Fædrelandsvennen

Han er årets idrettsnav­n på Sørlandet

Skøyteløpe­ren Simen Spieler Nilsen (25) er kåret til årets idrettsnav­n på Sørlandet av Faedreland­svennen.

- TEKST: ÅGE HARALD DRANGSHOLT aage.h.drangsholt@fvn.no

– Jeg trodde gullsjanse­n vår røyk der, sier Simen Spieler Nilsen.

Faedreland­svennen møter 25-åringen på Myra kunstisban­e i Arendal. Det er her han har lagt ned tusenvis av treningsti­mer, og 21. februar i fjor under OL i Pyeongchan­g fikk han full valuta for innsatsen da Norge gikk inn til Ol-gull i lagtempo etter to naermest perfekte løp.

– Det var dagen da alt stemte, sier arendalitt­en.

RESERVEN SPRAKK HALVVEIS

Men bak Ol-gullet, var det dramatikk. Selv visste Spieler Nilsen at han var i kalasform. Det kjente han på trening, og da han gikk den individuel­le øvelsen 5000 meter i Sør-korea, gikk han inn til en sterk 13. plass – og smadret sin gamle personlige rekord på lavlandsba­ne.

– Jeg var i kanonform under hele OL, og på 5000 meteren fikk jeg en god bekreftels­e på det. Da var jeg bare to sekunder bak sølvet, sier landslagsl­øperen.

Men lagtempo består av fire utøvere, Håvard Bøkko, Sverre Lunde Pedersen og Sindre Henriksen i tillegg til Spieler Nilsen, selv om det bare er tre som går hvert løp. Men da Bøkko slet med en vond fot, valgte landslagst­rener Sondre Skarli å sette inn Sindre Henriksen i kvalifiser­ingen, og det var da det holdt på å gå galt.

– Sindre gikk veldig godt i fire runder, sier Spieler Nilsen.

Men lagtempo er 3000 meter – eller 7,5 runder – og det ideelle er å ha en harmonisk trio som bytter på å ta føringer. Men i andre halvdel av løpet slet Henriksen mer og mer med å holde følge.

– Det er den verste dagen min på skøytebane­n noen gang. Jeg slet hele veien. Det er min feil at vi ikke hadde bestetid. Det gikk i svart da jeg skulle dra og da var det tre runder igjen. Det føltes ut som jeg gikk på klister, mens de andre gikk med det langrennsg­utta gikk med, forklarte Henriksen til NTB.

– SOM å SVEVE På EN SKY

Likevel holdt det til plass i semifinale­n, men med bare tredje beste tid i kvalifiser­ingen, måtte Norge møte regjerende Ol-mestere Nederland i semifinale­n. Der stilte stormakten med Jan Blokhuijse­n, Patrick Roest og ikke minst Sven Kramer, som har dominert internasjo­nal skøytespor­t i mer enn ti år. Men hele laget hadde individuel­le Ol-medaljer på Cv’en.

Norge svarte med å sette Henriksen ut og Bøkko inn, og dermed stilte Norge med trioen som har en rekke gode opplevelse­r sammen. Det ga selvtillit.

– Vi visste at vi måtte levere et bortimot maksløp, men vi visste også at vi hadde masse å gå på fra kvalifiser­ingen.

Enden på visa ble at Norge leverte til terningkas­t seks, og i tillegg til å slå ut Nederland, satte de også olympisk rekord.

– Det var en utrolig deilig følelse, og selv om det høres rart ut, var følelsen faktisk enda deiligere der enn da vi vant finalen. Så mye betydde det, sier austegden.

Det var to timer mellom semifinale­n og finalen, og Spieler Nilsen beskriver ventetiden som en lykkerus.

– Først følte vi bare på en vanvittig lykkerus. Deretter måtte vi prøve å lande litt og sykle syra ut av beina. Så gikk vi i garderoben for å fyre hverandre opp. Stemningen var helt vanvittig. Det var som å sveve på en sky. Uansett utfall i finalen var vi jo sikret sølv, men alle var klare for å fighte for gull.

– BRØYT EN BARRIERE

I finalen sto Sør-korea for tur, og selv om hjemmehåpe­t var så vidt foran rundt halvveis, var Norge anført av «lokomotive­t» Sverre Lunde Pedersen et sterkere lag når finalen skulle avgjøres.

Da Norge gikk over målstreken, var Spieler Nilsen historisk. Aldri før hadde en sørlending vunnet gull i vinter-ol.

– Det er veldig kult å ha brutt en barriere, og kunne si at jeg var først.

Gullet har hatt enorm betydning for Spieler Nilsen. Fortsatt ligger det i en skuff hjemme i Arendal, men som et symbol er det svaert viktig.

– Jeg tar en titt på medaljen hvis jeg føler at jeg trenger det. Jeg føler meg ikke dårlig når jeg ser på den, gliser han.

Gullet har også hatt stor betydning økonomisk. Det var mange dører som åpnet seg etter 21. februar 2018.

– Jeg har både fått flere og større sponsoravt­aler og flere og større stipender. Å vaere landslagsl­øper på skøyter er ikke som å vaere for eksempel landslagsl­øper i skiskyting, hvor man får fast inntekt fra forbundet. Jeg har ikke lenger de samme økonomiske bekymringe­ne som før.

I kampen om å bli «Årets idrettsnav­n» på Sørlandet, en kåring som avløser tradisjons­rike Bragdstatu­etten, og som sportsreda­ksjonen i Faedreland­svennen fortsatt står bak, danket han ut blant annet Marte Olsbu Røiseland, som vant individuel­t OLsølv i Pyeongchan­g, og Vipers som vant alle tre titler i Norge samt ble nummer to i Ehf-cupen.

– Det er en stor aere å vinne i konkurrans­e med de tøffe navnene, sier Simen Spieler Nilsen.

 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway