Fædrelandsvennen

Kristen G. Taraldsen til minne

- GRO SELAND

●● Journalist i Fa ed re landsvenne­n gjennom naermere 30 år, Kristen G. Taraldsen, er død 82 år gammel. Taraldsen var på juleferie i Telemark da han brått ble syk, men han hadde også slitt med sykdom gjennom høsten. Noen få dager før jul presentert­e han imidlertid sin siste bok, bind 2 av historien om Aust-agders krigsseile­re i utenriksfa­rt, «Frihetens seilas». Denne gangen skrev han om styrmenn og telegrafis­ter, mens bind 1 tok for seg kapteinene som seilte under krigen. Til sammen er dette bøker på over 800 sider om sjøfolks innsats under krigen.

Taraldsen hadde dessuten nettopp levert ferdig ennå en bok, en maritim historie om O.B. Sørensens rederi, som kommer ut etter hans død.

De to siste bøkene forteller om hans to store interesser, andre verdenskri­g og maritim historie. Det er naturlig å anta at ingen hadde større kunnskap om Aust-agders krigshisto­rie eller maritime historie enn ham. Hans første bok kom ut i 1984, «Da krigen kom til Lillesand», og var den dramatiske historien om det tyske troppetran­sportskipe­t« Ri ode Janeiro », som ble torpedert av en polsk ubåt utenfor Lillesand den 8. april 1940. Siden har han skrevet et tjuetalls bøker om krigen på Sørlandet, rederihist­orier, historien til Arendals Sjømandsfo­rening, bankhistor­ie og vaert medforfatt­er av en bok om pressefolk på Agder gjennom tidene. Selv var han spesielt stolt av at boka om «Rio de Janeiro» var pensum på Sjøkrigssk­olen. I 1994 kom hans kanskje mestkjente bok, om motstandsb­evegelsen på Sørlandet ,« Frihetens flamme – major Laudal og hans menn».

Taraldsen var født i Solør, men kom til Arendal i tiårsalder­en. Han bodde det aller meste av livet på Hisøy.

I 1958 begynte han som journalist i avisen Vestlandsk­e Tidende i Arendal. Deretter jobbet han 15 år i Agderposte­n, før han begynt ei F a ed re landsvenne ni 1976. Hos oss var han journalist og senere bestyrer ved avdelingsk­ontoret i Torvgata i Arendal og på kontoret i Grimstad, fram til han ble pensjonist. Kris, som han het blant kolleger, var alltid klar til å rykke ut og gjøre en jobb når det gjaldt. Nødvendig utstyr for alle forhold lå alltid klart i bilen, og han var alltid en av de første journalist­ene som var på plass når noe skjedde.

Den gangen sendte journalist­ene på lokalkonto­rene tekst og filmer med bussen. I hovedredak­sjonen i Kristiansa­nd så vi Kris oftest når han selv måtte kjøre til Kristiansa­nd med filmene fordi siste buss var gått.

Kris var en hedersmann, alltid høflig og korrekt og opptatt av å represente­re avisen på en god måte. Vi husker hans blide vesen, alltid med snadda på plass i munnviken.

Som journalist på lokalkonto­r skrev han om det meste, og avisen fikk også glede av hans store interesse for krigshisto­rie. Sine første bøker gav han ut mens han fortsatt var aktiv journalist, men den store produksjon­en kom etter at han ble en usedvanlig aktiv pensjonist.

Kristen engasjerte seg også i de lokale presseorga­nisasjonen­e. Han var formann i Aust-agder Journalist­lag fra 1967 til 1972 og i Aust-agder Presselag fra 1974 til 1977. Som pensjonist var han aktiv i Pressevete­ranene i Agder, der han satt som sekretaer inntil for få år siden.

I mange år var Krisen fastgjest på 12-kaffen på Strand café, der en stamme av godt voksne mannfolk møtes jevnlig for å snakke om alt fra lokale samfunnssp­ørsmål og internasjo­nal politikk til hvor man best får tak i ved eller merkverdig­heter med mobiltelef­onen.

De seinere årene tok Taraldsen initiative­t til å få reist bautaer over de 117 personene fra Arendal som omkom under andre verdenskri­g. Den høytidelig­e innvielsen av minnesmerk­ene i minnelunde­n ved Trefoldigh­etskirken ble foretatt den 8. mai 2015.

Kristen Taraldsen var også et svaert aktivt medlem av Arendals Sjømandsfo­rening, der han var aeresmedle­m. Både hans tippoldefa­r, oldefar og bestefar hadde vaert seilskutes­kippere, og K ris seilte selv ute i flere perioder som ung mann, også etter at han begynte å jobbe som journalist.

Kristen G. Taraldsen etterlater seg kona Wenche, en sønn, Audun og ett barnebarn. Han vil bli husket som et usedvanlig varmt og godt menneske.

 ??  ??

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway