Fædrelandsvennen

Krever full mobildekni­ng

- TEKST: JARLE R. MARTINSEN jarle.martinsen@fvn.no

Ordførerne i Lyngdal, Lindesnes og Kvinesdal krever at Telenor nå ordner mobildekni­ng til alle. Fortsatt er det 6000 personer i Agder som ikke har dekning der de bor.

Ordførerne kalte Telenor «inn på teppet». Nå vil de at også siste rest av landsdelen får mobildekni­ng.

– Selv om de aller fleste har mobildekni­ng i Agder, er det fortsatt mange husstander spesielt i indre del av landsdelen som ikke har. Vi kan ikke vaere fornøyde før også de også har dekning, sier ordførerne Jan Kristensen (Lyngdal), Janne Fardal Kristoffer­sen (Lindesnes) og Per Sverre Kvinlaug (Kvinesdal).

Nylig hadde de møte med dekningsdi­rektør for Telenor Norge Bjørn Amundsen. Og han er helt enig:

– Tida er overmoden for å gjøre en kraftinnsa­ts for å gi alle dekning, sier han.

I Agder har om lag 98 prosent av befolkning­en mobildekni­ng der de bor.

– Slik sett handler det for vår del ikke om mange, rundt 50 personer. Men for disse er det alvorlig. De har verken mobil eller nett, sier Lindesnes-ordfører Kristoffer­sen.

Tar man hele landsdelen under ett handler det om 6000 personer som er bosatt slik at mobilmaste­ne ikke når husene de bor i.

HAR EN FORPLIKTEL­SE

– Du har ikke uten videre krav på dekning om du selv velger å bosette deg på et sted du vet du ikke har dekning. Men dersom boligen eller gården historisk sett ligger slik, har Telenor en forpliktel­se til å prøve å finne en løsning, sier Amundsen.

Han forteller at i landet som sådan har 99,7 prosent 4G der de bor.

– Utfordring­en framover blir at vi kan ikke fortsette med å reparere det gamle kobbernett­et på samme måte som før. For de aller fleste vil det innebaere at de får en mer moderne teknologi tilknyttet sine tjenester, sier Amundsen.

KOSTBARE MASTER

Dessuten er det å få opp mobilmaste­r svaert dyrt. Masten i seg selv koster om lag 1,5 millioner kroner. Men så kommer strøm i tillegg som må føres fram til masten. Skulle de siste 50 i Lindesnes få dekning, måtte det opp fem slike master.

– Det blir jo en høy kostpris per person. Det finnes andre ulike muligheter som satellitt- eller antenneløs­ninger. Vi må rett og slett sjekke hver og en av disse personene og hva de trenger, sier Amundsen.

Ordførerne er fornøyde med disse svarene.

– Absolutt. Jeg har innbyggere som bor grisgrendt til som fortviler over mangel på både mobil- og datadeknin­g, forteller Kvinlaug. .

Han forteller at i prosjektet «Det digitale Agder» deltar alle kommunene. Gjennom samarbeid med Telenor og andre har kommunene bidratt til å få opp 161 basestasjo­ner rundt om i landsdelen.

I møtet de tre kommunene hadde med Telenor ble de enige om å jobbe mer intensivt med å kartlegge hvor de ulike boligene og gårdene ligger som ikke har dekning og hva som kan gjøres. Finansieri­ngen skal ikke Telenor stå alene om.

– Nei, også kommunene må bidra i et spleiselag. Det er heller ikke forbudt for beboerne selv å vaere med økonomisk for å få ytterliger­e fart på dette, sier Kristoffer­sen.

VANSKELIG DIALOG

Hun tok også opp et annet tema med Telenor, nemlig at innbyggern­e synes det er vanskelig å ha dialog med telekonser­net.

– Det opplever også jeg. Det kan ikke vaere slik at du må kjenne en direktøren i et selskap for å få hjelp, sier hun.

Det er Amundsen helt enig i. – Vi oppleves nok som arrogante av noen, det er ikke meningen. Så kommunikas­jonen skal vi jobbe videre med å forbedre, lover han.

 ??  ??
 ?? JARLE R. MARTINSEN FOTO: ?? De er alle enige om at de siste i Agder som ikke har mobildekni­ng nå skal få det dersom det er mulig økonomisk. F.v. Lyngdal-ordfører Jan Kristensen, Lindesnes-ordfører Janne Fardal Kristoffer­sen, dekningsdi­rektør i Telenor Bjørn Amundsen og Kvinesdal-ordfører Per Sverre Kvinlaug.
JARLE R. MARTINSEN FOTO: De er alle enige om at de siste i Agder som ikke har mobildekni­ng nå skal få det dersom det er mulig økonomisk. F.v. Lyngdal-ordfører Jan Kristensen, Lindesnes-ordfører Janne Fardal Kristoffer­sen, dekningsdi­rektør i Telenor Bjørn Amundsen og Kvinesdal-ordfører Per Sverre Kvinlaug.
 ?? FOTO: TELENOR ?? Telenor har rundt 800.000 av disse mobilmaste­ne rundt om i landet. Men de rekker ikke absolutt alle.
FOTO: TELENOR Telenor har rundt 800.000 av disse mobilmaste­ne rundt om i landet. Men de rekker ikke absolutt alle.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway