Lister

Her er deres nye sommereven­tyr

Jimmi Neiiendam og Bent Sandvand fra Feda nyter sommeren med kafédrift i idylliske Ny-hellesund.

- Av Tom Arild Støle

De to tar en aldri så liten pustepause. Det er så vidt de har tid til det.

– Det er travelt, men moro. Det har vaert helt vilt med folk og omsetning her den måneden vi har drevet kafeen, sier Sandvand og Neiiendam og skuer utover den vakre Søgneskjae­rgården.

– Fantastisk

7. juni startet de to tidligere innehavern­e av Paulsens Hotell i Lyngdal kafédrift midt i det som er noe av det vakreste som finnes av sørlandsid­yll, på Kapelløya i Ny-hellesund.

– Det er helt fantastisk her ute. Selvsagt har vi vaert ekstremt heldige med vaeret, noe som naturlig nok har slått positivt ut på omsetninge­n, legger de to til.

Bølgen & Moi kastet inn håndkleet i fjor høst da de ikke klarte å få restaurant­en deres på Verftet til å gå rundt på heltid. Restaurant­driften ble lagt ut for salg i fjor høst, men kjøperne sto ikke akkurat i kø.

I januar i år tok restaurant­ens eier, Rune Torsøe fra Lyngdal kontakt med Bent Sandvand og Jimmi Neiiendam for å forhøre seg om de kunne tenke seg å drive den i sommerseso­ngen.

– Det var jo en aere å bli spurt. Først sa vi ja til å ta turen ut for å se. Så bestemte vi oss. Her har vi fått frie tøyler til å drive på vår måte. Den gamle bondeheims­tilen vi hadde på Paulsens Hotell har vi tatt med oss videre, sier Bent Sandvand.

31. august

De to kvindølene er lønnet for å drive kafeen, og baerer ingen økonomisk risiko.

–Hadde vi gjort det hadde vi nok ikke gått inn i dette. Planen er at vi skal drive kafeen daglig fram til 31. august. Etter det har vi sagt ja til litt kurs og konferanse­r og bryllup i september. Deretter vet vi ikke. Vi får se, men vi har allerede begynt å drodle litt om julebord. Når sesongen er slutt får vi sette oss ned og vurdere hva vi skal gjøre videre, om det blir en sommer til eller om det blir noe annet, humrer Neiiendam og Sandvand, som er kjent for å hoppe på prosjekter som ikke akkurat er A4-stil.

De har lagt seg på en mer folkelig stil enn den Bølgen & Moi la seg på. Gjestene må selv gå til disken og bestille. Der blir de møtt av kelnere og ansatte kledd i gammel stil, akkurat som da de drev hotell i Lyngdal. Den danske tradisjons­retten millionbøf har de tatt med seg fra tiden i Lyngdal. Ellers går det mye i fiskesuppe og hamburgere. Noen er også innom bare for å ta en øl, litt vin eller for å spise is.

I kundekrets­en er det alle mulige slags folk, i alle aldersgrup­per og fra alle samfunnsla­g, både lokalbefol­kning og turister. Også flere fra Lister-regionen har tatt turen til Søgne for å teste ut de to kvindølene­s nye kafé.

–Den største forskjelle­n fra å drive hotellet i Lyngdal er først og fremst omfanget av gjester og omsetnings­volumet. Jeg tror ikke vi tar hardt i når vi sier at det i snitt har vaert over 150 gjester her hver dag. Og pengene sitter ofte løst. Uten at jeg har lyst til å gå inn på tall, så omsettes det for noe helt vanvittig hver eneste dag, sier Sandvand.

En annen stor forskjell fra tiden i Lyngdal er det som har med logistikk å gjøre.

– Ettersom vi holder til på en øy, 20 minutter fra fastlandet er det litt mer å tenke på når man skal få ut varer. Går man tom for øl er det liksom ikke bare å få en lastebil til å komme. Ølfatene kommer på lekter. Å frakte is ut hit er også et aldri så lite prosjekt i varmen, humrer Sandvand og Neiiendam.

Kokkemange­l

Selv om de beskriver «sommerjobb­en» sin som et eventyr, er det mye hardt arbeid, fra morgen til kveld.

–Det er krevende, saerlig ettersom vi sliter med å få tak i nok kokker. I tillegg til meg er vi to kokker nå, men vi trenger flere. Det håper vi løser seg

snart. Men livet her ute er et eventyr. Det at de aller fleste gjestene gir tilbakemel­dinger om at de er skikkelig fornøyde, gir jo en god følelse, sier Jimmi Neiiendam, den av de to som tilbringer mest tid på kjøkkenet.

– Vi er jo vant til denne typen livsstil. Man kjenner jo at man blir sliten, men vi prøver å nyte litt også, når vi har tid, legger Bent Sandvand til.

 ??  ??
 ??  ?? Bent Sandvand (til venstre) og Jimmi Neiiendam fra Feda, som tidligere drev Paulsens Hotell i Lyngdal, har funnet seg til rette med å drive Café Verftet i idylliske Ny-hellesund i Søgne.
Bent Sandvand (til venstre) og Jimmi Neiiendam fra Feda, som tidligere drev Paulsens Hotell i Lyngdal, har funnet seg til rette med å drive Café Verftet i idylliske Ny-hellesund i Søgne.
 ??  ?? Bent Sandvand skryter av de mange ansatte. Her spøker han med Vera Skråvik Andresen inne i kafeen før åpningstid.
Bent Sandvand skryter av de mange ansatte. Her spøker han med Vera Skråvik Andresen inne i kafeen før åpningstid.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway