Lister

Finvaeret fortsetter

Årets sommervaer det tørreste på 71 år, ifølge meteorolog Man må 71 år tilbake i tid for å finne en like tørr periode som vi har hatt, og selv om bønder ønsker seg regn er de badeglade storfornøy­de.

- Av Olav Hoel og Hedda Ovidia Stølen

–Det har vaert en tørr forsommer og start på sommeren, og det ser ikke ut til å endre seg så langt frem som jeg kan se i mine prognoser, som strekker seg frem til fredag i neste uke. Det at vi har et så stabilt vaer så lenge skjer ikke ofte, og man kan sammenlign­e denne sommeren med den som var i 1947, hvor det også var en tørr forsommer og start på sommeren, og det sier jo litt, sier vakthavend­e meteorolog Marit Berger hos Meteorolog­isk institutt til Lister24.

Det er med andre ord hele 71 år siden lokale og turister i Farsund har hatt en så tørr sommer, og det virker det som mange av de mer badeglade stortrives med.

Bader hver dag

To av de som nyter sommervaer­et som mest er kompisene Jonas Litland-kolnes og Joakim Hansen. Guttene på 13 og 12 år har ikke planer om å gjøre noe som helst annet enn å slappe av denne ferien, og er nå på vei til badehuset i Farsund for å ta seg en dukkert.

– Det har vaert skikkelig deilig og varmt, så da har vi vaert nødt til å bade omtrent hver dag, forteller Hansen. De er begge enige i at selv om det noen dager nesten blir litt for varmt setter ikke det stopper for ferieplane­ne, og de ønsker seg i hvert fall ikke noen pausedager med regn. – Hva gjør dere hvis det plutselig blir dårlig vaer da?

– Da spiller vi Fortnite, avslutter han.

Ingen endring

Guttene trenger imidlertid ikke vaere redde for at finvaeret skal gi seg med det første, for Berger ser ingen tegn til endring i den naerme fremtid.

– Det blir et typisk sommervaer også framover. Torsdag ettermidda­g og kveld er det muligheter for regnbyger med mulig torden i indre strøk. Ellers blir det mye greit vaer framover med en del sol. Temperatur­messig vil det ligge på opp mot 25 grader midt på dagen og rolige vindforhol­d. Fredag vil det bli litt mer vind, saerlig vest for Lindesnes. Her er det snakk om frisk bris til liten kuling fra nordvest langs kysten, forteller hun.

De siste månedene har det vaert heller lite nedbør, og flere kommuner har hatt eller fortsatt har vannrestri­ksjoner. I tillegg er det også sendt ut varsel om fare for skogbrann på grunn av tørken. Ifølge meteorolog­en vil det neppe komme nok nedbør torsdag til at skogbrannf­aren vil forsvinne.

Fortsatt tørt

– Hvor lenge vil dette vaeret fortsette?

–Det ser ut til å holde seg slik utover neste uke, som er så langt frem jeg ser. Det kan vaere det blir noen dager med litt ustabilt vaer med ettermidda­gsbyger i neste uke, men det er vanskelig å si sikkert da prognosene skifter, sier Berger.

Til bønder og andre som gjerne skulle hatt noe nedbør må hun skuffe.

– Jeg har dessverre ingen gode nyheter til dem. Slik det ser ut nå, er det morgendage­n det er størst sjanse for nedbør, avslutter Berger.

Trives i varmen

Også familien Torkildsen fra Nittedal, med Hans Erling, Karl Martin og barna Jenny (12), Gustav (7), Nikolai (3) og Vera Anna (6) har tatt turen til Farsund for å kose seg i sommersola. De har syklet til sentrum fra hytta på Lundevaage­n, og heller ikke de ser ut til å ha noen problemer med at det er tørt og varmt.

–Kan det noen gang bli for varmt spør nå jeg, mener Karl Martin. De er heller ikke innstilte på å gå gjennom noen type stress i sola.

– Vår plan for ferien er å ikke ha noen saerlige planer, men bare slappe av, avslutter Hans Erling.

 ?? FOTO: HEDDA OVIDIA STØLEN ?? Man må hele 71 år tilbake i tid for å finne en tørrere periode enn den vi har hatt, og selv om bøndene ønsker seg regn er badegjeste­ne storfornøy­de.
FOTO: HEDDA OVIDIA STØLEN Man må hele 71 år tilbake i tid for å finne en tørrere periode enn den vi har hatt, og selv om bøndene ønsker seg regn er badegjeste­ne storfornøy­de.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway