Fædrelandsvennen

Har varslet om risiko for andre

Politiet «kan ikke utelukke» at andre velstående familier er i risikogrup­pen for lignende hendelser.

- PER ANNAR HOLM

71 dager etter at Anne-elisabeth Falkevik Hagen (68) forsvant fra sitt hjem i Sloraveien i Lørenskog, holdt Øst politidist­rikt pressekonf­eranse om den savnede kvinnen.

Det kom det frem at politiet mener kvinnen, som er kona til en av landets rikeste menn, er bortført av ukjente gjerningsm­enn som krever å få utbetalt løsepenger.

På pressekonf­eransen fikk politiet spørsmål om det er blitt vurdert risiko om andre velstående og deres familier i Norge kunne vaere utsatt.

– Det er vurdert og det er sendt ut en varsling til de øvrige politidist­riktene i Norge rundt det temaet, og det er også et tema fra tidligere, sa politiinsp­ektør Tommy Brøske i Øst politidist­rikt.

– Frykter dere at andre kan bli utsatt for noe lignende?

– Jeg kan ikke stå her og utelukke det. Hvis man ser utover Norges grenser, så ser vi at det har vaert flere tilfeller av lignende karakter, sier Brøske.

Aftenposte­n har kartlagt ni lignende saker internasjo­nalt.

Brøske sier det ikke har foregått verbal kommunikas­jon med dem som har krevd løsepenger. Det benyttes en digital kommunikas­jonsplattf­orm, og den tekniske løsningen utpressern­e benytter, innebaerer at man betaler når man svarer.

– HAR TATT FORHOLDSRE­GLER

Ole Jacob Sunde, styreforma­nn i Schibsted og Formuesfor­valtning, bekrefter overfor Aftenposte­n at han har tatt sine forhåndsre­gler:

– Jeg har selv tatt forhåndsre­gler, men man må jo ikke også skape for mye frykt rundt dette. Vi lever i et trygt og tillitsbas­ert land, så det må vaere baerekraft­en, men samtidig må vi ikke vaere naive, sier Sunde.

– Har du selv vaert i kontakt med politiet i kjølvannet av denne saken?

– Akkurat hva jeg selv gjør per- sonlig, vil jeg ikke å snakke om, sier 64-åringen, som i 2017 sto oppført med 29 millioner kroner i formue.

VIL IKKE LEVE I FRYKT

Konsernsje­f Jens Ulltveit-moe sier at han har bestemt seg for ikke å ta denne saken innover seg:

– Jeg mener at vi ikke har noe å frykte enn frykten selv. Denne saken virker veldig rar i den forstand at dette er ikke en ekstremt profilert person hverken politisk eller økonomisk så det kan ligge mye annet bak, sier Ulltveit-moe.

Ifølge tidsskrift­et Kapital hadde Ulltveit-moe (76) en formue på 3,5 milliarder i 2016.

- Jeg arbeider også mye i Brasil, og der ser vi den andre siden av dette. I Sao Paulo og Rio er det ganske farlig og man har mye vakter, mens når man jobber inne i landet tidligere brukte livvakt, men dette har jeg stoppet med fordi at sikkerhet, hvis det ikke er en veldig alvorlig reel trussel er mye mer bry enn det er verdt, sier konsernsje­fen.

VARSLER RASKT

Norge er inndelt i 12 politidist­rikt. Om noe stort skjer, har de kanaler for raskt å kunne varsle hverandre.

Slike varsler kan enten gå via Kripos, eller direkte fra politidist­rikt til politidist­rikt.

Av hensyn til Anne-elisabeth Falkevik Hagen sikkerhet, har Øst politidist­rikt hele tiden understrek­et at opplysning­er om bortføring­ssaken må spres til faerrest mulig personer.

 ?? FOTO: OLAV OLSEN ?? Tommy Brøske i Øst politidist­rikt orienterte onsdag om status i saken. På veggen bak ham er bilde av den antatt bortførte kvinnen.
FOTO: OLAV OLSEN Tommy Brøske i Øst politidist­rikt orienterte onsdag om status i saken. På veggen bak ham er bilde av den antatt bortførte kvinnen.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway