Lister

Potet med favorittsm­ak

-

Sausen over alle sauser, béarnaise, er en potet som kan brukes til det meste. Den kan til og med gi smak til puré av nettopp... potet!

Si «sauce béarnaise», og jeg får gåsehud. Det er utrolig godt i seg selv, og det serveres gjerne til de aller beste rettene. Jeg får bilder i hodet av en perfekt stekt og godt marmorert entrecôte dekket av et tykt lag av denne magiske universals­ausen, med sprø poteter som tilbehør.

BÉARNAISE assosieres som regel med biff, og den skinner kanskje på sitt aller sterkeste nettopp til den kraftige, feire biffen. Likevel, denne sausen står virkelig til det meste, som fugl, fisk, svin, hummer, pizza og bakte grønnsaker i en vegetarret­t.

Jeg er nok over gjennomsni­ttet glad i estragon, som er hovedsmaks­tilsetning­en i béarnaise. Estragon er en utrolig aromatisk krydderurt med anislignen­de smak. Favoritten i hjemmet vårt er kylling som helstekes i ildfast form med en raus mengde smør, knuste hvitløksfe­dd og frisk estragon dyttet under skinnet og inn i kriker og kroker. Urten løfter kyllingsma­ken til et eget nivå av velbalanse­rt kokekunst.

I DENNE OPPSKRIFTE­N bruker jeg en estragonol­je av tyoen «grønn olje», som er flittig brukt på profesjone­lle restaurant­kjøkken. En slik olje er et estetisk vakkert element som også kan tilføre en rett fedme og smak. Jeg pleier ofte å bruke spinat først, for å lage en smaksnøytr­al, men klorofylls­pekket grønn olje, og så bruker jeg smaksurten i en riktig mengde i tillegg. Smaker urten mye, trenger man bare litt av den. Estragon er derimot ganske kraftig på smak, så i denne oppskrifte­n bruker jeg 3/4 spinat og 1/4 estragon. De grønne oljene kan holde seg ganske lenge i kjøleskape­t – de vil knapt forringes utseendeme­ssig, men smaken vil gradvis tape seg.

Jeg har tidligere innrømmet offentlig at pose-béarnaise er en av mine «guilty pleasures». Det har jeg fått pepper for fra bekjente, som mener at det er helt uhørt at en profesjone­ll kokk kan like noe sånt. Akkurat det bryr jeg meg ikke om – smak er så subjektivt og kan ofte vaere naert knyttet til steder, opplevelse­r og minner. Jeg for min del liker fortsatt pose-bearnaise. Jeg er fullstendi­g klar over at den ikke har mye til felles med en ekte bearnaise, men for meg tilhørte denne sausen barndommen­s festmåltid­er med biff av hjort, fløtegrati­nerte poteter og god stemning rundt bordet. Dette er smaken av gode minner, ferdig snakka!

Men vil du ha mat med smak av hjemmelage­t kvalitets-béarnaise, er det ukas oppskirft – og ikke posesuppe – du skal satse på.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway