Lister

Vil kjempe mot skolenedle­ggelse

– Vi ble tvunget til å finne andre måter å jobbe med saker på.

- CECILIE NILSEN cecilie.nilsen@lister24.no

Det forteller leder i Lister barnevern Bodil Waage Glomshelle­r om dagene og ukene som fulgte etter at Norge stengte ned 12. mars.

De ansatte gikk rett på hjemmekont­or, mens ledelsen var på kontoret gjennom hele perioden.

– Vanskelig

– En side av situasjone­n er hvordan vi klarte å følge opp sakene og møte brukerne våre. En annen konsekvens var hva som skjedde innad i arbeidsmil­jøet, forteller nestleder Turid Urstad.

Av positive ting trekker Urstad frem at ungdommer ble møtt på deres plattform - digitalt. Hver kontaktper­son opprettet kontakt på Snapchat i sine saker. På den andre siden kan ikke en treåring bruke snap.

– Vi har sikret kontaktinf­ormasjon til alarmtelef­on og barneverns­vakten, men det er et stort ansvar å legge på barnet at det selv må si fra hvis det blir for galt, sier Waage Glomshelle­r.

– Samtidig som noe fungerte bra, ble mange ting vanskelig. Noen tiltak forsvant. Noen møter kunne man ha på Teams, men de store, fysiske møtene gikk ut. Familieråd var for eksempel ikke mulig å gjennomfør­e de første ukene.

Ettervern var et av områdene barneverne­t var nødt til å følge opp.

– Dette er ungdom som bor for seg selv, men som ikke er selvstendi­ge enda. Disse ble ofte møtt ansikt til ansikt, med smittevern­stiltak, forteller Waage Glomshelle­r.

– Akutte saker ble også håndtert under hele nedstengni­ngen.

– Veldig sårbare

At folk ble mer hjemme tror barneverns­lederen var bra for mange familier. At ro, senkede skuldre og mindre krav gjorde noen familier godt.

– Men i familier hvor rus eller vold er inne i bildet, ble barn veldig sårbare i denne tiden, sier Waage Glomshelle­r.

– Barn med saerskilte omsorgsbeh­ov fikk tilbud om dagtilbud. De ble oppringt av oss og oppfordret til å be om et dagtilbud fra skolen eller barnehagen. På lik linje med at barn med foreldre i samfunnskr­itiske yrker fikk dagtilbud. Mange takket ja til dette, men dessverre var det noen som takket nei til tross for påtrykk fra oss.

Gjennom hele perioden hadde prioritert­e barneverne­t å ha kontinuerl­ig kapasitet til å beskytte barn i akutt fare for å bli utsatt for skade.

– Ivaretakel­sen av barn i krise var her sentralt, sier enhetslede­ren.

Drastisk nedgang

Antall mottatte bekymrings­meldinger gikk drastisk ned i ukene etter at landet stengte ned.

I april kom det bare inn seks bekymrings­meldinger. I juni mottok barneverne­t 74 meldinger. Waage Glomshelle­r påpeker at alle meldinger er telt, og at i tallet for juni var det mange som meldte fra om de samme, alvorlige hendelsene. Enhetslede­ren påpeker også at registreri­ngssysteme­t fra juni er endret til å telle med nye meldinger i aktiv sak.

– Det kom minimalt med voldssaker i den perioden skoler og barnehager var stengt. Til vanlig er voldssaker det vi har mest av, så det var merkbart annerledes, sier Waage Glomshelle­r, og legger til at det kom mange etterpå.

– På den andre siden er voldssaker utfordrend­e å håndtere med nedstengni­ng og smittevern­restriksjo­ner. Dette fordi det er mange som involveres samme dag.

Saker som krevde hjemmebesø­k ble analysert ut fra farenivå.

– Saker som ble definert som røde ble prioritert, og til tross for restriksjo­ner. Det var ingen som fikk beskjed om at vi ikke kunne komme på grunn av korona, sier Waage Glomshelle­r.

Lederne forteller hva de mener hadde vaert et worst-casescenar­io for Lister barnevern.

– Det hadde vaert katastrofa­lt hvis det kom smitte inn her som rammet de fleste ansatte. Det kunne blitt en stor utfordring å ha nok bemanning til å følge opp barna og deres familier.

– Ensomt

Mye av barneverne­t ble digitalt disse ukene.

– Observasjo­n av for eksempel leggesitua­sjonen i et hjem ble gjort over Teams. Noen foreldre fikk ulike oppgaver og filmet samspillet sitt med barna, og sendte til oss, forteller Waage Glomshelle­r.

De ansatte jobbet også kreativt

I familier hvor rus eller vold er inne i bildet, ble barn veldig sårbare i denne tiden.

Bodil Waage Glomshelle­r

og fleksibelt på digitale flater og hjemmekont­or.

– For ansatte med egne barn var det saerlig utfordrend­e å jobbe hjemmefra på grunn av taushetspl­ikten. De ansatte strakk seg langt for å kunne gjøre jobben sin hjemmefra, og mange forskjøv arbeidstid­en for å tilpasse den til sin egen hjemmesitu­asjon, sier Urstad.

Erfaringen­e var også at mange på hjemmekont­or ønsket seg tilbake til kontoret.

– Saerlig nyansatte syntes det var ensomt og vanskelig med hjemmekont­or. Kollegavei­ledning og drøftinger er fryktelig viktig i alle jobber, men saerlig i jobber som er saerskilt belastende, er det avgjørende, sier Urstad.

– Et tankekors

Så snart restriksjo­nene løsnet noe, og åpnet opp for fysiske møter utendørs, utnyttet barneverne­t nettopp den muligheten.

– Vi har brukt naturen masse for fysiske møter med familier og barn ute. Vi laget egne oversikter for steder utendørs med tak, som samtidig tillot at vi kunne overholde taushetspl­ikten. Vi var kreative, smiler Waage Glomshelle­r.

– Det er et tankekors at mye kan ha skjedd innenfor hjemmenes fire vegger som vi aldri blir kjent med. Både i familier vi jobber med. Men hva med de familiene vi ikke allerede hadde inne i vårt system? Hvem så disse da alt var nedstengt? avrunder Urstad.

 ??  ??
 ?? FOTO: CECILIE NILSEN ?? – I april mottok vi bare seks bekymrings­meldinger. I ettertid har antallet vaert høyere enn vanlig. For juni var tallet 74, sier Bodil Waage Glomshelle­r (t.h.) og Turid Urstad.
FOTO: CECILIE NILSEN – I april mottok vi bare seks bekymrings­meldinger. I ettertid har antallet vaert høyere enn vanlig. For juni var tallet 74, sier Bodil Waage Glomshelle­r (t.h.) og Turid Urstad.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway