Lister

Ny hverdag for familieter­apeuter

- BJØRN HOEL bjorn@lister24.no

Leder av familiever­nkontoret i Vest-agder, Sandra Elizabeth Furset og terapeut Roy Araya-pedersen, om sine erfaringer under koronaåret 2020.

Til tross for mange avlyste fysiske møter på familiever­nkontoret, har det vaert nok å gjøre for familieter­apeutene gjennom koronaåret 2020. – Å møte klienter på video har gått overrasken­de bra. Det har egentlig gått over all forventnin­g, forteller familieter­apeut i Farsund, Roy Araya-pedersen. – Og jeg tenker at det er viktig å vite, for alle som har det vanskelig i forhold til relasjoner med andre, at vi her her. Det er ikke sikkert vi kan møtes fysisk, men vi kan møtes på video, så det er bare å ta kontakt. Og man trenger ikke noen rekvisisjo­n fra lege, opplyser Roy ArayaPeder­sen. To enheter Familiever­nkontoret i Vest-agder, som er det offisielle navnet, er delt opp i to enheter, med kontorer i Farsund (hvor det er tre terapeuter og en kontoransa­tt), og en større avdeling Kristiansa­nd. Familiever­nkontoret driver med parterapi, mekling, og familieter­api. Leder Sandra Elizabeth Furset forteller at det totalt sett har vaert en liten nedgang av saker i 2020, som naturlig nok har sammenheng med korona, og restriksjo­ner som følge av det. – Fra 12. mars og til over påske var vi kun åpne på telefon, og vi fikk mange henvendels­er på den måten, sier hun.

Videomøter

Furset påpeker at når samfunnet stenges ned slik vi har sett i 2020, så vil det medføre at folk som i utgangspun­ktet har det vanskelig, ofte vil få det enda verre, mens de som har det greit, klarer seg bra. – Jeg har også hørt at det i noen familier har ført til bedring av familiebån­dene, fordi man har mer tid sammen, og at det ikke blir så mange forflytnin­ger, sier hun. Hun påker også at det familiever­nkontoret tok på alvor og tilby klientene å videomøter. – Selv om man mangler den fysiske tilstedeva­erelsen har det gått overrasken­de bra med video, får man ser jo hverandre. Alle våre terapeuter kan ha videokonsu­ltasjoner, sier hun.

Bratt laeringsku­rve

En som har hatt en bratt laeringsku­rve i så måte, er familieter­apeut i Farsund, Roy Araya-pedersen. – Jeg måtte hive meg rundt for å laere å bruke dette verktøyet godt. Jeg var nemlig ikke veldig god i utgangspun­ktet, sier han. Og fortsetter: – Jeg opplever at klienter synes dette er ok. I løpet av dette året har jeg vaert med å gjennomfør­e møter på en måte som jeg ikke hadde sett for meg tidligere, sier terapeuten.

– Hjelp å få

Pedersen føyer til at han har dagene ganske godt fylt opp, selv om han sitter hjemme og jobber. – Jeg kan for eksempel ha møte med en bruker som sitter et sted i Agder, sammen med en annen som befinner seg en helt annet plass, samtidig som jeg sitter hjemme. Og tilbakemel­dingene er gode, sier han. – Jeg driver også med såkalt sinnemestr­ing, som også fungerer bra på nett. Vi skal selvsagt også har fysiske møter i fremtiden. Men det er godt å vite at selv om samfunnet stenger ned, slik vi har sett i 2020, så er det hjelp å få, fortsetter Roy Arayapeder­sen. Leder av familiever­nkontoret, Sandra Elizabeth Furseth, føyer til at det kun var kort tid man bare kunne tilby videokonsu­ltasjoner: – I dag er vi åpne både for fysiske møter, og på nett. Og det er helt gratis, sier hun.

Jeg måtte hive meg rundt for å laere å bruke dette verktøyet godt Roy Araya-pedersen

 ??  ??
 ??  ?? Roy Araya-pedersen sier at det har fungert overrasken­de bra med video i terapisamm­enheng.
Roy Araya-pedersen sier at det har fungert overrasken­de bra med video i terapisamm­enheng.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway