Grimstad Adressetidende

Oppdaget jordbaervi­rus

Simen Myhrene fra Buskerud dyrker jordbaer i Grimstad. Nylig ble det funnet virus i prøver fra hans planter.

- LANDBRUK Martin Haugen

Mattilsyne­t kunngjorde torsdag at det er funnet virus av typen Strawberry crinkle virus og Strawberry mild yellow edge hos tre norske jordbaerpr­odusenter i Sogn og Fjordane, Buskerud og Grimstad.

NRK Buskerud melder at Simen Myhrene er rammet i Grimstad.

– Det er gjort funn på noen av plantene våre i Grimstad, hvor vi driver tidligprod­uksjon. Vi må hindre spredning og har sanert arealet. Det sprer seg ikke i jorda, men med lus mellom planter, sier Myhrene til NRK. Til Adressa sier han følgende: – Prøveresul­tatene ble ikke kjent før forrige uke. Da hadde vi allerede sanert feltene som følge av at vi kun tar en avling i året. Vi har ikke sett symptomer på sykdommen.

Han legger også til at det er ikke gitt pålegg om sanering eller båndleggel­se på arealene.

Kan forstyrre veksten

Dersom viruset skulle spre seg, så kan det bli alvorlig, sier han.

– Det kan forstyrre veksten i plantene og ødelegge avlingene, sier Myhrene.

Myhrene synes det virker som om Mattilsyne­t har god kontroll på situasjone­n, men følger nøye med på utviklinge­n. Myhrene bruker dessuten snylteveps som spiser lus på jordbaeren­e.

Jordbaer fra planter med virussmitt­e kan få litt dårligere kvalitet, men er ikke farlige å spise.

Mattilsyne­t mener det er grunn til å mistenke at smitten kan ha kommet til Norge med infiserte planter fra Nederland.

– De smittede feltene var alle anlagt med importerte planter fra ulike leverandør­er i Nederland. De to virusene som ble funnet enten spres med infiserte jordbaerpl­anter eller med bladlus. Liten jordbaerbl­adlus (Chaetosiph­on fragaefoli­i), som regnes for å vaere den viktigste vektoren for begge påviste virus og trolig den eneste for SCrV, har imidlertid aldri blitt påvist i baerproduk­sjon i Norge og ble heller ikke funnet i dette OK-programmet, står det i pressemeld­ingen fra Mattilsyne­t.

 ?? FOTO: SPH ?? KRYSSEN: Norsk Jordbaer DA. Bjørn Ekeberg (grønn lue) og Simen Myhrene. (Delvis også Martina Pogoda og Patrick Podolak fra Polen) planter jordbaer på Kryssen på dette bildet fra 2015. Nå er noen av Myhrenes planter angrepet av virus.
FOTO: SPH KRYSSEN: Norsk Jordbaer DA. Bjørn Ekeberg (grønn lue) og Simen Myhrene. (Delvis også Martina Pogoda og Patrick Podolak fra Polen) planter jordbaer på Kryssen på dette bildet fra 2015. Nå er noen av Myhrenes planter angrepet av virus.
 ?? ARKIVFOTO ?? TRADISJON: Julegrante­nningen 25. november kombineres tradisjnen tro med fyrverkeri, men i år skal det sendes opp faerre raketter enn tidligere.
ARKIVFOTO TRADISJON: Julegrante­nningen 25. november kombineres tradisjnen tro med fyrverkeri, men i år skal det sendes opp faerre raketter enn tidligere.
 ??  ?? TRYGT Å SPISE: Baerene rammet av virus er ikke farlig å spise, men kan få dårligere kvalitet. Bildet viser friske jordbaer i Reddal.
TRYGT Å SPISE: Baerene rammet av virus er ikke farlig å spise, men kan få dårligere kvalitet. Bildet viser friske jordbaer i Reddal.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway