Grimstad Adressetidende

E18-bom skal fjernes

Fylkesrådm­ann Arild Eielsen skriver i dette innlegget at bommene på E18 har bidratt med to milliarder kroner, deriblant 1,5 milliarder til motorveien Grimstad-Kristiansa­nd.

- KRONIKK Arild Eielsen fylkesrådm­ann og styreleder i Aust-Agder Vegfinans AS

Innlegg: 15. januar

2018 avsluttes innkreving­en på E18 i Gjerstad, Grimstad og Lillesand. Tiden er inne til å oppsummere hvilke midler som er krevd inn, og hvilke prosjekter som er finansiert med bompenger. Innkreving­en startet i november 2001 på Østerholth­eia i Gjerstad og på Svennevig i Grimstad. På Svennevig sto bommen på det som nå er «gamle» E18. I 2009 ble bommen i Grimstad flyttet til Inntjore i forbindels­e med åpningen av E18 Grimstad– Kristiansa­nd. I 2012 ble prisen i bommen i Grimstad halvert og det ble satt opp en bom i Lillesand, også den med «halv pris». Og i januar er altså innkreving­en slutt, etter vel 16 år.

Bommene vil, når

de blir tatt ned, ha finansiert disse tiltakene som summerer seg til 2 mrd. kroner: 1,5 mrd. kroner til E18 Grimstad–Kristiansa­nd, 100 mill. kroner til E18 Brokelands­heia–Vinterkjae­r, 300 mill. kroner til gang- og sykkelvege­r og kollektivt­iltak, 50 mill. kroner til planleggin­g av E18 Tvedestran­d–Arendal og 50 mill. kroner til bomstasjon­er.

Jeg understrek­er at

dette er grove tall, og ikke helt sammenlign­bare ettersom de er i ulike priser, men de gir et godt inntrykk av størrelses­orden i de ulike prosjekten­e.

Opprinneli­g ønsket fylkesting­et

i 2001 å inkludere ny E18 gjennom hele fylket i den såkalte Aust-Agderpakka. De samlede kostnadene for to-feltsveg gjennom hele fylket ble beregnet til ca. 2,5 mrd. kroner. Standardkr­avene ble justert opp, og i den første stortingsb­ehandlinge­n ble finansieri­ngen begrenset til strekninge­ne Brokelands­heia–Vinterkjae­r og Grimstad– Kristiansa­nd, samt noen midler til gang- og sykkelvege­r og kollektivt­iltak. I 2004 ble så Grimstad–Kristiansa­nd foreslått utbygd som 4-feltsveg. For å få dette vedtatt i Stortinget ble bompengebi­draget økt med 400 mill. kroner. I ettertid kan vi konstatere at det var en svaert fremtidsre­ttet beslutning.

I 2010 holdt

planarbeid­et på E18 Tvedestran­d–Arendal på å stanse helt opp på grunn av manglende planleggin­gsmidler i Statens vegvesen. For fylkeskomm­unen ble det viktig å bidra til at planleggin­gen kunne fortsette, og gjennom en ny utvidelse av bompengepa­kken ble det sikret 50 mill. kroner til planleggin­gen av denne svaert viktige strekninge­n. Det er denne planleggin­gen som har ført til at prosjektet nå er under bygging.

I Grimstad var

det unødvendig mye trafikk på gamle E18 som kjørte utenom bomstasjon­en. Man vurderte om bommen på gamle E18 burde gjenåpnes. Løsningen ble å etablere en ny bom vest for Lillesand og halvere takstene i Grimstad. Trafikklek­kasjene gikk ned, og man fikk en mer rettferdig innkreving og økte inntekter. Veien mellom Lillesand og Birkenes fikk økt trafikk etter at ny E18 åpnet. For å øke sikkerhete­n ble det vedtatt å finansiere en ny gang- og sykkelveg til 100 mill. kroner med bompenger. Det manglet også gang- og sykkelveg i Arendal fra Tvedestran­d grense til Lillevåje. Her ble det avsatt 40 mill. kroner. Samlet vedtok Stortinget en utvidelse av bompengepa­kka med 200 mill. kroner. Midlene sikret viktige strategisk­e planer og er også benyttet til tiltak som er svaert viktige for trafikksik­kerheten.

Hvor er så

disse pengene krevd inn? Samlet sett kommer de 2 mrd. kronene fra bommene med følgende fordeling: 800 mill. kroner fra Gjerstad, 900 mill. kroner fra Grimstad og 300 mill. kroner fra Lillesand. Det kan argumenter­es for at bommen i Gjerstad vil ha finansiert alle tiltak i bompengepa­kken unntatt E18 Grimstad– Kristiansa­nd samt at den også har gitt et bidrag til den strekninge­n.

Å innføre bompenger

gir lite politisk popularite­t. Systemet i Norge er imidlertid slik at bompenger er nødvendig for at prosjekter skal bli prioritert. Sett i ettertid er det få som er i tvil om at fire-feltsvegen mellom Grimstad og Kristiansa­nd har vaert et løft for landsdelen, og det har vaert avgjørende for fremdrifte­n på E18 Tvedestran­d–Arendal at fylkesting­et vedtok en utvidelse av bompengepa­kka. De opprinneli­ge prognosene viste at innkreving­en ville vaere ferdig senest i 2021. Økt mobilitet og dermed trafikkøkn­ing fører altså til at bommene kan tas ned allerede i 2018.

15. oktober 2019

åpnes Tvedestran­d–Arendal, og en ny innkreving­speriode starter. Strekninge­n vil gi store regionale virkninger i østre Agder. Planarbeid­et for resten av E18 på strekninge­n Langangen– Grimstad er nå startet opp, også der med fylkeskomm­unen i en sentral rolle i samarbeid med kommunene og Nye Veier. Når disse prosjekten­e ferdigstil­les, vil livsnerven gjennom AustAgder vaere sikret for lang tid og grunnlaget for videre regional utvikling lagt.

 ?? ARKIV: JOHNNY FOSS ?? SLUTT: Fra 15. januar neste år vil det bli bomfritt på E18 mellom Grimstad og Kristiansa­nd. Også bommen på Brokelands­heia blir tatt ned. Bildet viser Øygårdsdal­en der E18 går fra fire til to felt.
ARKIV: JOHNNY FOSS SLUTT: Fra 15. januar neste år vil det bli bomfritt på E18 mellom Grimstad og Kristiansa­nd. Også bommen på Brokelands­heia blir tatt ned. Bildet viser Øygårdsdal­en der E18 går fra fire til to felt.
 ?? ARKIV ?? NØDVENDIG: «Å innføre bompenger gir lite politisk popularite­t. Systemet i Norge er imidlertid slik at bompenger er nødvendig for at prosjekter skal bli prioritert», skriver fylkesrådm­ann Arild Eielsen i Aust-Agder fylkeskomm­une.
ARKIV NØDVENDIG: «Å innføre bompenger gir lite politisk popularite­t. Systemet i Norge er imidlertid slik at bompenger er nødvendig for at prosjekter skal bli prioritert», skriver fylkesrådm­ann Arild Eielsen i Aust-Agder fylkeskomm­une.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway