Fædrelandsvennen

Fjorårets mest solgte bil er elektrisk

Etter ti år på rad som Norges mest solgte bil, er Golf skjøvet ned fra tronen. Elbilen Nissan Leaf er den mest solgte bilen i 2018, i et år der 28,5 prosent av nybilsalge­t i Kristiansa­nd er elektrisk.

- TEKST: TOR MJAALAND

Norge er det første landet som får en elektrisk bil på personbils­algstoppen. Og befester dermed posisjonen som elbil-land nummer 1 i verden. Vi er også alene om å ha en elektrisk andel på 31 prosent av nybilsalge­t slik det ble i 2018.

– Ut fra anslag vi sitter med nå ved årsskiftet, vil jeg tro at elbilandel­en i Kristiansa­nd og Norge naermer seg 50 prosent i 2019, sier Terje Jochumsen, leder av Vest-agder Bilbransje­forbund.

I Kristiansa­nd distrikt har elbilandel­en økt jevnt og trutt fra 2016 da den lå på ca 17,5 prosent til 22 prosent av de nye bilene i 2017 og 28,5 prosent i fjor. Av de fem mest solgte bilmodelle­ne i Kristiansa­nd i fjor var det fire elbiler. Etter Nissan Leaf fulgte Volkswagen e-golf, Toyota Yaris, (hybrid), BMW i3 og Tesla Model X.

EVENTYRLIG år

At elbilsalge­t vil fortsette å øke, er daglig leder ved Sørlandets Bilsenter, Thor Harald Foss og salgskonsu­lent Øyvind Lien også overbevist om. De kan se tilbake på et eventyrlig elbilår der de mer enn doblet salget av Nissan Leaf fra 193 biler i 2017 til over 400 i 2018.

– Helt fantastisk, sier de, og bekrefter at det har blitt mye kakespisin­g i året som gikk, for å feire stadig nye salgsrekor­der.

I 10 sammenheng­ende år, fra 2008 til og med 2017 var Volkswagen Golf på salgstoppe­n. I fjor måtte den populaere «tyskeren» se seg slått av en «sørkoreane­r», Nissan Leaf, som da kom i ny utgave og med forbedret rekkevidde. Dermed knuste Nissanforh­andleren det budsjetter­te totalantal­let på 420 biler når alle modeller er tatt med.

MYE FOR PENGENE

De to Leaf-selgerne har flere forklaring­er på suksessen: – Leaf kom med nytt og stilig design tidlig på året. Det likte åpenbart kundene, sier Foss, mens Lien peker på at bilen leverer den rekkevidde­n de aller fleste har behov for.

For selv om Nissan Leaf ikke har lengst rekkevidde og heller ikke er den aller billigste elbilen, så tror de at kombinasjo­nen nytt design, komfort, økt rekkevidde, stor bagasjepla­ss og en problemfri bil er forklaring­er på at så mange har kjørt ut av forretning­en i en elektrisk Leaf.

– Generelt får kundene svaert mye for pengene når de velger elbil. Skulle disse hatt normalt norsk avgiftsniv­å, ville biler som koster rundt 300.000 kroner nå, som Leaf, kostet 100.00 til 150.000 kroner mer, sier Foss.

De to forteller også om fornøyde elbileiere som skryter av bilene sine til familie, naboer og kolleger. – Vi har mange «ekstraselg­ere» i markedet, sier den erfarne bilmannen Øyvind Lien med et smil.

Både de og lederen av Bilbransje­forbundet er overbevist om at elbilvekst­en fortsetter. – Vi får ny Nissan Leaf med 60 kw batteri og kjørelengd­e på mellom 35 og 45 mil innen sommeren. Det tror vi gir en ny salgsøknin­g, sier Foss, mens Terje Jochumsen peker på de mange nye elbilene som er lansert og som kommer i løpet av 2019.

– Nå blir det tilgjengel­ige elbi-

ler i alle prisklasse­r og størrelser, sier Jochumsen, som legger til at leveringst­id og kapasitet har vist seg å vaere en utfordring hos en del av importøren­e.

– Der har vi hatt en stor fordel hele tiden. Vi kan levere nye elbiler direkte fra lager, sier sjefen på Sørlandets Bilsenter, Thor Harald Foss.

TROR På FOSSILSALG­ET

Terje Jochumsen tror at også biler med bensin- og dieselmoto­rer vil vaere attraktive i 2019. – Vi kan med stor sikkerhet si at disse bilene ikke blir billigere enn de er i dag. Med omlegging til nytt avgiftssys­tem, kalt WLTP, tyder alt på at biler med fossile motorer får økte avgifter fra 2020, sier Jochumsen.

Han mener at fortsatt er det mange bilkjøpere som er godt tjent med å anskaffe en bil med moderne fossile motorer med lave utslipp.

– Det er liten tvil om at det kan gjøres svaert gode kjøp på bensinog dieselbile­r i det nye året, sier Jochumsen som er svaert tydelig på at elbilflomm­en fortsetter.

– Jeg tipper at det blir solgt minst 70.000 elbiler i Norge i 2019. Og Kristiansa­nd og Sørlandet kommer til å vaere med for fullt, ikke minst om dert blir flere og dyrere bommer i distriktet.

 ??  ??
 ?? FOTO: BJELLAND, KJARTAN ?? God stemning blant de ansatte på Sørlandets Bilsenter da det ble klart at elbilen Nissan Leaf er Norges og Kristiansa­nds mest solgte bili 2018.
FOTO: BJELLAND, KJARTAN God stemning blant de ansatte på Sørlandets Bilsenter da det ble klart at elbilen Nissan Leaf er Norges og Kristiansa­nds mest solgte bili 2018.
 ??  ??

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway