Lister

Nye Lyngdals kommunevåp­en

-

--- sier meg overhode ingen ting.

Et pyntelig lite tre og en stilisert illudering av rennende vann – en bekk eller ei elv eller to. Det kunne passet i minst halvparten av alle norske kommuner. Helt uten personligh­et (og verst av alt: En krympet utgave av byvåpenet i Farsund!! Fysj om!) – Nusselig. Karakterlø­st. Lite mer.

I mitt hode står det for en anonymiser­ing og en kastrering av egenart. Kua og sagbladet hadde nettopp det – historisk relevant og med klar adresse til naeringsli­v og egenart både i Lyngdal og Audnedal: Kjent og innarbeide­t symbolikk.—og så kapper den nye varianten av hodet på kua og sender begge deler ned elva og til havs til glemsel og saltvann (godt for verken kyr eller sag-stål). Men, «gjort er gjort og spist er spist», som det heter.

Kanskje er det symptomati­sk for lokal psyke og lokal logikk (eller mangel på sådan) --- noe a la vegnavning­ens ny-tale --- å la vegen til Augland - slik skiltet i sentrum forteller --- kalles «Eierslands­veien» --- som fortsetter forbi 2 Eierslands­gårder og 2 kilometer videre forbi 2 Eikelandsg­årder – frem til vegens endepunkt – på Augland.

Kan det hele skyldes «historisk hikke»? – historikk fra den tid «vegen» til Augland endte ved Auglandsva­nnet (på Eierslands grunn) for mer enn 70 år siden: --- der hest og kjerre/karjol (i 2 omganger) ble ferjet over til fast grunn på Auglandssi­den. – Men det er «lenge, lenge, lenge siden det» --- og det burde navnekomit­een tatt seg ad notam. Kolbein Hauge

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway