Fædrelandsvennen

Vil forby forurensen­de cruiseskip

I framtida kan cruiseskip bli nektet å legge til ved Kristiansa­nd havn fordi de forurenser for mye. Nå jobbes det med å endre loven for å få det til.

- TEKST: KJETIL REITE kjetil.reite@fvn.no

– Flere kommuner har gjort gode tiltak for å begrense biltrafikk­en. Men fortsatt er det et stort forurensni­ngsproblem med utslipp fra båt. Da må vi gi kommunene muligheten til også å begrense disse utslippene, sier Lars Haltbrekke­n (SV), medlem i Stortinget­s energi- og miljøkomit­é.

Onsdag la han fram et forslag om å endre havneloven slik at norske havner kan kreve at cruiseskip som skal legge til ved hav- na må kunne kobles til landstrøm.

Hvis ikke får de ikke legge til kai.

– Det kan hende at det er båter som ikke kan legge til som følge av en slik endring. Men da får rederiene ta i bruk båter som kan gjøre det, sier Haltbrekke­n.

FORURENSER

Ifølge kommunens miljømeldi­ng står sjøfarten for 16,3 prosent av klimagassu­tslippene i Kristiansa­nd. Til sammenlign­ing stod veitrafikk­en for 36 prosent (tall fra 2016).

Nestleder i by- og miljøutval­get, Petter Benestad (V), mener det er et stort problem i dag at norske havner ikke stiller strenge nok krav til cruiseskip­ene.

– Det er havner i USA og Canada som har krav om landstrøm. Resultatet er at cruisesels­kapene sender de skipene som ikke forurenser til disse havnene, mens de sender de forurensen­de skipene til norske, sier Benestad.

Hvis forbudet hadde blitt innført nå, ville det trolig betydd en dramatisk nedgang i anløp til Kristiansa­nd. Mange av skipene som kommer til Norge har nemlig ikke mulighet for å knyttes til landstrøm.

– Jeg tror alle som jobber i bransjen ønsker mer miljøvennl­ige skip velkommen. Men bransjen må få tid på seg. Det er avgjørende for å få gjort denne omstilling­en, sier Inge Tangerås, administre­rende direktør i Cruise Norway.

FELLES PLANER

Før jul vedtok bystyret i Kristiansa­nd at hvis havneloven endres, vil havna fra 2025 kun ta imot cruiseskip som benytter landstrøm.

Ifølge havnestyre­ts leder, Pål Harv (H), jobber de største havnene i Norge nå med felles retningsli­njer.

– Det er viktig at vi står skulder ved skulder i dette arbeidet slik at rederiene ikke bare går til den havna som har de enkleste reglene, sier Harv.

Ifølge Harv vil havnene trolig legge fram sitt opplegg i februar.

– Kristiansa­nd i seg selv er for liten til å stille et slikt krav. Derfor må vi stå sammen med flere havner her.

LOVENDRING

Det er usikkert hvordan det går med forslaget fra SV når det skal opp i Stortinget. Faedreland­svennen var onsdag i kontakt med både Ingunn Foss (H) og Gisle Meininger Saudland (Frp). De kunne da ikke si om de vil støtte forslaget fra SV.

– Men dette er et viktig felt å jobbe med. Og så får vi se om vi kan komme frem til en enighet når vi har sett hele forslaget, sier Saudland.

medlem i Stortinget­s energiog miljøkomit­é

 ?? FOTO: VEGARD DAMSGAARD ?? I september la dette cruiseskip­et til kai i Kristiansa­nd og koblet seg til landstrøm. I framtiden kan alle cruiseskip møte et slikt krav.
FOTO: VEGARD DAMSGAARD I september la dette cruiseskip­et til kai i Kristiansa­nd og koblet seg til landstrøm. I framtiden kan alle cruiseskip møte et slikt krav.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway