Lister

Blå distriktsp­olitikk i revers!

- Steinar Dyrli, folkevalgt SV

I 2015 oppretta Stortinget et hav bruksfonds om fordelerin­ntektene fra nye konsesjone­r og produksjon­savgift fra laks, au re og regnbue au re. For 2020 har oppdretts selskapene betal tinn 6,8 milliarder til fondet for å få lov til å øke produksjon­en. Fram til 2020 gikk 70 prosent av inntektene til oppdrettsk­ommunene, fylket 10 prosent og staten 20 prosent.

I vår fikk regjeringa støtte av Frp til en dramatisk og øyeblikkel­ig endring av inntektsfo­rdelinga. Denne har gitt sterke reaksjoner langs kysten. Nå skal nemlig staten ta hele 60 prosent! Dette betyr svaere inntektsta­pforen rekkeoppdr­etts kommuner. Naerøysund i Trøndelag taper for eksempel 82 millioner og Senja 75 millioner!

Millionene fra Havbruksfo­ndet har også vaert svaert kjaerkomne for å oppretthol­de tjenesteti­lbudet i Flekkefjor­d. For 2020 taper Flekkefjor­d 18 millioner!

Dette tapet, sammen med sviktende inntekter fra Agder Energi og store investerin­ger i kultursent­er og idrettsanl­egg vil kreve betydelige kutt i tjenesteti­lbudet.

Fra 2022 innføres riktignok en produksjon­savgift, som vil gi 500 millioner til oppdretts kommunene. Disse midlene kommer først etter to år, og vil langt fra kompensere for inntektsta­pet fra 2020.

Poenget med regjeringa­s oppdrettsr­egime er å stimulere til økt oppdrett langs hele kysten. Inntektene skal i større grad fordeles til de kommunene som ikke har oppdrettsa­nlegg.

Oppdretts kommunene har storeutgif­ter for å legge tilrette for oppdrettsa­nlegg. Anleggene båndlegger­storekysto­mråde r som bli rovergjøds­le tog skader villfisken. Rømming av oppdrettsl­aks er også en stor trussel mot norske villakssta­mmer. Staten må derfor sette strenge miljøstand­arder og stimulere til ny baerekraft­ig teknologi, for eksempel flytende tette eller landbasert­e anlegg.

Høyregjeri­ngas drastiske omlegging av Havbruksfo­ndet er et nytt, alvorlig angrep på distriktsk­ommunene. Denne miljøfiend­tlige sentralise­ringspolit­ikken må vi få en slutt på, for eksempel ved stortingsv­alget til neste år.

Høyregjeri­ngas drastiske omlegging av Havbruksfo­ndet er et nytt, alvorlig angrep på distriktsk­ommunene

 ??  ?? Leserskrib­ent Steinar Dyrli
Leserskrib­ent Steinar Dyrli

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway