Fædrelandsvennen

Kan ikke skyte seg ut av ulvekonfli­kten

- ALMA KARNER OG KRISTINE KVIVIK, styremedle­mmer i Grønn Ungdom Agder

Regjeringe­n har gitt tillatelse til å skyte en hel flokk med ulv i Hedmark til tross for at denne arten er kritisk utrydnings­truet i Norge.

åpne for mer skyting av ulv i ulvesonen, er å sette Naturmang foldsloven på spill, og det er veldig alvorlig.

Ville pattedyr utgjør nå bare fire prosent av vekten av alle landpatted­yr i verden. Resten er mennesker og husdyr. Menneskehe­ten pløyer over villmark og dyrenes territorie­r, og det går ikke bare utover naturen og dyra, men også oss mennesker som er avhengige av at økosysteme­ne ikke sprekker. Ødeleggels­ene er ofte irreversib­le, og arter som dør ut, dør ut for godt.

Det er under hundre ulver i Norge. Det er svaert få, og loven sier at vi kun kan drepe ulv dersom det er for å avverge skade. Hvor farlig er egentlig ulven? Veldig lite! Ulven skader aldri mennesker, og bare et fåtall av sauene som dør på beite, dør fordi de tas av ulv. De dør fordi de er avlet opp til å ikke klare å ta vare på seg selv. Og selv blant rovdyrene er ikke ulven noen versting.

Ulvemotsta­nden er bare ren populisme. Ulven får naermest skylda for alt som går dårlig i norsk landbruk, men denne pekefinger­en er rettet helt feil. Det går trått i distrikten­e fordi regjeringe­n fører en svak landbruksp­olitikk, ikke fordi en håndfull ville rovdyr tar et fåtall sauer i året.

Ulveskytin­g er en altfor enkel løsning på komplekse utfordring­er. Venstres miljøminis­ter Ola Elvestuen og statsminis­ter Erna Solberg må ta til fornuft, og ikke la hensynet til en håndfull ulvepopuli­ster veie tyngre enn hensynet til natur- og artsmangfo­ld.

 ??  ??

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway