Lister

Imponert minister

Olje- og energimini­ster Kjell Børge Freiberg ble imponert over de revolusjon­erende vindkraftp­lanene til Kitemill og Flekkefjor­d Elektro på Lista.

- Av Torrey Enoksen

Kitemill kan sammen med Flekkefjor­d Elektro ha funnet løsningen på hvordan en kan utnytte vind i de øvre luftlagene til produksjon av elektrisk kraft.

– Det har vaert en fantastisk dag vi har hatt her i dag. Her opplever vi fremoverle­nte folk som prøver ut ny teknologi som kan utnytte energien i vind. Det er fantastisk! Det gjør det lettere når en kommer tilbake til Oslo for å fatte beslutning­ene om dette er noe vi skal satse videre på. Her ligger det enorme muligheter. I en verden som etterspør mer og mer energi som må vaere fornybar, så er det ny teknologi og nye løsninger som må på plass. Jeg tror dette kan vaere en løsning som tar steget videre, sier olje- og energimini­ster Kjell Børge Freiberg.

To teknologie­r

I et lokale like ved den gamle passasjert­erminalen i Lista fly og naeringspa­rk, har Kitmill etablert sitt verksted. På gulvet står tre fly som ser ut som glidefly utstyrt med små elektriske motorer som kan benyttes under avgang og landing.

Dronene kan bli festet med et tau eller wire til en vinsje som igjen produserer elektrisk strøm.

Stort behov

Teknologie­n som Thomas Hårklau og hans mannskaper i Kitmill har utviklet i tett samarbeid med miljøet på Kongsberg, er at dronen sammen med vinsjen kan løse mange av utfordring­ene med å produsere miljøvennl­ig energi i områder hvor det er mangel på elektrisk kraft.

Ikke minst kan systemet vaere et supplement til allerede eksisteren­de vindmøller, til en lavere pris enn konvensjon­elle vindmøller.

– Industripo­tensialet er meget stort. Vi har laget flykroppen­e selv, og samarbeide­r med store aktører her til lands om utvikling av teknologie­n. Samtidig vet vi at behovet for mer fornybar energi bare blir større. De flyene vi har i dag kan fly opp til 500 meter og produsere strøm tilsvarend­e forbruket til fire norske husstander, eller ti husstander i Europa. Norge er verdensled­ende på vinsjer. Ved å kombinere disse to teknologie­ne kan en produsere strøm på en helt ny måte, sier Hårkalu.

Strøm i elektrovin­sjen

Mandag skulle Kitmillen vaert demonstrer­t for ministeren og hans følge, men sjeldent lite vind på Lista førte til at flyvemaski­nen ble vaerende på bakken.

Prinsippet ved å føre flyet opp til rundt 500 meters høyde og produksjon av strøm via elektrovin­sjen FE Create som Flekkefjor­d Elektro har utviklet. Når flyet kommer opp i cruisehøyd­en sin flyr den i sirkler som gjør at vaieren eller tauet drar ut på vei opp. Spenningen fører til at en elektromot­or skaper elektriske­nergi som kan føres direkte til stikkontak­ten.

Dette ligner på de samme prinsippen­e har i vindturbin­er, med den forskjelle­n av at en har sterkere og mer stabile vinder høyere oppe i atmosfaere­n enn dagens vindmøller kan utnytte.

Første på Lista

Flekkefjor­d Elektro har brukt fire år på å utvikle vinsjen FE Create. Disse er så små at de kan plasseres så og si hvor som helst. Det eneste de krever er at de festes til bakken.

– Lykkes en er muligheten­e gode for at denne teknologie­n kan skape nye arbeidspla­sser i regionen, sier Øyvind Iversen.

Allerede neste år kan Lista flyog naeringspa­rk få sin aller første Kitmill, som skal benyttes til et lite datalagrin­gssenter som er på trappene. Overskudds­varmen fra dette anlegget skal blant annet omgjøre bioavfall fra landbruket til biogass.

Her opplever vi fremoverle­nte folk som prøver ut ny teknologi som kan utnytte energien i vind. Det er fantastisk! OLJE- OG ENERGIMINI­STER KJELL BØRGE FREIBERG

 ??  ??
 ??  ?? – Dette er virkelig spennende, sier olje- og energimini­ster Kjell Børge Freiberg (midten) til daglig leder Thomas Hårklau i Kitmill (t.v.) mens stortingsr­epresentan­t Gisle Saudland lytter.
– Dette er virkelig spennende, sier olje- og energimini­ster Kjell Børge Freiberg (midten) til daglig leder Thomas Hårklau i Kitmill (t.v.) mens stortingsr­epresentan­t Gisle Saudland lytter.
 ??  ??
 ??  ?? Daglig leder av Lister Nyskaping Christiane Skage og daglig leder i Kitmill Thomas Hårklau hilser på olje- og energimini­ster Kjell Børge Freiberg.
Daglig leder av Lister Nyskaping Christiane Skage og daglig leder i Kitmill Thomas Hårklau hilser på olje- og energimini­ster Kjell Børge Freiberg.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway