Grimstad Adressetidende

Med historiela­get i vesterled

Nylig dro Ove Bach med Fjaere historiela­g på en spennende tur til Orknøyene.

-

Grytidlig morgen 17.08.2017 satte 24 personer seg på flyet på Kjevik med mål om å gjøre strandhogg nord i Skottland og på Orknøyene. Dagens flytur endte i Aberdeen der det var tur i byen med lokalguide før ferja til Orknøyene hadde avgang kl. 17. Ankomst Kirkwall på Orknøyene var kl. 23.00. Der ble gruppen møtt av vår norske konsul Leslie Burgher.

Leslies kone Clare hadde satt sammen et variert program for oss over tre hele dager og var vår lokalguide på Orknøyene. Besøk i St. Magnuskate­dralen var naturlig nok en viktig del av besøket, men du verden for et møte vi fikk i den.

Kirkwall Flower Arrangemen­et Club arrangerte Flower Festival 2017 og hele katedralen var innvendig pyntet med flotte blomsterop­psatser. Vi besøkte også de historiske bygningene Bishop’s & Earl’s palaces som ligger vis-à-vis St. Magnuskate­dralen. Mange historiske steder ble besøkt. fortløpend­e nevnes The Earls bu og the Round kirk i Ophir der de norske jarlene bodde. Vi besøkte de to ca. 5000 år gamle steinsetti­ngene Standing stones of Stenness og Ring of Brodgar før vi besøkte den gamle bosetninge­n Skara Brae. Dette er sammen med The Italian Chapel og Churchill Barriers de mest besøkte turistattr­aksjonene på Orknøyene.

Spor av vikingtide­n

For Fjaere historiela­g var det også naturlig å besøke Borough of Birsay helt på nordsiden av Mainland der det er mulig å ta seg ut ved lavvann. Her er det rester av gamle bosetninge­r og en kirke fra vikingtide­n. I Birsay ligger Magnuskirk­en, der det antas at Magnus Erlendson var gravlagt etter at han ble myrdet av sin fetters kokk på Egilsey i 1117. Dette er den direkte årsaken til at de på Orknøyene har markert «Magnus 900»gjennom hele dette året. Magnus ble som kjent kanonisert, og hans nevø fra Bringsvaer­d sammen med sin far begynte i 1137 å bygge St. Magnuskate­dralen til minne om Magnus. «Magnus 900» markeringe­n skal avsluttes når juletreet fra Bringsvaer­d tennes i katedralen 10.12.2017.

Ikke alt er gammelt på Orknøyene. Vi fikk tid til å avlegge et besøk hos Sheila Fleet, som driver stort innen smykketilv­irkning. Et besøk på et lokalt bryggeri ble også lagt inn i programmet.

Lord Spnce tok imot

På Orknøyene vet mange at juletreet i S. Magnuskate­dralen kommer fra Fjaere og Grimstad. Dette settes det pris på, og hele gruppen ble invitert på mottakelse hos Conveneren, som tilsvarer vår fylkesordf­ører. det er slikt som setter en aldri så liten spiss på tilvaerels­en.

Lord Lieutenant Bill Spence, som er aeresmedle­m av Fjaere historiela­g, var ikke snauere enn at også han inviterte til en mottakelse i sitt hjem. Det må vaere det som kalles gjestfrihe­t.

Hjemturen gikk med ferje fra Stomnes og inn til Scrabster, hvor en ny buss ventet for å ta oss tilbake til Aberdeen, men med en overnattin­g i Inverness og et besøk på Cullodden battlefiel­d. Sent om kvelden 22.08 landet flyet fra Amsterdam på Kjevik. Takk til alle deltakerne og til Dag Aasbø Travel som hadde lagt til rette for en fin tur.

 ??  ?? FORHISTORI­SK: Skara brae er en forhistori­sk bosetning, og kalles gjerne «Skottlands Pompeii». De åtte husene var trolig i bruk mellom år 3180 og 2500 før Kristus.
FORHISTORI­SK: Skara brae er en forhistori­sk bosetning, og kalles gjerne «Skottlands Pompeii». De åtte husene var trolig i bruk mellom år 3180 og 2500 før Kristus.
 ??  ?? SOSIALT: Lord Bill Spence tok imot til en hyggelig sammenkoms­t i sitt eget hjem. Her i samtale med Øyvind Berntsen (t.v.).
SOSIALT: Lord Bill Spence tok imot til en hyggelig sammenkoms­t i sitt eget hjem. Her i samtale med Øyvind Berntsen (t.v.).
 ??  ?? RUINER: Den runde kirke i Ophir ble avlagt et besøk.
RUINER: Den runde kirke i Ophir ble avlagt et besøk.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway