Fædrelandsvennen

Flere gir opp kommentarf­eltene

Flere aviser stenger kommentarf­eltene sine. Erna Solberg har stengt Facebookve­ggen sin. De som vil debattere taper for de som bruker nettet som en digital dovegg.

-

Det er nokså nytteløst å sette opp en plakat på offentlige toaletter der man oppfordrer til å unngå ukvemsord og hatytringe­r. Like nytteløst virker det dessverre å oppfordre til saklighet og substans i den debatten som pågår i kommentarf­eltene i avisene og på Facebook. Selv om vi krever at folk skriver under fullt navn går det ofte galt.

Da Dagbladet stengte sitt kommentarf­elt i 2016, karakteris­erte Nettavisen­s nyhetsreda­ktør, Erik Stephansen, det for en fallitterk­laering. Nettavisen ville gå motsatt vei. Nettavisen bygde sitt eget kommentar-system og trodde debatten over tid ville «sette seg».

Det gikk ikke slik. Nå har Nettavisen, som daglig har hatt over 1000 kommentare­r, også stengt kommentarf­eltene. De har forsøkt flere grep for å moderere debatten, men gir altså opp. Like før jul måtte Erna Solberg stenge Facebookve­ggen sin etter at det ble postet trusler og sjikane der. Også lokale politikere har tatt opp problemet med usaklighet­er og sjikane i kommentarf­eltene.

Det kan selvsagt diskuteres om det er et demokratis­k problem at noen ikke klarer å styre sin retorikk når de blir engasjerte i saker. Et vanlig argument er å si at det er bra at trollene kommer frem i lyset.

i utgangspun­ktet vil alle redaktører forsvare den enkeltes rett til å ytre seg, men vi er også ansvarlige for det som publiseres i kommentarf­eltene, og det er til tider svaert ressurskre­vende å moderere og redigere lesernes ytringer.

Faedreland­svennen har åpne kommentarf­elt på flertallet av artiklene våre, men det diskuteres også hos oss om vi skal endre praksis.

Dagens kommentarf­elt fører til to åpenbare utfordring­er: Mange vegrer seg for å delta i den, nettopp fordi ordbruken veldig raskt blir ufin og hard. Det andre er at ordskiftet kan bli for snevert. Noen tema og saker går igjen, mens andre viktige debatter kommer i skyggen.

Avisene må ta sin del av ansvaret for å løse dette. Blant annet gjennom nye løsninger for den åpne, digitale debatten. Men det ligger også et ansvar hos den enkelte.

i sin nyttårstal­e oppfordret Kongen folk til å vaere vennlige mot hverandre og til å føre en respektful­l samtale på tross av uenighet.

Det er et godt og viktig nyttårsfor­sett for oss alle.

Mange vegrer seg for å delta i den offentlige debatten.

 ?? FOTO: NTB SCANPIX ?? Sjefredakt­ør Gunnar Stavrum i Nettavisen har besluttet å stenge kommentarf­eltene med umiddelbar virkning.
FOTO: NTB SCANPIX Sjefredakt­ør Gunnar Stavrum i Nettavisen har besluttet å stenge kommentarf­eltene med umiddelbar virkning.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway