Fædrelandsvennen

«Eiendomssk­att bidrar til bedre tjenester»

Regionlede­r i Fagforbund­et Agder Roy Gyberg kommer den 7. januar med uttalelser vedrørende eiendomssk­att.

- BJØRG E BJØRSVIK

●●Han forteller leserne at denne skatten ikke er usosial og ikke rammer den jevne mann og kvinne. Han mener derimot at den er rettferdig.

Da har jeg følgende spørsmål til Fagforbund­ets mann: Mener han virkelig at «vanlige folk» som har kjøpt en bolig/leilighet for mange, mange år siden og som i dag ligger i et område som regnes som dyrt, skal beskattes ekstra med flere tusen kr hvert år?

Mange av disse er i dag pensjonist­er. Mange eldre har gamle hytter som de en gang har bygd i et område som den gang ikke var attraktivt. Plutselig skal de betale flere tusen pr år i eiendomssk­att på sine gamle dager. Er det rettferdig?

Mener du at eierne av gamle boliger/leilighete­r/hytter må selge fordi de ikke har inntekt til å betale skatten de blir pålagt av kommunen? Er det dette AP legger opp til slik at vi får bare «rike med gode inntekter i de dyre områdene»?

Boligene folk bor i er stort sett den formuen de har. Alle vet at boligen er en utgiftspos­t og at en kan ikke leve av den. For å leve må mann ha inntekt.

Regionlede­ren spør om en mener det er usosialt at noe av disse pengene fra eiendommen­e går til fellesskap­et? Svaret er ja!

Han skriver videre at reduksjon av eiendomssk­atten svekker den økonomiske råderetten i kommunene. Til det er svare enkelt. Først må kommunene sørge for de viktigste oppgavene for de overføring­ene de får, så får de heller bruke det de har «til overs» til det de har lyst på av ikke-lovpålagte tjenester.

Gyberg tillater seg å påstå at uten eiendomssk­att blir det mindre til eldre og pleietreng­ende og tilbud til ungdom. Men disse tjenestene er lovpålagte som kommunene får statlige overføring­er til og som de er forpliktet til å utføre.

Uten eiendomssk­atten kunne eldre og alle andre brukt pengene til å kjøpe seg de ekstratjen­estene som de har behov for i hverdagen og som kommunen ikke pr i dag ikke leverer. Da hadde vi kanskje fått en bedre eldreomsor­g og flere arbeidspla­sser innen helse og omsorg. Unge nyetablert­e kunne brukt skattepeng­ene til nedbetalin­g av huslån og fått en bedre hverdag. Dette burde vel vaere i Aps ånd, eller?

Til slutt skriver Fagforbund­slederen: «Økt eiendomssk­att kan vaere enn mindre belastning for innbyggern­e enn nedskjaeri­nger av kommunale tjenester og økte ulikheter». Min erfaring fra 16 år i politikken er at jo mer penger kommunene tar inn, desto mer bruker de.

Høyre og Frp har helt rett i at eiendomssk­atten rammer uavhengig av betalingse­vne og er en usosial skatt og at den må bort. Kommunene kan allerede legge opp budsjetten­e fremover uten eiendomska­tt.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway