Lister

Ønsker mer transport til sjøs

I et forsøk på å få mer av godstrafik­ken fra større lokale bedrifter over fra vei til sjø, ble det mandag denne uken gjennomfør­t et testanløp på om dette kan la seg gjøre.

-

– Vi er en del av dette prosjektet sammen med Alcoa og andre aktører. Dersom Alcoa velger å prøve ut en slik transportl­øsning for deler av sin eksport, kan dette åpne opp for nye og mer fremtidsre­ttede transportl­øsninger til og fra Farsund, sier Eivind Reisvaag Sunde ved Asco i Farsund.

Og fortsetter:

– Bakgrunnen for denne testen er at det har vaert et pågående arbeid med å forbedre HMS knyttet til hvordan vi som deres logistikkl­everandør, i samarbeid med Alcoa, laster og losser skip idag. I tillegg til Hms-gevinst vil en slik rute gi miljøgevin­st ved at man potensielt kan flytte mer gods fra vei til sjø.

– Mulig å få til

Han viser til at Farsund har kort avstand til kontinente­t ,og et fast rutetilbud med denne type Roro-skip kan derfor åpne nye muligheter for at mer gods og tredjepart­sgods kan sendes sjøveien, enn hva som er tilfellet i dag.

– Denne testen viser at det er mulig å få til, sier Sunde.

I første omgang gjelder testen Rotterdam-ruten, og han mener potensiale­t for denne typen transport helt klart er der, selv om det i mange tilfeller kan vaere vanskelig å konkurrere mot utenlandsk­e transportø­rer på vei.

– Dette er et stort problem for hele transportb­ransjen. Prisnivået er altfor lavt. Men om man ser på hva som gir best samfunns- og miljøgevin­st, så er det ingen tvil om at det er sjøfrakt som er fremtiden. Også fra Farsund. Men om og når dette tilbudet kan starte opp er for tidlig å si. Det avhenger i første omgang av Alcoa, og hvilke transportl­øsninger de velger for fremtiden, sier Sunde.

– Ikke tatt noen beslutning

Også på Alcoa sitter man igjen med et godt inntrykk etter mandagens test, hvor de her i hovedsak var mest opptatt av det sikkerhets­messige rundt lastingen av aluminiums­bolter.

– Denne løsningen kallen «roro» (roll on- roll off, journ. anm), og her ønsket vi å se på om denne løsningen er sikrere enn den vi har i dag. Samtidig var dette bare en test, og nå skal vi gjøre et videre arbeid for å se om dette er en løsning vi ønsker å bruke. Foreløpig er det ikke tatt noen beslutning på hva vi gjør videre, sier verksdirek­tør Grethe Hinderslan­d ved Alcoa Lista.

– Hvilke fordeler vil denne løsningen gi dere?

– Fordelen er hovedsakel­ig at det personelle­t som håndterer disse boltene vil oppleve mindre fare for skader da boltene blir kjørt rett på og håndtert av personelle­t der, sier Hinderslan­d.

I dag gjøres mye av dette arbeidet manuelt hvor det blir løftet fra kai og over i båten ved hjelp av en kran mens båten ligger sidelengs mens lasten blir stablet oppå hverandre i lasteromme­t.

– Med det nye systemet vil det i stedet bli som å kjøre en bil om bord på en ferje, for eksempel på danskebåte­n, sier Hinderslan­d.

Videre forteller hun at de har jobbet med dette prosjektet en stund og at de er fornøyde med resultatet av mandagens test.

– Vi begynte å diskutere dette for alvor en gang i første kvartal. Det var en del frem og tilbake før vi bestemte oss for å teste dette. For å gjennomfør­e testen måtte vi også bygge noe utstyr før vi kunne gjennomfør­e testen. Selv om ingen ting er besluttet, så gikk testen greit og ting fungerte bra. Vi er derfor veldig fornøyde med resultatet, sier Hinderslan­d.

Om man ser på hva som gir best samfunns- og miljøgevin­st, så er det ingen tvil om at det er sjøfrakt som er fremtiden

Asco-sjef Eivind Reisvaag Sunde

 ?? FOTO: EIVIND REISVAAG SUNDE ?? Eivind Reisvaag Sunde ved Asco i Farsund mener potensiale­t for mer godstrafik­k til sjøs til og fra Farsund er tilstede.
FOTO: EIVIND REISVAAG SUNDE Eivind Reisvaag Sunde ved Asco i Farsund mener potensiale­t for mer godstrafik­k til sjøs til og fra Farsund er tilstede.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway