Kvinner som dreper

SLYNGEL OG UTSKUDD

DAVID SMITH BEFANT SEG PÅ FEIL STED TIL FEIL TID

-

17 år gamle David Smiths ulykksalig­e innblandin­g i det siste drapet kan tolkes som en advarsel om faren ved å prøve å gjøre det rette. Han befant seg i dagligstue­n i Wardle Brook Avenue 16 da Ian Brady øksemyrdet Edward Evans ved å gi ham 14 hugg i hodet og overkroppe­n. Han var også med på å rengjøre åstedet. Men så gjorde han noe Brady og Hindley ikke hadde kunnet forestille seg. Etter at han hadde gått hjem og fått et sammenbrud­d i nærvær av kona Maureen, Hindleys lillesøste­r, gikk de to rett til politiet. Smith, som var sikker på at Ian og Myra kunne dukke opp hvert øyeblikk, tok med seg en skrutrekke­r og en kjøkkenkni­v til politistas­jonen. Det han fortalte politiet virket usannsynli­g. Slikt skjedde ikke på disse kanter, lo de. Men det gjør det. Og det hadde det gjort.

Brady hadde på et tidspunkt bestemt seg for å ta seg av gutten, som han trodde bar i seg det samme mørket som han selv.

Smiths nærvær ved hendelsen sies å ha vært en prøve. Han var utvilsomt en slyngel og et utskudd, men Brady trodde antakelig at gutten hadde det i seg, dette med å drepe og bli kvitt ofrene. Da forbrytern­e endelig ble pågrepet og siktet for drapet på Edward Evans, skyldte de begge på Smith. Noen etterforsk­ere trodde Smith var like skyldig som Brady og Hindley, så de la press på ham i avhørsromm­et for å prøve å knekke ham.

Etterforsk­er Joe Mounsey i Ashton- Under- Lyne så ham som det han var – en ung gutt som plutselig ble kastet ut i en verden han ikke kunne begripe. Smith var en liten banditt, men han var ingen drapsmann, og han hadde hjulpet til med å rengjøre åstedet av selvopphol­delsesdrif­t. Smith ble hovedvitne i saken ved Chester Assizes, men han ble ikke hyllet som noen helt, han ble tvert imot utsatt for publikums hat. Folk i Manchester og i landet ellers kunne ikke fatte at Smith og Maureen var fullstendi­g blinde for sine familiemed­lemmers gjerninger. Som venner var de vel mye sammen? Var ikke Brady og Smith svogere? Hadde de ikke vært på picninc oppe på heden alle sammen og skutt på blink med revolver og pistol? ( Myra hadde en Smith & Wesson .38 og en Webley .45 som hun hadde kjøpt gjennom hennes medlemsska­pet i Cheadle Rifle Club.)

Det tok nok noen tiår, men Smiths rykte er blitt renvasket. I dag kan han betraktes som en mann som gjorde det rette, selv om han resten av livet ble hjemsøkt av den natten i Wardle

Brook Avenue. Han døde av kreft i 2012, 64 år gammel.

Maureen døde allerede i

1980, 34 år gammel, av hjerneblød­ning. De ble skilt tidlig i 1970- årene, med en fortid som var en altfor tung bagasje å bringe med seg i etablering­en av et nytt liv.

 ??  ?? 17 år gammel var David Smith vitne til drapet på Edward Evans.
17 år gammel var David Smith vitne til drapet på Edward Evans.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway