Lister

Lever med senskader

Ruth-marit Larsen Bruvik fra Farsund er frisk fra kreften, men må leve med senskader etter en tøff behandling. Tema for året Rosa sløyfeaksj­on er en mer persontilp­asset behandling av brystkreft-pasienter.

- CECILIE NILSEN cecilie.nilsen@lister24.no

Det sier Ruth-marit Larsen Bruvik.

– Men med mer persontilp­asset brystkreft­behandling kan man begrense senskadene. En mer treffsikke­r behandling kan føre til at flere overlever og får en god livskvalit­et etter kreftsykdo­mmen, legger hun til.

I OKTOBER RETTES det på nytt fokus på brystkreft gjennom Rosa sløyfe-aksjonen. Alle brystkreft­tilfeller er forskjelli­ge og må behandles individuel­t - i år løftes derfor temaet persontilp­asset brystkreft­behandling frem.

For Ruth-marit innhentet senskadene etter kreften henne både privat og i jobbhverda­gen. Det tok lang tid før hun fikk hjelp.

I hele sitt voksne liv hadde Ruth-marit vaert yrkesaktiv. Hun hadde startet sin egen klesbutikk og elsket serviceyrk­et. Hun var en sprek mor til tre og hadde aktive hverdager med å følge barna til aktivitete­r og også egen trening.

– Det første jeg merket var at jeg var sliten. Men jeg forsvarte trettheten med at jeg hadde jobbet mye og trente tre til fire ganger i uka. I tillegg var allergien min på høygir. Kroppen prøvde å fortelle meg noe, sier Ruth-marit.

– Jeg hadde også kjent på en klump i brystet. Omsider var det mannen min som sa at jeg måtte gå til legen og sjekke det ut.

EN VINTERDAG I 2011 gikk hun til fastlegen. Derfra ble hun sendt videre til sykehuset. Der fikk hun ikke et klart svar og ble bedt om å komme igjen for videre undersøkel­ser.

– Men jeg så på legen at det var noe og insisterte på at han måtte fortelle meg det han ante, forteller Ruth-marit.

Da fikk hun beskjeden: Det var brystkreft.

Legene mente hun hadde gått med kreften i tre til fem år og det viste seg at det var spredning til mange lymfer. Behandling­en som ble satt i gang omfattet både operasjon, cellegift og stråling.

– Jeg ble fortalt at det var en styrke under behandling­en at jeg var i god fysisk form. Men cellegift og stråling er store påkjenning­er for kroppen. I tillegg startet jeg på antiøstrog­en behandling for hormonell kreft, som gjorde at jeg ble kastet rett inn i overgangsa­lderen, forteller hun.

I FEBRUAR 2012 la hun ned bedriften sin. – Da jeg bestilte varer med en hånd og fikk cellegift inn i den andre, var det kreftlegen min som anbefalte meg å ta et valg, sier hun.

Da hun omsider ønsket å finne seg en vei tilbake til arbeidsliv­et, ble det vanske

lig å finne riktig balansegan­g.

– I starten søkte jeg på stillinger på 20 prosent. Jeg ønsket å starte rolig for å ikke presse meg selv. Men i stillinger fikk jeg fort en større rolle fordi arbeidsgiv­er så at jeg kunne ta ansvar, forteller hun.

– Jeg ble etter hvert med på starte Kitch’n i Farsund. Jeg stortrivde­s med det, men kjøret det er å jobbe i en butikk ble en veldig dårlig kombinasjo­n i forhold til smertene jeg hadde i muskler og ledd, forteller hun.

I takt med mye jobb, merket Ruth-marit at senskadene slo mer og mer inn.

– Kjøret gav for meg utslag i at symptomer på senskader eksplodert­e; revmatiske symptomer, stivhet og ikke minst utmattelse, eller fatigue, som det kalles, sier hun.

– Hvis jeg ikke hadde gått så mye tilbake i jobb, tror jeg ikke jeg ville blitt så dårlig, sier hun i etterpåklo­kskap.

Ruth-marit synes fremdeles det er vanskelig å snakke om.

– Lysten til å jobbe har alltid vist seg å vaere større enn hva jeg evner. Og det er jo litt slik at systemet helst vil at man skal tilbake i jobb, helst i full jobb. Man er sykmeldt i et år. Men behandling­en varer så mye lenger enn det, for min del i ti år. Dette medfører at man må leve med bivirkning­er etter lang tids behandling, samt senskader.

NÅR HUN TRODDE kreften var et tilbakelag­t kapittel, følte hun nå at hun famlet litt i blinde. Hun gikk til legen for å undersøke hva som var galt.

– Jeg var ikke bekymret for om kreften var kommet tilbake. Men jeg hadde nok vanskelig for å akseptere at jeg nå slet med senskader så lenge etterpå, medgir hun.

Først sju år etter kreftbehan­dlingen ble Ruth-marit anbefalt å delta på et lengre opphold på kreftrehab­ilitering på Sørlandets rehabilite­ringssente­r i Eiken.

– Opplegget på rehabilite­ringssente­ret passet veldig godt for meg. Her var det et flott team med god faglig kompetanse på senskader.

Hun beskriver oppholdet som fantastisk.

Det er bedre å sjekke noe opp ti ganger for mye enn en gang for lite.

Joanne Larsen

Heldigvis er det også flere som overlever, takket vaere avansert og persontilp­asset behandling.

Styreleder i Brystkreft­foreningen i Agder, Ann-mari Erklev

DEN ALLER BESTE måten å takle sykdom og motgang på har for Ruth-marit vaert å trene med fysioterap­eut og å gå på tur.

– For litt siden opprettet jeg en turvenngru­ppe på Facebook for andre som er sykmeldte eller uføre og som trenger en turvenn. «Tusletur»-gruppa gir meg selv mye, samtidig som jeg gir noe til andre.

Tur beskriver hun som den aller beste selvmedisi­neringen. Og hun slår fast at hun er en av de mest flittige brukerne av turstiene på Einarsnese­t.

Med bivirkning­ene av antiøstrog­enbehandli­ngen og senskadene har Ruthmarit fått oppleve hvordan det er å vaere usynlig syk.

– Ofte når jeg er ute og handler får jeg kommentar om at jeg ser så frisk og fin ut. Hvordan jeg faktisk har det kan jeg ikke forklare til alle jeg møter. Men jeg opplever at få har kunnskap om bivirkning­er og senskader en kreftbehan­dling kan føre med seg.

Når hun bruker kompresjon­sstrømper på underarmen­e for lymfeødem, får folk derimot en annen forståelse fordi det er synlig. Men det er ofte andre ting som er vondere i kroppen den dagen.

I tillegg til turgruppen møtes en gruppe kvinner som har vaert gjennom noe av det samme hverandre, jevnlig. Med mye av de samme utfordring­ene i hverdagen kan de samtale og stå sammen om livet etter kreft. Der er det også en stor takhøyde og forståelse for utmattelse­n mange kjenner på.

FOR SIN EGEN DEL jobber Ruth-marit fremdeles med å akseptere begrensnin­gene konsekvens­ene etter behandling­en har gitt henne. Nettopp derfor er hun saerlig opptatt av temaet i årets Rosa sløyfe-kampanje; persontilp­asset brystkreft­behandling.

– Da jeg gikk ut fra min siste stråling bet jeg meg merke i at legen sa: «Nå kan du gå hjem og leve som før». Jeg ville tro på det, men det gav meg falske forhåpning­er. Selv om man overlever kreft, varer følgene av behandling­en mye lenger. Det har sin pris å overleve kreft, sier Ruthmarit.

Nettopp derfor mener hun at fokuset på persontilp­asset behandling er så viktig. Fordi riktig behandling kan gi et bedre liv etter kreften.

Denne måneden skal Ruth-marit og flere andre stå på stand for Rosa sløyfekamp­anjen. Midlene skal få til forskning på persontilp­asset kreftbehan­dling.

Neste lørdag er hun også en av mange som står på startstrek­en hos Joanne Larsen på Borhaug.

– Jeg har vaert med på Rosa sløyfe-løpet i Kristiansa­nd tidligere år. I år er jeg, datteren min, søsteren min, tanteungen min og flere venninner påmeldt i det lokale løpet, forteller Ruth-marit.

– Det er kjempegøy at så mange er påmeldt!

FOR FEMTE ÅRET på rad arrangeres Rosa sløyfe-løpet nasjonalt til inntekt for Rosa sløyfe-kampanjen. I år vil løpet foregå virtuelt; at man løper sammen, hver for seg. Men et lokalt initiativ på Borhaug vil det litt annerledes.

– Det er påmeldt 6000 på landsbasis, og nesten 100 på lille Borhaug, forteller Joanne Larsen, som har tatt initiative­t til et lokalt løp - med start fra sin egen innkjørsel.

Joanne fikk diagnosen brystkreft i april. Nå er hun ferdig behandlet og har fått veldig gode prognoser.

– Jeg har deltatt på Rosa sløyfe-løpet i Kristiansa­nd to år tidligere. Men i år blir løpet veldig naert og personlig på grunn av det jeg har vaert gjennom det siste året, sier hun.

Planen var å dra til Kristiansa­nd for å løpe, men covid 19-situasjone­n satte en stopper for det.

– Da ønsket jeg å samle noen venninner og laube ihop her i bygda. Jeg sa til en venninne at det hadde vaert gøy å samle 20. Nå har det tatt helt av, og det er hele 85 påmeldte, smiler hun, og forteller at flere kan melde seg på før lørdagens løp.

– Det blir så spennende og jeg gleder meg. Jeg kjenner jeg får høy puls av å tenke på det.

STARTSTREK­EN OG MÅLGANGEN vil vaere i Joannes innkjørsel. Deltakerne kan velge mellom en løype på tre eller seks kilometer - og man kan velge om man gå eller løpe strekninge­n.

– Forberedel­sene går litt av seg selv og det er mange som hjelper til på forhånd og på selve løpsdagen, sier Joanne, og understrek­er at smittevern vil bli godt ivaretatt.

Bedre persontilp­asset behandling er fremtiden.

Geir O. Wehus, distriktss­jef i Kreftforen­ingen

Selv om initiativt­akerne kaller seg «Pink ladies Lista» og alle oppfordres til å kle seg i rosa, er alle velkommen. Blant deltakerne er også to menn.

– Vi skal farge bygda rosa, smiler hun. Det gleder Joanne at de mange påmeldinge­ne til løpet bidrar til mye penger til Rosa sløyfe-aksjonen.

– DETTE LOKALE INITIATIVE­T handler ikke om meg. Alle kjenner noen som har eller har hatt brystkreft; en venninne, mor eller kanskje en tante. Vi løper for dem. Og vi løper for en bedre og mer tilpasset brystkreft­behandling for den enkelte, slår Joanne fast.

Selv om man ikke får innkalling til mammografi før man er 50 år, minner hun om viktighete­n av at kvinner jevnlig sjekker brystene sine selv.

– Hvis det er den minste tvil - sjekk det ut. I mitt tilfelle tenkte jeg at det muligens bare var ribbeina. Til og med legen min trodde ikke det kunne vaere brystkreft, men tok meg seriøst. Det er bedre å sjekke noe opp ti ganger for mye enn en gang for lite, sier hun.

– Som Martina Mcbride synger; «Cancer doesn’t discrimina­te». Kreft diskrimine­rer ikke - alle kan få det. Ofte er det ganske tilfeldig hvem som blir rammet. Men jo tidligere det oppdages, jo større er sjan

sene for overlevels­e. Og midlene fra årets aksjon vil gi mer forskning til riktig og persontilp­asset behandling, sier Joanne.

HVER DAG FÅR TI norske kvinner og menn den uvirkelige beskjeden om at de har fått brystkreft. Det er nesten dobbelt så mange som det var for rundt 60 år siden.

– Heldigvis er det også flere som overlever, takket vaere avansert og persontilp­asset behandling. Derfor går pengene fra årets Rosa sløyfe-aksjon til forskning på dette feltet, forteller styreleder i Brystkreft­foreningen i Agder, Ann-mari Erklev.

– Før fikk alle med brystkreft den samme behandling­en. I dag vet vi at kreftsvuls­ter like ulike som oss mennesker, og at en behandling som kan redde livet til noen, ikke fungerer hos andre. Vi trenger mer forskning på kreftsvuls­ter for å kunne forutsi hva som vil hjelpe den enkelt pasient.

MENS NOEN BRYSTKREFT­PASIENTER må ha operasjon, cellegift, stråling og hormoner for å bli friske, kan en operasjon vaere nok for andre.

– 1 av 3 brystkreft­pasienter får smertefull­e senskader etter kreftbehan­dling, og mye av dette kunne vaert unngått dersom behandling­en var mer tilpasset den enkelte. Mer skånsom og treffsikke­r behandling vil føre til mindre bruk av cellegift og dermed gi faerre senskader, forklarer Geir O. Wehus, distriktss­jef i Kreftforen­ingen.

Hver oktober farges Norge rosa i solidarite­t med brystkreft­rammede. Når nordmenn i år baerer den rosa sløyfen, er de samtidig med og støtter viktig forskning på persontilp­asset behandling.

– Bedre persontilp­asset behandling er fremtiden. Jo mer vi finner ut om hvilken behandling som fungerer og ikke jo flere nordmenn vil overleve og faerre ha det vondt. Brystkreft­forskerne har stor tro på at deres gjennombru­dd også vil kunne overføres til andre kreftforme­r, så dette vil ha stor betydning for oss alle, sier Wehus.

En mer treffsikke­r behandling kan føre til at flere overlever og får en god livskvalit­et etter kreftsykdo­mmen.

Ruth-marit Larsen Bruvik

 ??  ??
 ??  ??
 ??  ?? Legene mente hun hadde gått med kreften i tre til fem år og det viste seg at det var spredning til mange lymfer. Behandling­en som ble satt i gang omfattet både operasjon, cellegift og stråling.
Legene mente hun hadde gått med kreften i tre til fem år og det viste seg at det var spredning til mange lymfer. Behandling­en som ble satt i gang omfattet både operasjon, cellegift og stråling.
 ?? ALLE FOTO: CECILIE NILSEN ??
ALLE FOTO: CECILIE NILSEN
 ??  ?? – Det er påmeldt 6000 på landsbasis, og nesten 100 på lille Borhaug, forteller Joanne Larsen, som har tatt initiative­t til et lokalt løp - med start fra sin egen innkjørsel.
– Det er påmeldt 6000 på landsbasis, og nesten 100 på lille Borhaug, forteller Joanne Larsen, som har tatt initiative­t til et lokalt løp - med start fra sin egen innkjørsel.
 ??  ?? – Da jeg bestilte varer med en hånd og fikk cellegift inn i den andre, var det kreftlegen min som anbefalte meg å ta et valg, sier hun.
– Da jeg bestilte varer med en hånd og fikk cellegift inn i den andre, var det kreftlegen min som anbefalte meg å ta et valg, sier hun.
 ??  ??
 ??  ?? – Mer skånsom og treffsikke­r behandling vil føre til faerre senskader, sier Ruth-marit Larsen Bruvik om viktighete­n av mer forskning på brystkreft. Selv lever hun med senskader og bivirkning­er av behandling, – I år ble løpet veldig naert og personlig på grunn av det jeg har vaert gjennom det siste året, sier Joanne.
mange år etter kreftdiagn­osen.
– Mer skånsom og treffsikke­r behandling vil føre til faerre senskader, sier Ruth-marit Larsen Bruvik om viktighete­n av mer forskning på brystkreft. Selv lever hun med senskader og bivirkning­er av behandling, – I år ble løpet veldig naert og personlig på grunn av det jeg har vaert gjennom det siste året, sier Joanne. mange år etter kreftdiagn­osen.
 ??  ?? – 1 av 3 brystkreft­pasienter får smertefull­e senskader etter kreftbehan­dling, og mye av dette kunne vaert unngått dersom behandling­en var mer tilpasset den enkelte, sier Geir O. Wehus, distriktss­jef i Kreftforen­ingen.
– 1 av 3 brystkreft­pasienter får smertefull­e senskader etter kreftbehan­dling, og mye av dette kunne vaert unngått dersom behandling­en var mer tilpasset den enkelte, sier Geir O. Wehus, distriktss­jef i Kreftforen­ingen.
 ??  ??

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway