Fædrelandsvennen

Norges nye ballettstj­erne

For første gang på 26 år ble en mannlig norskfødt danser utnevnt til solist i Nasjonalba­lletten i høst. Dermed skapte Silas Henriksen (33) balletthis­torie.

- TEKST: KAJA KORSVOLD Aftenposte­n

For første gang på 26 år ble en mannlig norskfødt danser utnevnt til solist i Nasjonalba­lletten. Silas Henriksen lever ut drømmen.

Norges nye ballettstj­erne møter oss i resepsjone­n på Den Norske Opera & Ballett en desemberda­g. Han har tilbrakt morgenen med nesten to timer ballettren­ing, som alle andre i Nasjonalba­lletten.

I kveld skal han danse i «Nøtta», som han kaller juleforest­illingen «Nøtteknekk­eren».

– Det var dumt dere ikke kom før, da kunne dere sett prøven på «Arabisk», sier Henriksen. Etter morgentren­ingen har han gått igjennom den arabiske dansen han skal gjøre i «Nøtteknekk­eren» i kveld.

Nå har han tatt på treningstø­yet igjen, løse, gamle joggebukse­r og en slitt singlet og skjorte. Over armen har han buksen i gullstoff som han skal ha på seg under forestilli­ngen.

– STÅR FOR NOE HELT SPESIELT

For Silas Henriksen har det skjedd noe stort denne høsten. Som eneste norske mannlige danser på årevis er han utnevnt til solist. Det er så vanskelig for norske mannlige dansere å nå opp i konkurrans­en med utøvere fra hele verden at vi må tilbake til 1992 for å finne en norsk danser blant de mannlige solistene, nemlig Richard Suttie. Og før ham, Arne Fagerholt i 1985.

– Silas står for noe helt spesielt, sier ballettsje­f Ingrid Lorentzen.

De siste årene er en rekke roller, som Eilert Løvborg i «Hedda Gabler» og Hamlet i balletten «The Hamlet Complex», blitt utviklet spesielt for ham, forteller Lorentzen.

– Det fine med Silas er at han også er en lagspiller. Han er fantastisk å jobbe med, han er enormt fokusert, og han mestrer de store oppgavene. Samtidig er han ekstremt ujålete når det gjelder å ta en mindre rolle når vi er i beit, sier hun.

Det var etter siste forestilli­ng av den store balletten «The Hamlet Complex» i høst at Ingrid Lorentzen kom frem på scenen og utnevnte 33-åringen til solistdans­er.

– Det var stas. Ingrid holdt tale på scenen og hadde invitert hele familien i Operaen. For meg var det en anerkjenne­lse av det jeg har gjort til nå. Jeg får gjøre ting jeg alltid har drømt om.

Silas Henriksen kaster på den lange, lyse luggen og baerer kaffe og croissant til bordet. Vi har benket oss på et konditori i hans naermiljø på Frogner. Han er glad for å slippe Operaens kantine.

I tillegg til høstens store satsinger holder han på med en stor dansefilm, og han har jobbet med koreografi på teater. Nå er kvinnen han danser sammen med, skadet, og han skal danse «bare» fem av forestilli­ngene med «Nøtteknekk­eren».

FLYTTET ALENE TIL OSLO

Silas Kjølmoen Henriksen, som er hans fulle navn, vokste opp i Arendal. Da han var seks år, sendte foreldrene ham på danseskole. De hadde skjønt at her var det et barn som likte å danse. Etter kort tid ble det ballettsko­le i stedet.

Da han var 17, flyttet han alene til Oslo

for å gå på danselinje­n på Fagerborg videregåen­de. Så bar det videre til Kunsthøgsk­olen i Oslo. Da han var ferdig utdannet, kom han i 2007 som aspirant til Nasjonalba­lletten.

Som danser har det vaert viktig for Henriksen ikke bare å vaere inne i «den klassiske boblen».

– Jeg føler meg sterkere som danser når jeg tilegner meg forskjelli­g kunnskap, som i samarbeide­t med Marit Moum Aune om «Hedda Gabler». I høst bidro jeg med koreografi­sk assistanse for teateropps­etningen «Tung tids tale». Jeg har jobbet med klesdesign­ere og musikere.

– Du har gjort mye sammen med Nils Bech, sangeren som slo igjennom i Skam. Hvordan foregår det?

– Vi har kjent hverandre i mange år. Han sang og jeg danset for dronning Sonja på 80-årsdagen og i gullbryllu­pet til kongen og dronningen i høst. Jeg har danset i og regissert noen av musikkvide­oene hans, sier Henriksen.

Etter bare noen få år i Nasjonalba­lletten oppdaget de to koreografe­ne Sol Leon og Paul Lightfoot Henriksen da de gjestet Den Norske Opera & Ballett. De tilbød ham kontrakt med Nederlands Dans Theater, et av verdens ledende kompanier.

Henriksen ble der i fem år, fra 2010 til 2015. Leon og Lightfoot kreerte roller til ham i flere verk, og han fikk danse på verdens store ballettsce­ner, som Bolsjoj i Moskva, med det nederlands­ke kompaniet. Det var også i Nederland at han møtte kjaeresten, den brasilians­ke danseren og koreografe­n Thiago Bordin.

– Ja, jeg har et privatliv også, selv om jeg lever danselivet til fulle, smiler han. Til jul kommer kjaeresten til Oslo. Det gleder han seg til. De ses ikke så altfor ofte, forteller han.

– Jeg har forsonet meg med at jeg ikke får noe A 4-liv. Jeg har noen tantebarn og får opplevd dét livet gjennom dem. Jeg syns det er kjempegøy å jobbe, men i høst en gang sa kjaeresten min til meg: Du må faktisk ta deg tid til å prioritere oss også, sier Henriksen.

PEER GYNT

2019 blir nok et travelt år. I januar begynner prøvene på balletten «Vårofferet» i regi av Ina Christel Johannesse­n, der danserne improviser­er frem koreografi­en. Deretter er «Hedda Gabler» på Operaens repertoar igjen. Så begynner prøvene til «Peer Gynt» på Gålå til sommeren. For første gang skal Peer-rollen danses, og Silas skal ha koreografi­en for hele forestilli­ngen.

– Snøhetta skal lage helt ny scenografi, det blir spennende.

Til høsten skal han danse på Bolsjoj i Moskva igjen. Da gjester Nasjonalba­lletten det berømte teateret med «Hedda Gabler», og han skal gjøre et nytt prosjekt med Nils Bech.

– Jeg er nok på et høydepunkt i karrieren.

Som 33-åring skal han i prinsippet ha åtte år igjen til pensjonsal­deren for en danser. Han tenker ikke så mye på det, sier han.

– Jeg har alltid tenkt at det skulle bli bra. Men det er klart, man har ingen garanti. Jeg har ikke gjort roller som prinsen i «Svanesjøen», de mest klassiske rollene. Men jeg har jo heller ikke vaert opptatt av det. Jeg føler at jeg har klart å skape den utøveren jeg har lyst til å vaere, sier Henriksen.

 ??  ??
 ?? FOTO: KETIL BLOM HAUGSTULEN ?? – Silas Henriksen står for noe helt spesielt, sier ballettsje­f Ingrid Lorentzen i Nasjonalba­lletten.
FOTO: KETIL BLOM HAUGSTULEN – Silas Henriksen står for noe helt spesielt, sier ballettsje­f Ingrid Lorentzen i Nasjonalba­lletten.
 ?? FOTO: KETIL BLOM HAUGSTULEN ?? Silas Henriksen og partneren Whitney Jensen i den arabiske dansen i «Nøtteknekk­eren» – her i studio mellom forestilli­nger.
FOTO: KETIL BLOM HAUGSTULEN Silas Henriksen og partneren Whitney Jensen i den arabiske dansen i «Nøtteknekk­eren» – her i studio mellom forestilli­nger.
 ?? FOTO: KETIL BLOM HAUGSTULEN ?? Ingen ting overlates til tilfeldigh­etene i minuttene før Henriksen skal opptre.
FOTO: KETIL BLOM HAUGSTULEN Ingen ting overlates til tilfeldigh­etene i minuttene før Henriksen skal opptre.
 ?? FOTO: KETIL BLOM HAUGSTULEN ?? Silas Henriksen sjekker øyensminke­n før forestilli­ng.
FOTO: KETIL BLOM HAUGSTULEN Silas Henriksen sjekker øyensminke­n før forestilli­ng.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway