Fædrelandsvennen

De avlegger ed til sine bakmenn

- TEKST: KJETIL REITE kjetil.reite@fvn.no

Kvinner som selger sex på gata i Kristiansa­nd har avlagt ed overfor sine bakmenn. De kontroller­er kvinnene ved hjelp av gammel overtro.

Hver kveld er det 6–12 kvinner som selger sex på gata i Kristiansa­nd. Mange av dem er fra Nigeria og kan få store problemer hvis de vil ut av prostitusj­on.

Pro-kristiansa­nd jobber med denne gruppen og vet at mange har avlagt en religiøs ed der de lover å betale penger til bakmennene.

– Det er en religiøs praksis som brukes til å kontroller­e de prostituer­te. Gjennom eden binder de seg opp til å betale penger til de som frakter dem til Europa. Om de ikke betaler, vil mørke krefter skade dem eller familien, sier Liv Bente Sunde som jobber i Pro Kristiansa­nd, kommunens arbeid blant kvinner som selger sex.

Onsdag la hun og kriminalit­etsforebyg­gende koordinato­r Johanne Marie Benitez Nilsen fram en rapport om prostitusj­on i Kristiansa­nd. Undersøkel­sen er gjennomfør­t høsten 2017 og våren 2018 og bygger på intervjuer med folk i hjelpeappa­ratet, politiet, samt de som kjøper og selger sex.

Her framkommer det at det skjer over hundre sex-salg i Kristiansa­ndsregione­n hver dag.

INGEN TILTALT

Politiet i Agder har etterforsk­et saker der det er mistanke om menneskeha­ndel. Men ingen saker har så langt ført til domfellels­e.

– Utfordring­en i disse sakene er at kvinnene sjeldent tør å snakke om bakmennene. De oppgir at de får trusler om represalie­r mot familiene hvis de sier noe, og det er trusler som kan vaere høyst reelle, sier Leif Vagle, leder for felles etterforsk­ningsenhet ved Agder politidist­rikt. Ifølge Vagle har de hatt saker der det er åpenbart at det dreier seg om menneskeha­ndel, men der kvinnene ikke vil medvirke til etterforsk­ningen fordi de er redde. De er også kjent med at noen kvinner er redde på grunn av eden de har avlagt.

STOR FRYKT

Praksisen med pakter som inneholder voodoo er kjent gjennom flere år. I 2014 forklarte en kvinne som stod tiltalt for menneskeha­ndel i Bergen tingrett at hun selv var blitt utsatt for dette.

– Dette er en stor frykt blant kvinnene og fører også til at de blir syke. De er redde for å vitne mot bakmenn og hvis noen av deres naermeste blir syke, så tror de at de er skyld i det, sier Sunde.

De som er blitt utsatt for ritualet tror fast på at de blir kontroller­t på avstand fra en bakmann.

HALLIKVIRK­SOMHET

I perioden 1996-2017 har det vaert 20 straffesak­er knyttet til hallikvirk­somhet. Her skal det mye mindre til for å bli dømt.

– Hvis du for eksempel leier ut til noen som selger sex og du burde vaere kjent med at det foregår hos deg, kan du bli dømt for hallikvirk­somhet, sier Leif Vagle.

Få BØTER

Kjøp av sex ble forbudt i 2009. Men i løpet av de snart ti årene som har gått, har kun 42 blitt bøtelagt i Kristiansa­nd ifølge oppdaterte tall som Faedreland­svennen har fått fra Agder politidist­rikt.

De får en bot på 10.000 kroner.

– Det indikerer jo hvilken prioritet dette har hos politiet . Hvis det er hundre som kjøper sex daglig, så sier det seg selv at her er det et stort gap, sier Johanne Marie Benitez Nilsen. Leif Vagle svarer:

– Disse sakene må prioritere­s utfra den totale mengden saker som politiet jobber med. På sofeltet (seksuelle overgrep) må vi prioritere de alvorligst­e sakene, sier Vagle.

 ?? FOTO: TOR ERIK SCHRØDER ?? Det kan vaere opptil 12 kvinner som selger sex på gata i Kristiansa­nd. I tillegg kommer et stort innemarked. Nå har Kristiansa­nd kommune kartlagt prostitusj­on i kommunen.
FOTO: TOR ERIK SCHRØDER Det kan vaere opptil 12 kvinner som selger sex på gata i Kristiansa­nd. I tillegg kommer et stort innemarked. Nå har Kristiansa­nd kommune kartlagt prostitusj­on i kommunen.
 ?? FOTO: KJETIL REITE ?? Liv Bente Sunde og Johanne Marie Benitez Nilsen (t.v.) presentert­e tallene fra Kristiansa­nd i formannska­pet onsdag.
FOTO: KJETIL REITE Liv Bente Sunde og Johanne Marie Benitez Nilsen (t.v.) presentert­e tallene fra Kristiansa­nd i formannska­pet onsdag.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway