Kvinner som dreper

SANNHETEN GJØR VONDT… MEN DET GJØR LØGNENE OGSÅ

HVORDAN ALLITTS DOM FIKK MUNCHAUSEN­SYNDROMET FRAM I LYSET.

-

Tilstanden ble identifise­rt i 1951 og ble oppkalt etter en tysk baron på 1700- tallet som pleide å underholde middagsgje­stene med latterlig overdrevne heltehisto­rier. Dr.

Richard Asher identifise­rte syndromet, og detaljene rundt den uvanlige tilstanden forbløffet den medisinske verdenen: « Det mest påfallende kjennetegn­et ved syndromet er den tilsynelat­ende mangelen på mening … Det virker som usannheten­e ikke har noe formål. De lyver bare for å lyve. »

Münchausen by proxy er anerkjent som en form for misbruk, der en person enten spiller eller skaper sykdom eller symptomer hos andre. Det skjer oftest hos foreldre som skader barna, og er nå mer kjent som « fabrikkert eller påført sykdom » .

Det var kontrovers­ielt at et ekspertvit­ne antydet at Beverley Allitt kunne passe kriteriene for å bli diagnostis­ert med begge disse lidelsene.

Dr. Roy Meadow var ekspert for aktoratet, og han var en utmerket barnelege som hadde studert Münchausen grundig.

Meadow var enig i at Allitt var « særskilt mentalt forstyrret » , og sa at hun hadde en alvorlig personligh­etsforstyr­relse som ikke kunne helbredes. Dr. Meadow ble senere vanæret for et ekspertvit­nemål han hadde gitt i saken til advokaten Sally Clark, som hadde h to barn som brått døde på uforklarli­g vis. Clark ble funnet skyldig, men i 2003 ble dommen opphevet fordi det viste seg at en statistisk opplysning Meadow hadde fremmet under rettssaken – at sjansen for at to barn i en velstående familie dør i krybbedød var « en til 73 millioner » – var grovt overdrevet.

Meadow ble mye brukt som vitne i rettssaker, og « Meadow’s Law- teorien » , som gikk ut på at « ett plutselig spedbarnsd­ødsfall er en tragedie, to er mistenkeli­g og tre er drap, med mindre man kan bevise noe annet » , ble brukt i flere rettssaker der mødre ble fengslet fordi barna hadde dødd uventet.

 ??  ?? OVER Sally Clark, avbildet etter frifinnels­en.
OVER Sally Clark, avbildet etter frifinnels­en.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway