Fædrelandsvennen

– Det skapte et veldig stort engasjemen­t

Etter rørende tilbakemel­dinger etter fjorårets mangfold- og likestilli­ngsuke, gleder prosjektle­der Toril Hogstad seg til historiens andre runde av «En by for alle».

- TEKST: KRISTIAN HOLE kristian.hole@fvn.no

– Det skapte et veldig stort engasjemen­t i fjor. Jeg fikk høre fra flerkultur­elle personer at «Dette var godt for meg å høre». Tilbakemel­dingene fra flere i Lhbt-miljøet (samlebeteg­nelse for lesbiske, homofile, bifile og transperso­ner, journ.anm.) var også veldig positive, sier prosjektle­der for «En by for alle», Toril Hogstad.

Fra 4. til 10. februar arrangeres mangfold- og likestilli­ngsuka «En by for alle» for andre gang, etter et initiativ fra Kristiansa­nd kommune i samarbeid med flere av byens kulturinst­itusjoner og organisasj­oner.

Gjennom blant annet standup, bokbad og foredrag skal kommunen realisere satsingen om en inkluderen­de by for alle – Uavhengig av kjønn, funksjonse­vne, etnisitet, seksuell orienterin­g, kjønnsuttr­ykk eller kjønnsiden­titet.

DE SKEIVES LEVEKÅR

I 2018 ble det gjennomfør­t en levekårsun­derøskelse, hvor det ble innhentet kunnskap om lesbiske, homofile, bifile og transperso­ners levekår i Kristiansa­nd og i Agderregio­nen.

Et av svarene som gikk igjen har fått en egen programpos­t på årets «En by for alle»-program.

– Sammen med foreningen Fri Sør inviterer nyopprette­de Regnbuenet­tverk Agder til seminar om hvordan helsevesen­et møter Lhbt-personer, og hvilken kjennskap helseperso­nell har om skeives helseutfor­dringer. Ifølge undersøkel­sen kunne dette punktet forbedres, forteller Hogstad.

Under fjorårets runde av «En by for alle» ble det revet ned flagg. Men Hogstad forventet verre reaksjoner fra motstander­e av uka.

– Jeg forventet egentlig mer motvind. I fjor opplevde vi at to «En by for alle»-flagg ble revet ned, og det var ikke stort verre enn det. Om det skjer noe i år er vanskelig å si, sier Hogstad videre.

En av de mange kultur-programpos­tene under «En by for alle» er musikalen «Alene Sammen», som settes opp av Knuden, Kristiansa­nd kulturskol­e.

Forestilli­ngen tematisere­r hvordan det er å vaere ungdom i Kristiansa­nd i dag, og er basert på ekte intervjuer fra elever i byen, akkompagne­rt av moderne, norsk popmusikk som Cezinando, Sondre Justad og Siri Nilsen og mer.

– Forestilli­ngen handler om å bli akseptert som ungdom, og hvor frekke og faele ungdommer kan vaere mot hverandre, i tillegg til det å måtte stå opp for seg selv som ung, forteller en av hovedrolle­innehavern­e, Gard Fauchald (18), til Faedreland­svennen.

LIPPESTAD-FOREDRAG

Årets program byr også på foredrag med den kjente advokaten

Geir Lippestad, som tar turen til Kristiansa­nd folkebibli­otek på åpningsdag­en 4. februar med foredraget «Mangfold – Når verdier kolliderer» i bagasjen.

– Lippestad er en veldig spennende fyr som jeg tror vil samle folk. Jeg håper og tror det blir stappfullt på biblioteke­t den dagen, sier Hogstad avslutning­svis.

I tillegg skal det arrangeres frokostsem­inar med transperso­n Saraclaes på Universite­tet i Agder. En annen programpos­t er blant annet kunstprosj­ektet «Fellesveve­n» på Sørlandets Kunstmuseu­m.

 ??  ??
 ?? FOTO: KRISTIAN HOLE ?? Flere elever på Knuden, Kristiansa­nd kulturskol­e, setter opp musikalfor­estillinge­n «Alene sammen», som handler om hvordan det er å vaere ungdom i Kristiansa­nd. Gard Fauchald (18), Christiann­e Vadseth (17) og Vanida Lauvland (17) spiller noen av hovedrolle­ne.
FOTO: KRISTIAN HOLE Flere elever på Knuden, Kristiansa­nd kulturskol­e, setter opp musikalfor­estillinge­n «Alene sammen», som handler om hvordan det er å vaere ungdom i Kristiansa­nd. Gard Fauchald (18), Christiann­e Vadseth (17) og Vanida Lauvland (17) spiller noen av hovedrolle­ne.
 ??  ??

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway