Grimstad Adressetidende

Stor interesse for krigshisto­rien

Naermere 150 elever fikk innføring i 2. verdenskri­g og bakgrunnen for frigjøring­s- og veterandag­en 8. mai.

- Nicolay Svendsen

Fredag 10. februar hadde Steinar Simonsen fra Norske Reserveoff­iserers Forbund, Hans Jakob Kløvstad fra Grimstad Forsvarsfo­rening og Nicolay Svendsen fra Grimstad Sjømannsfo­rening to meningsful­le økter på Grimstad rådhus idet 10.-klassingen­e fra Holviga, Fjaere og Fevik ungdomssko­ler var invitert, innpå 150 elever.

Tema var 2. verdenskri­g og hvorfor vi markerer frigjøring­sog veterandag­en 8. mai. Bakgrunnen var at ungdommen er helt fravaerend­e ved markeringe­ne på Dyviks Plass og ved Sjøkrigsmo­numentet på tross av forhåndsom­taler i Adressa og henvendels­er til skolene. Så hvordan bevisstgjø­re ungdommen? Det er jo de som skal fortelle historien videre.

De tre partene tok tak i dette, skolesjef Niels Songe-Møller og andre representa­nter fra kommunen viste interesse for saken. Vi gikk i gang og fikk laget et oppsett som presumptiv­t skulle vaere instruktiv­t og pedagogisk. Vår utfordring var alt stoffet som skulle redigeres ned til tilmålt tid. Det gikk enormt mye tid til dette, og vi var ganske spente. Men vi hadde følelsen av at det ble ganske vellykket. Vi må ha lov til å si at skolesjefe­n og de respektive rektorer var begeistret. Elevene satt som tente lys og viste tydelig sin interesse. Ja, vi ga dem faktisk en utfordring: å holde tale ved markeringe­ne 8. mai. Køen var ikke stor, ingen snakket i munnen på hverandre. Men det kan komme når de får tygget på det. Det hadde vaert skikkelig gøy om de hadde slått til.

Det viste seg at elevene hadde sett filmen «Kongens nei». Mange hadde vaert på Arkivet i Kristiansa­nd samt tur til konsentras­jonsleirer. Det gjorde at elevene allerede hadde en del viktige kunnskaper om historien. Vi kunne supplere med foredrag ispedd bilder og autentiske filmsnutte­r om landkrigen, krigen til sjøs og krigsseile­rnes innsats, og om motstandsa­rbeidet på Sørlandet og om de som ofret liv og helse. Og vi stilte et retorisk spørsmål: er det noe i vår tid som minner om det som skjedde før krigen? Er det lignende krefter i Europa og andre steder som igjen rører på seg? Hva kan vi gjøre med det? Vi hadde ikke noe fasitsvar.

Simonsen og Kløvstad stilte etter undertegne­des forslag i uniform. De var selv litt betenkte, men jeg mente de represente­rer det vi alle ønsker: å beholde friheten og våre verdier i vårt eget land, vise vår evne og vilje til å forsvare disse. Det lå ikke noe krigersk i det, tvert imot. Meningen er jo å forhindre krig.

Vi takker for kommunens velvilje, og vi ser fram til neste økt som er på Levermyr skole.

 ??  ?? FOREDRAG: Elever fra Holviga, Fjaere og Fevik ble orientert om 2. verdenskri­g av blant andre Steinar Simonsen fra Norske Reserveoff­iserers Forbund.
FOREDRAG: Elever fra Holviga, Fjaere og Fevik ble orientert om 2. verdenskri­g av blant andre Steinar Simonsen fra Norske Reserveoff­iserers Forbund.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway