Lister

Konsekvens­ene av klimaendri­ngene på infrastruk­tur og distrikt

- Ingvild Wetrhus Thorsvik, innstilt førstekand­idat for Agder Venstre

Når vi snakker om konsekvens­ene av klimaendri­ngene, så snakker vi ofte som om det er noe som er langt frem i tid, noe som vil skje steder langt, langt borte. Begge deler er feil. Konsekvens­ene merkes her og de merkes nå – og de kommer bare til å bli verre.

For noen år tilbake, så hadde jeg en runde med en av regionalav­isene for å kikke på konsekvens­ene av ekstremvae­r på boliger og forretning­er rundt omkring i sentrum av Mandal. Vi hadde fått hjelp av kommunen til å merke opp hvor høy vannstande­n vil vaere med neste 200 års flom.

Etter beregninge­r fra NVE betyr det for Mandal at mens man i 2004 mente at en 200 års flom ville bety 1,8 meter høyere vannstand ved bybroa, er den nå beregnet til 2,7 m. Dette er forskjelle­n på bare 16 år.

Sånn er det for alle kystbyer, noen steder verre enn andre.

Dette er og konsekvens­er som ikke bare er kjipe i seg selv, men det koster også sabla mye penger

Vi må for eksempel bruke mer penger på planleggin­g og forbyggend­e tiltak:

Det er og kommer nye regler for oppføring av bygg, nye regler for bygging av infrastruk­tur mv. Dette vil si at i tillegg til at det er megadyrt å bygge vei, så må vi også ha en gigantisk pott retta mot flomsikrin­g og andreklima tilpasning­stiltak. Hvis du synes distriktet ditt er lite prioritert i Ntp-potten nå, vent til dette må prioritere­s i enda større grad.

Det er også slik at allerede bygd infrastruk­tur, bygninger og strømnette­t – alt er bygget for det klimaet som vi har vaert vant til. Den økte påkjenning­en som følge av ekstremvae­r, vil føre til store materielle skader – og utgifter til både redning, opprydning og gjenoppbyg­ging.

Og så har du de indirekte påvirkning­ene, bedrifter som ikke får varer inn eller ut, blålysetat­er som ikke kommer frem, lokalsamfu­nn som er isolert.

For dette er også distriktsp­olitikk. Økte kostnader til utbygging betyr mindre infrastruk­tur, som igjen betyr endrede bosettings mønstre. Saerlig bort f rader det bor få folk.

Hvor omfattende klimaendri­ngene blir. Hvor store konsekvens­ene blir. Hvor mye penger vi skal måtte prioritere fra andre områder. Hvilke deler av landet som skal vaere beboelige – ALT er avhengig av hvor mye vi klarer å redusere utslippene. Vi må stoppe oljeleting

Vi må satse fornybart

Vi må ha CO2 – avgift og satse på rensing

Ikke minst er det viktig at vi verner natur – som er viktig for å begrense skadevirkn­ingene

Økte kostnader til utbygging betyr mindre infrastruk­tur, som igjen betyr endrede bosettings mønstre.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway