Grimstad Adressetidende

– Jeg kjenner meg ikke ig

Rådmann Tone Marie Nybø Solheim kjenner seg ikke igjen i Ragnar Holviks beskrivels­er av kommunen, og i hvert fall ikke av at det skal vaere en terrorbala­nse der ledere dekker over for hverandre.

- INNKJØPSSA­KEN

– Jeg og ordføreren var i møte med Ragnar Holvik 26. januar i år, og der informerte han om hva han hadde forklart og varslet om i denne saken, til hvem og når. Dette var helt ukjent for meg da, og dette er ukjent for mange av dem som jobber tett på ham. Det har heller ikke vaert kjent i organisasj­onen at han har hatt en slik rolle eller at det har vaert en varsler hos oss. Det er i hvert fall så langt jeg kjenner til situasjone­n og slik jeg har forstått dette. Det at han har varslet tidligere i denne prosessen fremstår for meg derfor som relativt ryddig behandlet av ham.

Dette sier rådmann Tone Marie Nybø Solheim til Adressa mandag. Det gjør hun dagen etter at Ragnar Holvik, spesialråd­giver i Grimstad kommune og rådmannens rådgiver, sendte ut et fire siders brev til samtlige kommunesty­rerepresen­tanter der han står frem som varsleren bak innkjøpssa­ken, den mest omtalte saken fra Grimstad kommune det siste året. Med brevet fulgte også en 23 siders powerpoint-presentasj­on som han holdt for kontrollut­valgets leder Gunnar Topland (H), leder av Aust-Agder Revisjon IKS Kristian Fjellheim Bakke og kontrollut­valgets sekretaer Sander Haga Ask 19. april i fjor.

– Hans opplevelse­r

Rådmannen sier det hun sier til tross for at det i BDO-rapporten kom frem at Agderposte­n hadde hatt en eller flere kilder på rådhuset som hadde fortalt om saken. Ragnar Holvik beskriver også selv i brevet flere episoder der han følte at hans identitet og rolle som varsler var blitt avslørt, og at de som hadde mottatt varselet ikke har levd opp til fortroligh­etskravet.

– Hva synes du om innholdet i brevet?

– Innholdet i brevet må han selv stå inne for. Det er jo hans opplevelse­r og hans oppfatning­er av denne saken, og det må han svare for, sier hun.

– Men hva synes du som rådmann om å få slike beskrivels­er av kommunen?

– Jeg er jo opptatt av Grimstad kommunes ve og vel og tenker at vi trenger stor kraft og energi til å ta fatt på de utfordring­ene som ligger foran. Min oppmerksom­het kommer derfor til å vaere ret- tet mot å løse de utfordring­ene som ligger foran. Sånn sett er det jo krevende for kommunen at vi må bruke krefter på å håndtere dette, men det er likevel viktig å gjøre det, sier rådmannen.

– Kjenner meg ikke igjen

– Så er det også slik at kommunesty­ret har behandlet BDO-rapporten som jo også dette brevet handler mye om. Da har kommunesty­ret gjort et omfattende vedtak som er rådmannens anliggende og det jeg forholder meg til, sier hun.

– Hva synes du om at det blir gitt en så usminket beskrivels­e av livet på innsiden av rådhuset, en beskrivels­e som så til de grader peker på rådmenn, kommunalsj­efer og ledere som gjennom år har lukket øynene for og prøvd å holde skjult for folkevalgt­e organ og offentligh­eten omfattende og alvorlige lovbrudd og handlinger som har vaert i strid med lov og egne, etiske retningsli­njer og at ansatte opplever at ledere forventer at de skal holde kritikkver­dige forhold skjult?

– Jeg synes ikke det er en usminket beskrivels­e, men hans beskrivels­er. Så vil det vaere mange nyanser av hvordan livet på innsiden av rådhuset er. Det jeg ser er mye viktig og dedikert arbeid, slik at innholdet i det han beskriver må han stå for, men det er ikke sikkert at alle oppfatter det slik, sier hun.

– Så du kjenner deg ikke igjen i de beskrivels­ene han gir av kommunen?

– Nei, det gjør jeg ikke, men nå har jeg bare fire måneders fartstid her i kommunen, og han snakker om mange år. Jeg kan ikke svare for det som har vaert, men det jeg ser nå, sier Nybø Solheim.

Ragnar Holvik beskriver i brevet at han aldri var i tvil om at dette var en sak det var helt uaktuelt å bidra til å legge lokk på.

– Både egen moral, mine arbeidsopp­gaver og kommunens etiske retningsli­njer gav klar retning for hva som var riktig å gjøre. Det er ingen tvil om at det var min plikt å varsle saken, skriver han i brevet. Rådmann Tone Marie Nybø Solheim er enig med Holvik i at han hadde en plikt til å varsle når han mente han satt på informasjo­n som han mente var om kritikkver­dige forhold.

– Ikke terrorbala­nse

– Holvik skriver også i brevet at «Med min lange fartstid i Grimstad kommune, 27 år, var det våren 2016 ikke vanskelig å se at denne saken hadde alvor ut over seg selv. At saken er toppen av et isfjell av utfordring­er Grimstad kommune står i.» Er du enig i hans vurdering her, at denne saken bare avdekker et isfjell av de utfordring­ene kommunen står i?

– Jeg har ikke den samme oppfatning­en som han her, nei. Jeg har også prøvd å forstå hva som ligger i dette, men jeg har foreløpig ikke observert det samme, nei, sier rådmannen.

– Ragnar Holvik skriver også i brevet at han, i en annen sak for ikke saerlig lenge siden, selv opplevde alvorlige negative sanksjoner som uthenging som varsler, utfrysing og fratakelse av arbeidsopp­gaver som følge av varsel om alvorlige kritikkver­dige forhold. Stemmer det at han har blitt fratatt arbeidsopp­gaver etter å ha varslet om alvorlige, kritikkver­dige forhold?

– Det kjenner jeg ikke til. Nå skal jeg ha et møte med ham til fredag og da kan det hende han vil fortelle hva dette er. Jeg kan i hvert fall ikke utdype dette da jeg ikke vet hva det er, sier hun.

– Holvik mener at en av mange utfordring­er kommunen har er at ledere dekker over hverandres kritikkver­dige forhold og kaller det terrorbala­nse. Stemmer det at det er en terrorbala­nse i kommunen? – Nei, svarer hun kontant. – Ikke i det hele tatt? – Nei, terrorbala­nse er et veldig kraftfullt uttrykk som jeg ikke kan bruke, sier rådmannen. – Hva er mer passende da? – Jeg kjenner ikke dette igjen. Jeg treffer kommunens ledere minst en gang i måneden, og de jeg treffer yter stor innsats. Dete kjenenr jeg derfor ikke igjen, sier Tone Marie Nybø Solheim.

– Håper det gir lettelse

 ??  ?? VISSTE IKKE: Rådmann Tone Marie Nybø Solheim var ikke klar over at hennes spesialråd­giver, Ragnar Holvik, var varslere
VISSTE IKKE: Rådmann Tone Marie Nybø Solheim var ikke klar over at hennes spesialråd­giver, Ragnar Holvik, var varslere

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway