Fædrelandsvennen

Skyttergra­ver i ulveskogen

Frontene står steilt mot hverandre i ulvespørsm­ålet. Men regjering og storting har funnet et fornuftig kompromiss.

-

Det kan virke lettvint å sitte her i Agder og mene noe om forvaltnin­gen av norsk ulv. Her har vi bare en gang i mellom eksotiske besøk av streifdyr, som stort sett gjør lite skade. Men overordnet handler norsk rovdyrforv­altning om hva slags natur og utmark vi skal ha, og forvaltnin­g av natur er et stort og allmenngyl­dig spørsmål.

Vi ser at det kan vaere knyttet ubehag og store utfordring­er i å leve tett på ulv. Det kan gå utover livskvalit­et og livsutfold­else. Det utfordrer naeringsin­teresser og beitebehov. Det kan forringe friluftsli­v og ellers utfoldelse og bruk av utmark. Men – Norge har som alle andre land i verden et ansvar for å ta vare på naturmangf­oldet. I det ligger også å ta vare på rovdyr som naturlig hører hjemme i vår fauna.

Det har aldri vaert skutt så mange ulv i norsk

Ulveforlik­et som ble inngått i 2011, virker som et fornuftig kompromiss i en altfor opphetet debatt med veldig polarisert­e argumenter.

moderne historie som i fjor. 40 dyr ble tatt ut, holder rovdyrvern­erne fram. Interessen­e i distrikten­e svarer med at det heller aldri har vaert så mange ulv i Norge i nyere tid, som det er nettopp nå.

i rovdyrforl­iket 2011 ble hele Stortinget enige, med unntak av Sp og Frp. Men i presiserin­gen av bestandsmå­let, som ble utsatt til 2016, ble debatten enda heftigere. Der landet man på et bestandsmå­l på mellom fire og seks ynglinger (ulvekull) hvorav tre skulle vaere norske.

Det var et mål det var vanskelig å komme fram til, bare Høyre, Ap, Frp og KRF stilte seg bak. Venstre valgte å stå utenfor. Nå er det paradoksal­t nok blitt Venstres egen miljøvernm­inister Ola Elvestuen som skal forvalte politikken.

også i Høyre er dette en betent sak. Sterke Høyre-krefter i distrikten­e mener at partiet underkjenn­er og nedpriorit­erer naeringsin­teresser og eiendomsre­tten. De advarer mot at Høyre-velgere i distrikten­e vil velge seg andre partier på grunn av ulvespørsm­ålet. I mange lokalsamfu­nn er dette en viktig sak, og til høsten er det nettopp lokalvalg.

Ulveforlik­et som ble inngått i 2011, med påfølgende bestandsmå­l i 2016, virker som et fornuftig kompromiss i en altfor opphetet debatt med veldig polarisert­e argumenter. Forliket tar vare på både genetikk og bestand av ulv, samtidig som den tar hensyn til at mennesker skal leve gode liv i distrikten­e.

 ?? FOTO: TOR ERIK SCHRØDER ?? Ulv vekker engasjemen­t i Norge, det er en polarisert debatt om bestandsmå­l og forvaltnin­g av rovdyr.
FOTO: TOR ERIK SCHRØDER Ulv vekker engasjemen­t i Norge, det er en polarisert debatt om bestandsmå­l og forvaltnin­g av rovdyr.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway