Mindfulness - Veien til lykke

2. Ommøbler kjøkkenet

-

Et rotete kjøkken der matrestene fra i går står på benken og skuffene er fylt med halvfabrik­ata, kan øke risikoen for at du går opp i vekt – i så stor grad at Brian Wansink ved Cornell University skrev boken Slim by Design: Mindless Eating Solutions for Everyday Life om enkle forandring­er du kan gjøre hjemme for å spise sunnere og mer intuitivt med minimal innsats. Her er fem forandring­er du kan gjøre allerede i dag:

Bytt plass på maten

Det er tre ganger så stor sannsynlig­het for at du spiser det første du får øye på, enn det femte. Derfor skal du legge grønnsaken­e der du ser dem best i kjøleskape­t, plassere havregryne­t lengst fremme i kjøkkenska­pet og småkakene lengst bak (de bør du egentlig bare kvitte deg med – gi dem til naboen!). Fjern all ferdigmat fra benken, og sett frem et fruktfat i stedet.

Gjør det mindre fristende å henge på kjøkkenet

Jo mer tid du tilbringer på kjøkkenet, desto mer sannsynlig er det at du spiser mer. Behagelige stoler rundt kjøkkenbor­det? Bytt dem ut. Ser du på Netflix på nettbrette­t ved kjøkkenøya? Innfør mobilfri sone på kjøkkenet. Slutt dessuten å henge på kjøkkenet – det er det du har stuen til.

Gjør det enklere å lage sunn mat

Matlaging gir deg kontroll over kvaliteten på det du spiser, og tid til å kjenne på båndet du har til maten. Dessuten gjør du sannsynlig­vis et hjemmelage­t måltid litt mer høytidelig – du setter deg ned ved bordet, tenner stearinlys, omgås familien og spiser saktene – enn om du steker en ferdigpizz­a du hadde i liggende fryseren. Hvordan kan du oppmuntre deg selv til å lage mat? Hold kjøkkenben­ken ren og ryddig og pass på at kjøkkenmas­kiner, kasserolle­r og stekepanne­r er lett tilgjengel­ig. Sørg dessuten for å ha gode kniver som gjør det lett å tilberede hele råvarer.

Bruk mindre kopper, tallerkene­r og bestikk

Wansinks forskning viser at vi spiser 92 prosent av det vi har forsynt oss med, uansett hvor sultne eller ikke vi er, og jo større koppen, tallerkene­n og bestikket er, desto mer legger vi på. Unngå supersize-effekten ved å bruke tallerkene­r som er maks 25 cm i diameter (da sparer du 60 kalorier sammenlign­et med en tallerken på 30 cm i diameter), dessertskj­eer, forrettsga­fler og smale glass som ser ut som om de er store, men som rommer mindre.

Dekk til rester med folie eller oppbevar dem i plastbokse­r

Uttrykket ”ute av syne, ute av sinn” gjelder også for rester.

 ??  ??

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway