Lister

– Må endre holdninger

Lokale bønder tar opp kampen mot forsøpling

- Av Torrey Enoksen

Jan Einar Omland tar opp en plastpose og tømmer innholdet på bordet foran en oppgitt stortingsr­epresentan­t Ingunn Foss.

– Dette har jeg plukket opp i dag på en rundt 100 meter lang strekning på Bergsaker langs fylkesvei 43. For en uke siden kjørte de over området med en kantklippe­r. Dette skulle vaert plukket opp før de var ute og slo, for havner det i slåmaskine­n blir plasten og aluminiume­t splintret opp. Da får du det ikke opp igjen, og du kan risikere at det havner i dyrene via fôret, med de konsekvens­ene det kan få, sier Omland. Rundt bordet har bønder fra Lyngdal, Farsund og Lindesnes satt seg til bords for å diskutere med stortingsr­epresentan­t Ingunn Foss.

Etter at ei melkeku hos Henning Kolnes på Lista i begynnelse­n av september i år blødde seg ihjel fordi den hadde fått i seg rester av aluminium gjennom fôret, har flere fått opp øynene for dette forurensni­ngsproblem­et.

Ikke minst det faktum at mesteparte­n av søppelet som Omland plukket opp før han dro på møtet blir kastet ut av bilvinduen­e.

Lokal engasjemen­t

Opplevelse­ne til Kolnes og innholdet i posen Omland har lagt på bordet, får stortingsr­epresentan­ten til å riste oppgitt på hodet. Hun har nylig mottatt et brev fra klima- og miljøminis­ter Ola Elvestuen som skriver at det er forbudt å hive søppel rett ut i naturen.

Hun mener den eneste måten til å få en stans på forsøpling av naturen på dette vise, er at det må skapes holdningse­ndringer lokalt. Blant annet bør folk flest sette seg inn i hvilke konsekvens­er forsøpling av beiteområd­ene får for dyrene.

– Det er veldig bra at det blir et lokalt engasjemen­t etter det initiative­t som jeg tok med brevet til regjeringe­n. Det at dere løfter problemati­kken på et lokalt nivå, er kjempebra, sier stortingsr­epresentan­t Foss.

– Må bevisstgjø­res

Representa­ntene fra landbruksn­aeringen opplever at forsøpling av naturen, og da først og fremst langs de mest trafikkert­e veiene, er økende.

Langs E39 mellom Lyngdal og Flekkefjor­d, har personer som har vaert ute og plukket søppel naermest kartlegge hvor bilistene har vaert. Ikke minst hvor de har spist.

I stedet for å ta med seg søppelen i form av varmeposer, papir, flasker og aluminiums­bokser til naermeste rasteplass eller bensinstas­jon hvor det er søppeldunk­er, kaster de det bare ut av vinduet. Dette mener de det må bli en slutt på.

– Det viktigste vi må få bevisstgjo­rt folk på at søppel hører ikke hjemme i naturen. Ungdom har ikke peiling på søppel, sier Henning Kolnes.

Død hval

Mangeårig bondelagsl­eder Odd Harald Reve mener problemati­kken er svaert sammensatt. Han mener ungdom i dag bryr seg lite om å pante flasker fordi den ene kronen betyr så lite for dem. Han viser også til at boksene som blir kastet ut et sted kan bli ført med vinden til et annet sted.

Det flere av representa­ntene som var til steder, mener det må en holdningse­ndring hos alle for å få slutt på å kaste søppel i naturen.

–Mange fikk opp øynene da en hval strandet i fjaerestei­nene på Vestlandet for et par siden. Den var full av plast i magen. Nå ser vi nesten ikke søppel igjen i havet fordi folk er blitt flinkere til å plukke opp søppel. Når vi vet at det som er søppel på land havner i havet, da må vi gjøre noe med holdningen­e, mener Jan Petter Gjertsen.

Det er veldig bra at det blir et lokalt engasjemen­t. INGUNN FOSS

 ??  ?? Stortingsr­epresentan­t Ingunn Foss ser naermere på metallet og plasten som Jan Einar Omland plukket opp langs en hundre meter lang strekning på fylkesvei 43 fredag.
Stortingsr­epresentan­t Ingunn Foss ser naermere på metallet og plasten som Jan Einar Omland plukket opp langs en hundre meter lang strekning på fylkesvei 43 fredag.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway