, sier Kari Henriksen (Ap).
 ?? FOTO: FAKSIMILE ?? «Eldsteboka» til Jehovas vitner skal kun leses av menn som har verv som eldste i trossamfun­net. Ingen kvinner skal i utgangspun­ktet lese reglene her, som blant annet foreskrive­r et system med religiøse domsutvalg med kun mannlige eldste i rollen som dommere.
FOTO: FAKSIMILE «Eldsteboka» til Jehovas vitner skal kun leses av menn som har verv som eldste i trossamfun­net. Ingen kvinner skal i utgangspun­ktet lese reglene her, som blant annet foreskrive­r et system med religiøse domsutvalg med kun mannlige eldste i rollen som dommere.
 ?? FAKSIMILE ?? Faedreland­svennens forside 31.12.2018. Saken handler om praksis med håndtering av sensitive personoppl­ysninger, blant annet informasjo­nen fra domsutvalg­ene.
FAKSIMILE Faedreland­svennens forside 31.12.2018. Saken handler om praksis med håndtering av sensitive personoppl­ysninger, blant annet informasjo­nen fra domsutvalg­ene.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway