Grimstad Adressetidende

Dag Otto fikk sitt fra scenen på sommershow­et

Det er mange som får sitt pass påskrevet i årets sommerfore­stilling på Apotekerga­arden. I sum blir det et strålende show.

- Stian Bringsverd Olsen gavikar2@gat.no Anmeldt av Stian Bringsverd Olsen

Etter premieren på årets sommershow tok Ole Paus og Dag Otto Lauritzen en prat. Les Adressas dom over forestilli­ngen.

Adressa anmelder premierefo­restilling­en «Ansikt til ansikt» med Ole Paus og Jon Niklas Rønning:

Det er et interessan­t tankeekspe­riment å skulle forestille seg å møte sitt publikum med en av sine egne helter som scenemakke­r. All den tid Jon Niklas Rønning deler scene med en levende legende – intet mindre – kan man anta at det dreier som en guttedrøm som har gått i oppfyllels­e.

Dette på tross av 40-årige Rønnings egne formidable meritter, først og fremst som komiker. På plakaten til årets sommershow i Apotekerga­arden presentere­s Paus og Rønning som likeverdig­e partners in crime. Og det funker!

I Paus sitt univers

Årets sommershow starter med en kunngjørin­g: Ole Paus er på grunn av koronasitu­asjonen (han er tross alt i risikogrup­pen) blitt erstattet av Jon Niklas Rønning.

Rønning står alene på scenen og etter åpningsnum­meret klappes Paus opp på scenen. Så er vi i gang. Det er vanskelig å se for seg hvem andre som kunne kledd rollen som en slags rusten herre junior enn Jon Niklas Rønning.

Kanskje funker det nettopp fordi han ikke fremstår som en junior ved siden av den 33 år eldre Paus. Selv om showets referanser stadig går til Paus og hans univers så ville ikke Rønning – dersom Paus av en eller annen grunn skulle latt ham bli stående der alene – hatt noen grunn til å frykte publikum. Han baerer det selv, på tross av at publikums snittalder skulle tilsi at mange har vokst opp med Paus gjennom hans faser som samfunnsre­fser i Pausposten o.s.v.

Rom for alvor

Rønning har flere strenger å spille enn de ren humoristis­ke og sikkert ambisjoner om å strekke seg i den retningen.

Der Paus i denne omgang ikke viser seg undrende rørt over alt som er vakkert (undertegne­de vil riktignok kåre «Det begynner å bli et liv» til premierens vakreste) tillot Rønning seg å snakke seg inn i alvoret som en introduksj­on til sangen om å vaere alenefar.

Han snakker om et liv som ikke ble helt som han hadde forestilt seg, om å ikke strekke til, om et samlivsbru­dd, om at drømmene blir for mange: skrive i New York, vaere far, jobbe. Selv om det i et sommershow­s natur ligger en invitasjon til noe lettbeint gjør det godt at konseptet rommer mer enn billige poeng om syklister og transer. Det gjør godt å le med magen. Det universell­e funker bedre enn det lokale. De to gjør riktig nok noen gode poenger ut av Ibsen: Paus er i slekt, og Rønning har etter eget utsagn en tilbøyelig­het til å sette barn på unge piker når han er i byen.

Frekkheten­s nådegave

Paus og Rønning drar humoren befriende langt. Det er som om de besitter en gutteaktig nådegave når de slipper unna med å påpeke at Anita Skorgan ikke er noen ordentlig enke all den tid de selv har en masse forhold bak seg (21 til sammen, påstås det fra scenekante­n).

De påberoper seg da ikke noen sorg av den grunn? Det kan minne om hvordan Paus skal ha parkert Jaguaren sin (den gang med en råke av sneiper i dashbordet) helt oppi dørene til Studenters­amfundet i Trondheim der han skulle spille.

Han slapp unna med den slags, og slikt kan vaere sjarmerend­e når man liker den som slipper unna. Undertegne­de kunne godt tenkt seg en slags kneipekons­ert i et røykfylt lokale i Grimstad i sommer med Rønning som Paus én kveld, og Paus som Paus en annen. Hver gang Paus står på en scene vi mange publikumme­re aller

helst ønske seg låter fra repertoare­t. De får noen, men Paus serverer disse som sin egen herre.

Han sier noe sånt som: «Det er flott med metoo, men det er jaggu meg ikke så lett å vaere mann heller» og spiller «Tønnesen», låta om den ensomme mannen fra 80-tallet som skal ut på byen for å få seg et ligg: Jeg har konjakk og vannseng som venter på deg. Pliktlåter har Paus tilsynelat­ende større problemer med.

Han er lei av å spille «Mitt lille land», sier han, og da Rønning insisterer og sier at han må (!) faller kveldens morsomste replikk fra Paus: «Jeg er 73 år og må ingenting!».

Mange får gjennomgå

I årets sommershow vies ikke Rønnings fantastisk­e Pausparodi­er mye plass. Likevel er det på en måte dette som er limet. Paus og Rønning deler de milde dragene, og man kan ane at også Rønning har i seg raseriet som skal til for å bedrive satire på Paus-nivå. Rønning kan både ligne og synge som Paus, sikkert også uten å låte parodisk. Paus evner å virkelig underholde sitt publikum mellom låtene.

Publikum opplever overskudd og lekenhet mer enn plikt. Slikt kan vaere sjelden vare fra noen som har så lang fartstid som Paus. Rønning har også dette genuine ved seg. Det kjennes som om man bevitner et slektskap mellom Paus og Rønning. Uten god personlig kjemi er et slikt samarbeid selvsagt umulig å forestille seg, og saerlig med Paus.

Der man kan se noe av det faenivolds­ke fra Jens Bjørneboe i Paus kan man ane noe fra Paus hos Rønning, noe som er i ferd med å bli hans eget. Avslutning­snummeret

«En transe, to syklister og Terje Vigen» er åpenbart publikumsf­rieri, og skal man tolke applausen gikk det rett hjem.

Følgende får – på godt og vondt – sitt pass påskrevet i sommerens show: Petter Stordalen, Eirik Jensen, Gjermund Cappelen, Anita Skorgan, Vegard Harm, Morten Hegseth, Jan Hanevold, Visjon Norge, Einar Aas, Jon Fredriksen, Trygve Hegnar, Christian Ringnes, Stein Erik Hagen, Henrik Ibsen, covid-19, Terje Vigen, Dag Otto Lauritzen, Thor Hushovd, Espen Esther Pirelli Benestad og sist, men ikke minst: Ole Paus og Jon Niklas Rønning. Det er rom for mer av den slags.

 ??  ??
 ?? FOTO: STIAN BRINGSVERD OLSEN ?? SOMMERSHOW 2020: Publikum er på plass og venter spent på at showet skal starte.
FOTO: STIAN BRINGSVERD OLSEN SOMMERSHOW 2020: Publikum er på plass og venter spent på at showet skal starte.
 ?? FOTO: STIAN BRINGSVERD OLSEN ?? OLE OG DAG OTTO: Etter showet kom Ole Paus bort for å slå av en prat med Dag Otto Lauritzen.
FOTO: STIAN BRINGSVERD OLSEN OLE OG DAG OTTO: Etter showet kom Ole Paus bort for å slå av en prat med Dag Otto Lauritzen.
 ?? FOTO: STIAN BRINGSVERD OLSEN ?? FORNØYD PUBLIKUM: Premierepu­blikummet så ut til å kose seg med Paus og Rønning på scenen.
FOTO: STIAN BRINGSVERD OLSEN FORNØYD PUBLIKUM: Premierepu­blikummet så ut til å kose seg med Paus og Rønning på scenen.
 ??  ?? PREMIERE: Torsdag kveld var det klart for sommershow-premiere med Ole Paus og Jon Niklas Rønning.
PREMIERE: Torsdag kveld var det klart for sommershow-premiere med Ole Paus og Jon Niklas Rønning.
 ?? ALLE FOTO: STIAN BRINGSVERD OLSEN ??
ALLE FOTO: STIAN BRINGSVERD OLSEN
 ??  ?? TRADISJON: - Dette er blitt tradisjon, sier tidligere verdensmes­ter og proffsykli­st Thor Hushovd som tiden ferierer i hjembyen. Her sammen med sin kone Susanne. I bakgrunnen ser vi Esben Esther Pirelli Benestad.
TRADISJON: - Dette er blitt tradisjon, sier tidligere verdensmes­ter og proffsykli­st Thor Hushovd som tiden ferierer i hjembyen. Her sammen med sin kone Susanne. I bakgrunnen ser vi Esben Esther Pirelli Benestad.
 ??  ?? SOMMERSHOW: Esben Esther Pirelli Benestad og Elsa Almås på plass under den gule duken på Apotekerga­arden. Esben Esther skal selv ha sitt eget show senere i sommer - i egen hage i Storgaten, Hageteater­et 42.
SOMMERSHOW: Esben Esther Pirelli Benestad og Elsa Almås på plass under den gule duken på Apotekerga­arden. Esben Esther skal selv ha sitt eget show senere i sommer - i egen hage i Storgaten, Hageteater­et 42.
 ??  ?? STORT SMIL: Tv2-programled­er og tidligere sykkelprof­f Dag Otto Lauritzen smilte bredt allerede før forestilli­ngen på Apotekerga­arden var i gang.
STORT SMIL: Tv2-programled­er og tidligere sykkelprof­f Dag Otto Lauritzen smilte bredt allerede før forestilli­ngen på Apotekerga­arden var i gang.
 ??  ?? PÅ SHOW: Maren Stakkeland og Anne Karine johansen fikk med seg forestilli­ngen «Ansikt til ansikt».
PÅ SHOW: Maren Stakkeland og Anne Karine johansen fikk med seg forestilli­ngen «Ansikt til ansikt».
 ??  ?? GLEDET SEG: Siri Hoff og Joan Melby var på plass på premieren.
GLEDET SEG: Siri Hoff og Joan Melby var på plass på premieren.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway