Fædrelandsvennen

Vil fange og gps-merke ryper

- TORBJØRN WITZØE

Et forsknings­prosjekt til over 20 millioner skal gi svar på hvorfor rypebestan­den i Setesdal Vesthei Ryfylkehei­ane over tid er blitt drastisk redusert.

– Bestandsut­viklingen for både fjell- og lirype har over tid hatt en negativ utvikling, og begge artene er nå blitt klassifise­rt som «naer truet» på rødlista. Vi håper dette forsknings­prosjektet vil gi oss verdifulle kunnskaper om hvordan både kraftmagas­iner, kraftlinje­r, veier, hyttebyggi­ng og vindmøller påvirker leveområde­ne for rypene, sier skog- og miljørådgi­ver Edgar Vegge i Kvinesdal kommune.

Både kraftselsk­ap som Sira-kvina, Agder Energi, Statkraft og Lyse, berørte kommuner og flere forsknings­miljøer har forpliktet seg til å bidra til å finansiere det femårige forsknings­prosjektet. Det forutsette­s imidlertid at Norges Forsknings­råd bidrar med 75 prosent av kostnadene eller rundt 16 millioner kroner.

Det er Norsk institutt for naturforsk­ning (NINA) som har prosjektan­svaret for rypeprosje­ktet. Forsker Mikke Kvasnes viser til at det i Setesdal Vesthei / Ryfylkehei­ane har vaert forsket mye på villrein, men at kunnskapen­e om rypenes leveområde i det samme området er mangelfull­e.

– Vi er lovet svar på søknaden fra forsknings­rådet i løpet av januar, og håper det er en styrke at så mange aktører stiller seg bak og ser behov for mer kunnskap på området, sier Mikkel Kvasnes.

GPS-SENDER På 260 RYPER

Rent konkret er planen å fange og utstyre 260 ryper med små gps-sendere. Ved å følge de merkede rypene vil en se hvilke type terreng og leveområde­r rypene foretrekke­r og hvor store avstander de tilbakeleg­ger.

Like viktig vil det vaere å se hvordan og hvor rypene mister livet, enten de blir offer for rovdyr og rovfugl, kollisjon med høyspentle­dninger, sulter eller blir skutt av jegere. Dødelighet­en blant ryper er stor.

De små gps-senderne skal festes rundt halsen på rypene. For å få dette til rent praktisk, er tanken å benytte snøskuter på kvelds- og nattestid. Når en kommer innpå rypene, er planen å blende fuglene med sterkt lys og fange dem med håv.

SKJØT 7500 AGDER-RYPER

I jaktåret 2017/2018 ble det ifølge tall fra Statistisk sentralbyr­å i hele Norge registrert felt 166.800 ryper fordelt på 107.200 liryper og 59.600 fjellryper. Samme jaktår ble det til sammen felt 5400 liryper og 2100 fjellryper i de to Agder-fylkene.

– For mange grunneiere er utleie av jaktterren­g en viktig inntektski­lde. Rypejakt har også en kulturhist­orisk verdi. I tillegg er det viktig for folks naturopple­velse at rypebestan­den blir oppretthol­dt på et akseptabel­t nivå, sier enhetslede­r Chris Michelsen i plan- og miljøetate­n i Kvinesdal kommune.

 ?? ARKIVFOTO: NTB SCANPIX ?? I forrige jaktår ble det skutt naermere 170.000 ryper i Norge, hvorav ca 7500 i Agder.
ARKIVFOTO: NTB SCANPIX I forrige jaktår ble det skutt naermere 170.000 ryper i Norge, hvorav ca 7500 i Agder.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway