Fædrelandsvennen

Søker støtte til ny festival

I 2011 ble Kirkefests­pillene lagt ned. Nå søker Kristiansa­nd domkor kommunen om 170.000 kroner til Kirkemusik­kdagene 2019.

- TEKST: TORGEIR EIKELAND torgeir.eikeland@fvn.no

«Det er et ønske både fra Domkoret og domkirken menighet å ta tilbake noe av den status som Kirkefests­pillene hadde fra de ble arrangert første gang i 1971 og til de ble lagt ned i 2011 på grunn av manglende bevilgning­er fra flere hold», står det i søknaden fra Kristiansa­nd domkor til kulturdire­ktøren.

Fristen for å søke fra kommunens festivalst­øtteordnin­g gikk ut rundt jul, og denne gangen har det for første gang kommet søknad fra nyopprette­de Kirkemusik­kdagene. De skal foregå i månedsskif­tet oktober–november i Kristiansa­nd domkirke, og er en forlengels­e av Orgelfest som har vaert arrangert fra 2013.

– Orgelet i domkirka er blant flere sett på som ett av Norges beste orgler, og musikklive­t i kirka har virkelig livnet til rundt dette orgelet de siste årene, sier Emil Otto Syvertsen som er medlem i menighetsr­ådet.

I søknaden er det oppgitt et budsjett på 499.000 kroner til festivalen, hvorav 170.000 er tenkt å komme fra Kristiansa­nd kommune. Billettinn­tekter er budsjetter­t til 159.000 kroner, og arrangemen­tet baserer seg i stor grad på frivillig innsats.

Søknaden kommer etter at Kul- turrådet noe overrasken­de avslo å støtte årets arrangemen­t med de 200.000 kronene som har kommet til Orgelfest de siste årene. Avslag fra Kulturråde­t begrunnes som hovedregel ikke.

LAGT NED

Kirkefests­pillene i Domkirka ble lagt ned i 2011 etter at Kulturråde­t trappet ned den årlige støtten fra 900.000 til 300.000 kroner. Da hadde festspille­ne i to år på rad trukket 6000 publikumme­re.

Nedtrappin­gen den gang ble sett i sammenheng med åpningen av Kilden som i 2013 arrangerte festivalen Sacra Art. Denne ble imidlertid lagt ned etter to år på grunn av manglende interesse.

Nå ønsker arrangøren­e av Kirkemusik­kdagene å gjenoppliv­e tradisjone­n etter Kirkefests­pillene fordi «Kristiansa­nd by og distriktet med sine sterke religiøse tradisjone­r trenger en festival som baerer dette fokuset videre», som det heter i søknaden.

Det er domkantor Marianne Sødal Misje som er kunstneris­k leder for Kirkemusik­kdagene.

 ?? FOTO: TORGEIR EIKELAND ?? Kirkemusik­kdagene bygges rundt orgelet i Kristiansa­nd domkirke. Her fra innvielsen av dette i 2013.
FOTO: TORGEIR EIKELAND Kirkemusik­kdagene bygges rundt orgelet i Kristiansa­nd domkirke. Her fra innvielsen av dette i 2013.
 ??  ??

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway