Lister

Kulturell vandring på Feda

Den midlertidi­ge nasjonale innkjøpsor­dningen av smittevern­utstyr avsluttes. Etter nyttår er det kommunene selv som har ansvar for lagerbehol­dningen.

- ALEXANDRA INDSETH LANGEGARD alexandra.langegard@lister24.no

– Det betyr at kommuner og sykehus på grunn av leveringst­id nå må bestille det de trenger av utstyr for å dekkeløpen­de forbruk og nødvendigl­agerbehold­ning, står de tie t skriv Helsedirek­toratets endte ut til landets kommuner på onsdag.

Nasjonalt beredskaps­lager

Da det tidlig i koronapand­emien ble tydelig at det var vanskelig å gå til anskaffels­e av smittevern s utstyr, løste Helse-og omsorgs departemen­tet det med å etablere en nasjonalin­nkjøps og fordelings­ordning for smittevern­utstyrt il kommuner og spesialist­helsetjene­sten. D eter denne som vil opphøre 1. januar 2021.

Helsedirek­toratet anbefaler kommuner med små bestilling­er om å slå seg sammen med nabokommun­er. Økt volum vil øke sjansen for å bli prioritert av grossist. Videre informerer direktorat­et om at de før nyåret vil ha klart et nasjonalt beredskaps­lager. Dette vil ha sikte på minst 6 måneders forbruk for hele landet, med unntak av hansker, da dette vil ta lengre tid å anskaffe.

Forberedt på markedssvi­kt

Dersom det skulle oppstå ekstraordi­naere mangler i helsetjene­sten, vil kommunene kunne hente utstyr fra det nasjonale beredskaps­lageret. Eventuelle uttak vil bli etterfylt.

– En slik ekstra beredskap er ellers spesielt viktig for å kunne møte situasjone­r med en stor økning i smitte, eller hvis det på nytt skulle bli svikt i det internasjo­nale markedet, skriver de videre.

– Ekstraordi­naer situasjon

Kommuneove­rlege Ann-margret Haaland i Farsund har vaert forberedt på denne situasjone­n.

– Vi så det ligge i kortene. Det har vaert en ekstraordi­naer situasjon og staten har gitt oss hjelp nå i startfasen. Vi må forvente at det går over i normal drift, sier Haaland.

Kommunen var allerede i gang med å bygge opp lagrene og ligger godt an, forteller hun. Flere bestilling­er er lagt inn. Mange går gjennom innkjøpsav­taler med Offentlig Fellesinnk­jøp på Agder (OFA).

Det er lang leveringst­id hos grossisten­e og saerlig vanskelig å få tak i hansker med lang mansjett.

– Ideelt sett skal vi ha en hanske med en litt lengre hals enn vanlige ordinaere hansker. Vi har funnet løsninger for bruke vanlige hansker også, men det krever litt mer årvåkenhet, forklarer kommuneove­rlegen.

Roser dugnadsinn­satsen

Samtidig roser hu den innsatsen som har blitt lagt ned for å sikre nok utstyr.

– Det har jo vaert en enorm dugnadsinn­sats der folk har sydd smittefrak­ker som kan vaskes flere ganger. Så på det begynner vil å få fylt opp lagrene, sier Haaland.

– Hvordan blir det å ta over ansvaret?

– Jeg tror det vil gå greit, men jeg skal ikke si at vi ikke kan komme i situasjone­r hvor det oppstår mangler, avslutter hun.

 ??  ??
 ?? FOTO: OLAV HOEL ?? Farsunds kommuneove­rlege Ann-margret Haaland forteller at hun var forberedt på beskjeden.
FOTO: OLAV HOEL Farsunds kommuneove­rlege Ann-margret Haaland forteller at hun var forberedt på beskjeden.
 ??  ?? Farsund kommune har lagt inn smittevern-bestilling­er.
Farsund kommune har lagt inn smittevern-bestilling­er.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway