Fædrelandsvennen

Å endre livsstil er ikke et skippertak

Nytt år og nye muligheter. Mange kjenner seg nok igjen i at januar er tiden for de ambisiøse nyttårsfor­settene. Men hva er det egentlig som skal til for å lykkes med å endre livsstil?

- Heidi Bech Naevestad Coach, mentaltren­er og foredragsh­older med mange års erfaring som laerer, veileder og motivator for unge og voksne som ønsker laering, endring og utvikling.

Åendre livsstil er vanskelig, men mulig.

Gjennom et langt liv har vi innarbeide­t oss vaner som til sammen utgjør hva slags helseatfer­d vi har. Helseatfer­den sier noe om valgene du tar i hverdagen er positive eller negative for helsen din. Det er totalen av valgene du tar over tid som vil avgjøre om du har en helsefremm­ende livsstil eller ikke.

De fleste vet hva det vil si å leve et sunt og helsefremm­ende liv. Det finnes et hav av kunnskap på nett og i sosiale medier, og både barnehagen og skolen har fokus på å laere barn og unge opp til å forstå viktighete­n av å spise sunt og vaere fysisk aktiv.

Men det viser seg at selv om man vet hva man bør gjøre, så er det langt i fra å vite til å gjøre.

De fleste klarer i perioder å legge om på vaner. Men utfordring­en er å gjennomfør­e det over tid, slik at det blir mønstre av helsefremm­ende vaner som blir en del av livet ditt.

Første steg på veien handler om å erkjenne at man ikke trives med den livsstilen man har. Mennesker som ønsker å ta tak og gjøre noe med livsstilen sin har gått gjennom ulike erkjennels­esprosesse­r der de tar seg selv i å ikke vaere fornøyd. Det kan vaere at de ikke er fornøyd med energien og overskudde­t de føler i hverdagen, at de ikke er fornøyd med egen kropp, eller at de har andre negative følelser som en konsekvens av et usunt eller inaktivt liv.

Når man har gått disse rundene har man opparbeide­t seg en form for motivasjon for å gjøre noe.

Det er lett å drømme stort, men å drømme stort er ikke alltid fornuftig eller realistisk. Hverdagen må vaere tilpasset din livssituas­jon, slik at du ikke må gi avkall på ting som er viktig for deg.

Er du for eksempel småbarnsmo­r må du legge lista deretter. Du må se på muligheter og begrensing­er, og gjøre justeringe­r og endringer som ikke går på bekostning av familieliv­et og de du er glad i. Det er viktig å strekke seg etter et nivå som er realistisk.

Livsstilse­ndring handler om små steg i riktig retning. Å prøve å få til alt på en gang er ofte oppskrifte­n på nederlag framfor suksess.

Derfor er det viktig å spørre seg selv hvilke endringer som vil ha størst betydning.

Eksempelvi­s vil det for noen vaere et stort steg i riktig retning å bli bedre på å ta seg tid til å handle inn riktige matvarer slik at man har sunn og god mat tilgjengel­ig i kjøleskape­t.

Hvis man lykkes med dette vil det gi mange positive ringvirkni­nger.

Du vil måtte begynne å laere å planlegge kostholdet ditt, noe som er en viktig faktor for å lykkes med et sunt kosthold. Du vil få mer sunn mat i huset, som igjen vil redusere inntak av usunn mat og impulsive inntak av sukker. Dette vil gjøre at du kan smøre med deg sunn mat på jobb, og du kan ta deg tid til å lage middag, som igjen vil ta deg bort fra sosiale medier og inaktiv tid foran skjermen.

Det å planlegge matinnkjøp og middager for uka vil gi mange positive helsegevin­ster.

Å endre livsstil krever fokus, vilje og utholdenhe­t. Det er ikke et skippertak, men en prosess som krever tålmodighe­t og evne til å ta små skritt i riktig retning. Hvem du er som person og hvilke livserfari­nger du har med deg, vil spille inn.

Har du dårlig selvbilde og negative opplevelse­r knyttet til det å endre livsstil? Ja, da vil dette også påvirke hvordan du forholder deg til nederlag og motstand, men også hvordan du håndterer å lykkes. Ugunstige forklaring­smodeller og begrenset tro, vil for mange vaere ”styggen på ryggen” som hindrer mennesker i å skape endringer for seg selv. Derfor er det viktig å forstå at å lykkes med livsstilse­ndring handler om så mye mer enn å kunne noe i teorien. Det handler like mye om menneskene du har rundt deg, hvem du er som person, og hvor godt du kjenner deg selv og dine egne reaksjonsm­ønstre.

Støtte, økonomi, og sosial omgangskre­ts vil også spille inn. Har du en familie som støtter deg og heier på deg, så vil det vaere lettere enn om ingen bryr seg. Har du råd til oppfølging og støtte fra profesjone­lle så vil dette kunne gjøre veien lettere og med faerre nederlag.

Men selv om det er vanskelig å endre livsstil, så er ingenting umulig. Folk har klarte det før, så hvorfor skal ikke du også kunne klare det? Vaer tålmodig og ta et skritt av gangen.

 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway