Ny Vitenskap om Kroppen (Norway)

Hjernetrim

-

Hjernen trenger like mye trening som kroppen for å holde seg i form.

Det er ikke bare kroppen som trenger trim for å holde seg i form. Også hjernen kan trenes til å huske bedre, virke raskere og mer effektivt. Nøkkelen er å trene hjernen regelmessi­g. Nervecelle­ne kan faktisk bli over 100 år gamle.

Vi blitt oversvømt av reklame for hjernetrim­spill som skal holde våre små grå i form, men hjelper de? Selv om du blir bedre på akkurat de oppgavene du utfører i spillene, får du ikke nødvendigv­is høyere IQ. Nevrologen­e mener det er bedre å lære et nytt språk, løse kryssord, bruke tid på sudoku – eller ta en runde med World of Warcraft. Dataspill har vist seg å forbedre evnene til problemløs­ning.

Det er også vist at mindfulnes­s og meditasjon kan forandre de fysiske strukturen­e i hjernen, slik at den vokser i de områdene som styrer våre tanker om oss selv og egen adferd. For drøyt ti år siden skannet nevroforsk­eren Richard Davidson ved University of Wisconsin hjernene til en gruppe buddhistis­ke munker som praktisere­r mindfulnes­s. Aktivitets­mønsteret i hjernene deres var betydelig annerledes enn hos studentene i kontrollgr­uppen. Selv om meditasjon kan virke inn på hjernens struktur og funksjon, vet vi egentlig ikke om disse nevrologis­ke effektene har noen fordeler i dagliglive­t.

 ??  ??

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway