Ny Vitenskap om Kroppen (Norway)

Fluor

Mineralet som beskytter perleraden din.

-

Fluor er et mineral som finnes naturlig i vann og jord og i små mengder i te og fisk. De fleste tenker på fluor som et mineral som beskytter tennene mot karies.

For om lag 70 år siden fant forskerne ut at mennesker som drakk fluorholdi­g vann, hadde færre hull i tennene. Da dette ble oppdaget, begynte myndighete­ne i flere land over hele verden å tilsette fluor i drikkevann­et hvis nivået var lavt.

I dag er fluor en vanlig tilsetning i mange tannkremer fordi mineralet styrker emaljen i tennene slik at den blir mer motstandsd­yktig mot syreangrep. Fluor hemmer bakteriene­s evne til å produsere syre, og slik syre er den vanligste årsaken til tannråte.

Det kan imidlertid bli for mye av det gode, til og med av fluor. I Amerika har man nylig oppdaget at for mye fluor i drikkevann­et forårsaker brune eller hvite flekker på barnas tenner, en tilstand som kalles dental fluorose. Myndighete­ne har derfor besluttet å senke fluorinnho­ldet i drikkevann­et. Så lenge du følger angitt dosering, er imidlertid fluor svært gunstig for tannhelsen din.

 ??  ??

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway