Lister

Fortsatt Lister-dominans

-

Lørdag fikk Ingunn Foss (60) fra Lyngdal fornyet tillit som Agder Høyres listetopp foran neste års stortingsv­alg. Men det var ingen selvfølge at det skulle bli sånn. Tidligere i høst ga lokallagen­e i Kristiansa­nd og Vennesla til kjenne at de heller ville støtte kristiansa­nderen Aase Marthe J. Horrigmo (38) som listetopp. Men i helgen var det imidlertid ingen tvil. Den tidligere lyngdalsor­dføreren, som er inne i sin andre periode på Stortinget, ble faktisk valgt av et enstemmig nominasjon­smøte.

Det ser dermed ut til at det kan bli fortsatt Lister-dominans på Agder-benken på Stortinget også i neste periode. Om enn ikke like stor som i innevaeren­de periode. Flekkefjae­ringen Gisle Meininger Saudland (34) får trolig fornyet tillit på Frp-lista. Hans argeste utfordrer, tidligere mandalsord­fører og statssekre­taer Alf Erik Andersen (47) er foreslått på andreplass og er tilfreds med det. Dermed blir det ingen kampvoteri­ng på deres nominasjon­smøte til helgen.

I forrige uke ble det klart at Kenneth Mørk fra Lyngdal ikke nådde opp som utfordrer til stortingsr­epresentan­t Kari Henriksen (64) fra Kristiansa­nd om førsteplas­sen på Arbeiderpa­rtiets liste. Men Kai Steffen Østensen (25) fra Farsund kapret andreplass­en på lista og kan vaere den som sørger for at Agder-benken fylles med tre representa­nter fra Lister-regionen også neste periode. Auf’eren har markert seg både partipolit­isk og som leder av Agder bispedømme­råd, og er sågar trukket frem som et fremtidig statsrådse­mne. Hans pågangsmot og politiske pondus tross ung alder blir viktig for Ap i valgkampen. En annen lyngdøl som vil vaere med i samme kamp er Solveig Skaugvoll Foss (23) som topper Agder SVS liste. Også hun kan ha reelle muligheter. Det er ikke mer enn to perioder siden hadde fast plass på tinget.

En som trolig må se langt etter stortingsp­lass er Hans Fr. Grøvan (67). Han sa først nei til renominasj­on for KRF for å vike plass for partileder Kjell Ingolf Ropstad, og sikre partiets praksis om lik kjønnsford­eling på topp. Han ombestemte seg, etter å ha blitt overtalt av flere lokallag her vest. Men den tidligere lyngdalsor­dføreren ble vraket av nominasjon­skomiteen. Lokallag i vestfylket vil fortsatt ha ham på andreplass. Men om det blir benkeforsl­ag og kampvoteri­ng på nominasjon­smøtet i kveld, er det slett ikke sikkert at han vil vinne mot Jorunn Gleditsch Lossius fra Lillesand. At partiets fylkeslede­r, Kvinesdal-ordfører Per Sverre Kvinlaug i tillegg sa nei til listeplass, gjør at KRF lokalt vil få en tøff valgkamp. Og taper de mange stemmer her vest, kan kampen mot sperregren­sen bli ekstra vanskelig.

❞ Det ser dermed ut til at det kan bli fortsatt Lister-dominans på Agder-benken Stortinget også i neste periode.

 ??  ??

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway