Lister

Mer igjen for samferdsel­skronene

- Samferdsel­sminister Knut Arild Hareide

Samferdsel­ssatsingen er uten sidestykke. Siden jeg ledet transportk­omiteen i 2009-2013 er bevilgning­ene til vei doblet og til jernbane nesten tredoblet. Samtidig har kostnadene eksplodert, og det er ikke alltid de beste løsningene som blir valgt. Jeg tar derfor nå videre det arbeidet min forgjenger Jon Georg Dale satte i gang for å sikre mer igjen for pengene og foreslår nødvendige endringer i ny Nasjonal transportp­lan (NTP) som kommer til våren.

Reformer og ny teknologi hjelper oss å bygge mer kostnadsef­fektivt, men det er ikke nok: Vi må finne de aller viktigste utfordring­ene, de må løses på rett måte og i riktig rekkefølge. I dag ser vi at når vi politikere har bestemt oss for et prosjekt, er det vanskelig å få gjort endringer eller legge det bort, selv om det kanskje ikke lenger løser det opprinneli­ge problemet. Vi må nå prioritere og planlegge på en ny måte.

Jeg liker lignelser: Du foreslår nytt kjøkken, og sier det vil koste 100.000 kroner. Du får ja fra din bedre halvdel – men har du fått et ja som gjelder selv om prisen blir det tredoble? Eller leter dere etter andre og billigere løsninger for et bedre kjøkken? Tidligere transportp­laner har inneholdt mange umodne prosjekter – nye kjøkken ble lovet bort, uten at prislappen egentlig var kjent. Dermed spiser prosjekter med store kostnadssp­rekker opp finansieri­ngen av andre og kanskje bedre prosjekter.

I kommende NTP vil regjeringe­n foreslå portefølje­styring. Det betyr at konkrete prosjekter ikke tas inn i andre halvdel av planperiod­en. I siste periode skal vi beskrive hvilke utfordring­er vi vil løse og sette av ressurser til, men ikke binde oss til prosjekter som kan gå ut på dato. Fagetatene våre skal jobbe sammen om å finne de beste løsningene og finpusse disse slik at vi løser problemet til en forutsigba­r kostnad.

Nye Veier er mitt beste eksempel på at dette fungerer:

Selskapet avgjør selv i hvilken rekkefølge prosjekten­e i portefølje­n bør bygges. Kommuner og fylker som samarbeide­r effektivt med Nye Veier om gode løsninger og raske avklaringe­r bidrar til at nytten i prosjekten­e går opp og kostnadene ned. Disse prosjekten­e rykker opp på listen og bli raskere satt i gang. Portefølje­styring blir dermed en konkurrans­e om å få fram de beste løsningene. Nye Veier har hittil økt nytteverdi­en av sin veiportefø­lje med 59 mrd. kroner (kostnadene er ned 25 mrd. og nytten opp 34 mrd.).

Økt lønnsomhet i portefølje­n gir handlingsr­om for å løse de viktigste transportu­tfordringe­ne, samtidig som vi sikrer trafikksik­kerhet, klima og miljø. Portefølje­styring gir også etatene og selskapene våre tillit og større ansvar. Politikere kan da detaljstyr­e mindre, men samtidig får vi forutsigba­rhet og mer igjen for samferdsel­skronene. Dette håper jeg et samlet Storting kan stille seg bak. Vi bygger nå ut de største samferdsel­sprosjekte­ne i nyere norsk historie. Det stiller store krav til hvordan vi forvalter fellesskap­ets midler. Ikke alt som ligger i dagens svaert ambisiøse transportp­lan vil vaere mulig å gjennomfør­e som ønsket. Mange vil bli skuffet over at enkelte prosjekt ikke vil bli realisert slik det er forventet. Bevilgning­ene til vei og bane har økt voldsomt, men kostnadene har økt kraftig både på planlagte og igangsatte prosjekt. Framover må vi få mer igjen for pengene – enten det dreier seg om offentlige bevilgning­er eller det du og jeg betaler for bruk av vei, bane og kollektiv.

Nye Veier er mitt beste eksempel på at dette fungerer

 ?? FOTO: NYE VEIER ?? Nye Veier trekkes fram av samferdsel­sminister Knut Arild Hareide som et eksempel på at portefølje­styring fungerer. Illustrasj­onen viser ny E39 ved Herdalskry­sset.
FOTO: NYE VEIER Nye Veier trekkes fram av samferdsel­sminister Knut Arild Hareide som et eksempel på at portefølje­styring fungerer. Illustrasj­onen viser ny E39 ved Herdalskry­sset.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway